تماس با ما

فید خبر خوان

نقشه سایت

پاورپوینت و مقاله » 500 1 تومان


دسته بندی سایت

محبوب ترین ها

برچسب های مهم

آمار بازدید سایت

پیوند ها

آمار بازدید

  • بازدید امروز : 2
  • بازدید دیروز : 88
  • بازدید کل : 1078579

پاورپوینت ارتباط معماری و فرهنگ


پاورپوینت ارتباط معماری و فرهنگ
انتشار : ۱۵ مهر ۱۳۹۶

برچسب های مهم

مقاله انگلیسی با ترجمه قابلیت بازاریابی، انطباق سازمانی و عملکرد طراحی تولیدات جدید


مقاله انگلیسی با ترجمه قابلیت بازاریابی، انطباق سازمانی و عملکرد طراحی تولیدات جدید

Marketing capability, organizational adaptation and new product

development performance

قابلیت بازاریابی، انطباق سازمانی و عملکرد طراحی تولیدات جدید

چکیده

محققان یک مدل تعدیل میانجی گری شده را پیشنهاد می کنند که قابلیت بازاریابی را از دیدگاه خارجی – داخلی، کاوش و بهره برداری مکانیزم انطباق سازمانی، فاکتورهای ساختاری سازمانی و عملکرد طراحی تولیدات جدید، مرتبط می کند. این مدل با استفاده از داده های نظرسنجی از آمریکا و چین، بررسی شده اند. نتایج نشان می دهد که قابلیت بازاریابی به طور مثبت مرتبط با عملکرد NPD می باشد. علاوه بر این بهره برداری و کاوش، رابطه مثبت بین قابلیت بازاریابی و عملکرد NPD را میانجی گری می کند. علاوه بر این ساختار مبنی بر مشتریان، غیر متمرکز سازی و یکپارچگی بین کارکردی به طور مثبت رابطه بین قابلیت بازاریابی و عملکرد NPD را تعدیل می کند. نتایج نشان می دهد که قابلیت بازاریابی برای شرکت به منظور انطباق با تغییرات خارجی اهمیت دارد. که در آن شرکت فاکتورهای ساختاری سازمانی را با شرایط قابلیت بازاریابی برای بهره برداری و کاوش در نوآوری کالا، منطبق می سازد.



 


 

مقاله انگلیسی با ترجمه قابلیت بازاریابی، انطباق سازمانی و عملکرد طراحی تولیدات جدید
انتشار : ۱۵ مهر ۱۳۹۶

برچسب های مهم

دانلود ترجمه مقاله بررسی هزینه و بازده زیربنای جاده ای


دانلود ترجمه مقاله بررسی هزینه و بازده زیربنای جاده ای

دانلود ترجمه مقاله بررسی هزینه و بازده زیربنای جاده ای

  • بخشی از ترجمه:

 

چکیده
پیشینه و هدف پروژه IMPACT
براورد و درون یابی هزینه های بیرونی حمل و نقل به عنوان موضوع مهمی برای تحقیق و توسعه سیاست های حمل و نقل اروپا برای سال های زیادی بوده است. کمیسیون اروپا مسائلی را در مورد درون یابی هزینه های بیرونی در چندین مقاله راهبردی، همانند کتاب سبز در مورد قیمت گذاری عادلانه و کارآمد (١٩٩۵)، کتاب سفید در مورد استفاده کارآمد، سیاست حمل و نقل اروپا ٢٠١٠ و بررسی میان مدت ٢٠٠۶، مطرح کرده است. مسئله براورد هزینه بیرونی و درون یابی همچنین در سطح گسترده ای در چندین پروژه برنامه چارچوب اروپا ( برای نمونه UNITE PETS, ExternE, IMPRINT, REVENUE, MC-ICAM, TRENEN, GRACE) مورد بررسی قرار گرفته است.
با اصلاح بخشنامه ١٩٩٩/۶٢/ECC در مورد هزینه وسایل نقلیه سنگین برای استفاده در زیرساخت های خاص، این مسئله در پیشاپیش توجهات قرار گرفت. ماده ١(٩) بخشنامه یورووینت ٢٠٠۶/٣٨/EC ( که به اصلاح ماده ١١ بخشنامه قدیمی ١٩٩٩/۶٢/EC پرداخته است)، کمیسیون را ملزم کرده تا مدل عمومی کاربردی، شفاف و قابل درکی را برای ارزیابی تمام هزینه های بیرونی ( شامل هزینه هایی که به دلیل شرایط غیرجاده ای ایجاد می شوند)، بپردازد. این مدل به عنوان مبنایی برای محاسبه آینده هزینه های زیرساخت می باشد. این مدل همراه با تحلیل های تاثیرگذار بر روی درون یابی کردن هزینه های بیرونی برای تمام حالات حمل و نقل و استراتژی هایی برای پیاده سازی مرحله ای، می آید.
هدف بررسی IMPACTT ارائه مرور کاملی از روش هایی که به برآورد هزینه بیرونی، و تحلیل استراتژی های درون یابی ، پرداخته که شامل ارزیابی تاثیر گزینه های مختلف می باشد. نتایج IMPACT ، بر مبنای مقدار بیشماری از مواد موجود در این موضوعات، می بایست به کمیسیون در زمینه توسعه ارتباطات که بنا به درخواست بخشنامه ٢٠٠۶/٣٨/EC می باشد، کمک کند.
مسئله درون یابی هزینه های زیست محیطی، تصادفات و ازدحام به شدت در ارتباط با هزینه های زیرساخت می باشد. در چارچوب پروژه IMPACT، کمیسیون همچنین تحلیل از هزینه های زیرساخت را درخواست کرد. در مقایسه با فعالیت های دیگر در IMPACT ، حیطه در اینجا محدود به حمل و نقل جاده ای می باشد.
به طور مختصر، نتایج بررسی IMPACT در ارتباط با سه مورد قابل تحویل می باشد.
١- قابلیت تحویل ١- دفاتر مربوط به براورد هزینه بیرونی
٢. قابلیت تحویل ٢- گزارش هایی در مورد هزینه، مالیات و مخارج زیرساخت.
قابلیت تحویل ٣٣- گزارش در مورد استراتژی های درون یابی


  • بخشی از مقاله انگلیسی:

The estimation and internalisation of the external costs of transport have been important issues for European transport research and policy development for many years. In the light of Article 1(9) of the Eurovignette Directive 2006/38/EC (amending Article 11 of the previous Directive 1999/62/EC), the central aim of the IMPACT study is to provide an overview of approaches for estimating and internalising the external costs of transport. The results are presented in the separate deliverables of the IMPACT project, Deliverable 1 and Deliverable 3 respectively. These deliverables cover environmental, accidents and congestion costs. The internalisation of these various types of external costs is strongly related to the charging for the use of transport infrastructures. Within the framework of the IMPACT project, the Commission therefore also requested an analysis of infrastructure cost. Contrary to the other deliverables of IMPACT, the scope of this work is limited to road transport. Deliverable 2 of the IMPACT study summarises the current cost structures and revenues of European road infrastructure. It extends the External Cost Handbook (IMPACT Deliverable 1), which does not cover infrastructure costs, and provides direct input to the pricing scenarios defined and analysed in IMPACT Deliverable 3. The cost structures include discussions of total costs and their variability with region and traffic characteristics, average costs by vehicle type as well as the marginal social infrastructure costs. Revenues associated with road transport are classified by type and variability. Estimating the economic costs of transport infrastructure including depreciation and interest on capital and running costs can be done using the Perpetual Inventory Method (PIM) or the Synthetic Method. Each of these accounting philosophies has its own strengths and weaknesses. Having conducted a thorough check of each of the arguments, we recommend the Synthetic Method for infrastructure accounting purposes. This method is considered superior if there is no tradition of calculating infrastructure costs with the PIM approach due to the better availability of the required data, the reflection of current infrastructure quality and the relation of cost accounting to existing physical objects of the road network.



 


 

دانلود ترجمه مقاله بررسی هزینه و بازده زیربنای جاده ای
انتشار : ۱۵ مهر ۱۳۹۶

برچسب های مهم

دانلود ترجمه مقاله مدلسازی و تحلیل رفتار کهنگی سازه های بتنی در نیروگاههای انرژی هسته ای


دانلود ترجمه مقاله مدلسازی و تحلیل رفتار کهنگی سازه های بتنی در نیروگاههای انرژی هسته ای

دانلود ترجمه مقاله مدلسازی و تحلیل رفتار کهنگی سازه های بتنی در نیروگاههای انرژی هسته ای

فهرست مطالب:

 

مقدمه
مدلسازی مصالح ساختمابی بتن ارمه
مدلسازی ساختمانی فاز بتن
مدلسازی ساختمانی فاز واکنش
مدلسازی ساختمانی فاز میلگرد
مدلسازی ساختمانی استهلاک و اتلاف انرژی تحت بارگذاری پویا
مدلسازی ساختمانی خزش (creep)
کهنگی سازه های بینی بعلت از هم پاشیدگی مصالح
ازهم پاشیدگی مشخصه های مصالح بعنوان تابعی از دما و زمان
کارایی سازه تحت گردش گرمایی ایجاد شده بعلت سرویس
واکنش مصالح دانه ای قلیایی (AAR)
کهنگی سازه های بتنی بعلت تغییرات در سرویس و وضعیت های بارگیری
خلاصه و نتیجه گیری

 


 

بخشی از ترجمه:

 

مقدمه

وقتی که نیروگاههای هسته ای به پایان دوره عمر مفید خود می رسند شروع به گذر به فاز عمر انبساطی می کنند در هنگام ارزیابی و تحلیل عملیات اضافی سازه های بتن ارمه یا از پیش تنیده باید توجه ها به سمت تاثیرات کهنگی ساختمانی معطوف گردد.کهنگی مصالح بتن عموما مرتبط با تغییرات یجاد شده در اپر گذر زمان در خواص مکانیکی از قبیل خزش(creep) مدولها (modulus) و استحکام کششی و مقاومت نهایی می باشد.
بعبارت دیگر کهنگی سازه ای ترکیبی از تاثیرات تغییرات ایجاد شده در ویژگی های وابسته به زمان مصالح ،تغیرات فیزیکی اولیه که از گذشته عملیاتی سازه ناشی شده است و محیط بارگیری جدید می باشد.بدلیل رفتار شدیدا غیر خطی سازه های بتنی حتی تحت شرایط و حالات عملکردی پایه ای واکنش سازه به وضعیت های بارگیری و عملیاتی اینده مجبورا باید با استفاده از متدهای غیر خطی که حالات فیزیکی در حال تغییر سازه را در نظر میگیرند صورت بگیرد.
این مقاله روی سه جنبه مدلسازی تحلیلی وابسته به کهنگی تمرکز دارد:۱-تاثیرات ایجاد شده ناشی از تغییرات مورد انتظار وابسته به زمان در خواص مصالح ۲- تاثیرات ایجاد شده ناشی از از هم پاشیدگی غیر منتظره در خوص مصالح ۳- تاثیرات ایجاد شده ناشی از شرایط محیطی و بارگیری .
در رابطه با جنبه اول وابسته به کهنگی برخی از خصوصیات کهنگی مصالح از قبیل افزایش زمان مقاومت نهایی و مدولها مفید هستند اما این موضوع اینگونه نیز معنی می دهد که سفتی و استحکام سازه بتنی نیز با گذشت زمان افزایش می یابد و برای شرایط بارگذاری که توابعی از سفتی از قبیل سربارهای زلزله و گرمایی می باشد منجر به برخی تاثیرهای غیر مفید می گردد.برای مثال تغییرات دمای محیط یا گرمای بوجود امده در اثر عملیات می توان منجر به تنش های بیشتر که یکی از عوامل اصلی افزایش پاشیدگی و ترک خوردگی می باشد گردد.در رابطه با جنبه دوم وابستگی کهنگی واپاشی خصوصیات مصالح عموما در جابه جایی های پیش بینی نشده سازه یااسیب ترک های غیر طبیعی مشاهده می شود.شبیه سازی تحلیلی این مصالح یکی از ضروریات لازم برای پیش بینی صحیح کارایی اینده سازه می باشد.دسته سوم تاثیرهای وابسته به کهنگی علاوه بر در نظر گرفتن شرایط فرض شده روی طرح که ممکن است که در طول عمر سازه رخ دهد و یا هیچ وقت رخ ندهد بیشتر اهمیت عملکرد شرایط محیطی بارگیری صحیح را نشان می دهد.برای مثال خزش اولیه بتن که سهم جزیی در منحی وارفتگی دارد می تواند با هر تغییری چه افزایش و چه کاهش در بارگیری فعال شود وبدون در نظر گرفتن رفتار صحیح خزش ممکن نخواهد بود که بصورت صحیح تاثیرات تقویت دوباره کشش یا کشش زدایی را در حفاظ های pwr که اخیرا در حفاظ ها در نتیجه برش کاری برای جایگزینی ژنراتور بخار رخ داده است پش بینی کنیم.
قابلیت های مورد نیاز در مدل مصالح بتن برای ثبت و ضبط تاثیرات کهنگی روی کارایی ساختاری را مورد بحث و بررسی قرار میگرد. مثالهای کاربردی گوناگونی برای تشریح بعضی راه حل های مهندسی برای سازه که مدلسازی تاثیرات کهنگی فاکتور کلیدی در پیش بینی صحیح کارایی بود ارائه می شود.نهایتا یک بحث در رابطه با موضوع هایی برایی تست کردن و یک مدلسازی برای بهتر درک کردن و کمی نمودن کهنگی ساختاری کمک می کند فراهم می گردد.

 


بخشی از مقاله انگلیسی:

 

INTRODUCTION

As nuclear power plants approach the end of their original design life and begin to transition to the life extensionphase, consideration has to be given to the effects of structural aging when evaluating the extended operation ofreinforced or pre-stressed concrete structures. Material aging of concrete is generally associated with changesover time in mechanical properties such as creep, modulus, and ultimate compressive and tensile strengths.Structural aging, on the other hand, is the combined effects of changes in the time-dependent material properties,the prior physical changes resulting from the structure’s past operating history, and the structure’s new loadingenvironment. Because of the highly non-linear behavior of concrete structures, even under operating basisconditions, the structure’s response to future operational and loading conditions will have to be performed usingnon-linear methods that consider the structure’s changing physical conditions.This paper focuses on three aspects of aging-dependent analytical modeling; 1) effects due to expected timedependentchanges in material properties, 2) effects due to unexpected degradation in material properties, and 3)effects due to actual environmental and loading conditions encountered. As to the first aspect of agingdependence,certain characteristics of material aging are generally beneficial, such as the increase in time of theultimate strength and modulus. However, this also means that the stiffness of the concrete structure also increasesover time, and for loading conditions that are functions of stiffness, such as thermal and seismic loads, this couldlead to some non-beneficial effects. For example, ambient temperature cycling or operationally-inducedtemperature changes could result in higher stresses, which in turn could cause further cracking and performancedegradation. With respect to the second aspect of aging dependence, evidence of significant material propertydegradation is generally observed in unanticipated structural movement or unusual cracking trauma. Analyticallysimulating such material degradation is a necessary requirement for the correct prediction of the structure’s futureperformance. The third category of aging dependence highlights the importance of treating the true environmentaland loading conditions, rather than considering only assumed design conditions that may or may not beencountered over the life of the structure. For example, primary creep, which is the transient portion of the creepcurve, can be activated with every change, increase or decrease, in the loading, and without considering the truecreep behavior it would not be possible to correctly predict the effects of prestress retensioning or de-tensioning inPWR containments, as has recently occurred in containments subjected to hole-cutting processes to replace steamgenerators.The capabilities needed in a concrete material model to capture the effects of aging on structural performance arediscussed. Several example applications are presented to illustrate some engineering solutions for structureswhere modeling of aging effects was the key factor in the correct analytical prediction of structural performance.Finally, a discussion of issues for additional experimental testing and modeling that would help promote furtherunderstanding and quantification of structural aging is provided.MATERIAL CONSTITUTIVE MODELING OF REINFORCED CONCRETEThe behavior of concrete is highly nonlinear, having low tensile strength, shear stiffness and strength that dependon crack widths, and a confinement-dependent compressive elasto-plasticity. A material constitutive modelcapable of simulating the behavior of reinforced concrete and capturing the effects of structural aging is providedthrough the ANACAP-U Material Model [1]. The model treats reinforced concrete as a three-phase composite:plain concrete material as a three-dimensional continuum phase, steel reinforecement (rebar) as a uni-directionalphase, and a rebar-concrete interaction phase. The primary behavioral regimes considered for the concrete phaseare: tensile cracking under multi-axial tensile stress field, compressive yielding and crushing, and post-crackingshear resistance that is a function of crack width. The steel reinforcement or rebar phase is treated as an elasticplasticuni-axial bar that derives its local stress response from the surrounding strain field. The third, rebar-concreteinteraction, phase modifies both the shear sub-model in the plain concrete phase and the elastic-plastic stressstraincurve in the rebar phase. This interaction phase is a distinguishing feature of the ANACAP-U Material Model,as it provides the distinction between treating reinforced concrete as a true composite versus the simple additivesuperposition of rebar and concrete stress-strain relationships. In addition, the material model capabilities includethe modeling of primary and secondary creep, autogenous shrinkage, and the increase in elastic modulus andstrength with time, all as function of temperature where appropriate. The material model’s capabilities summarizedabove are described in some detail below.



 


 

دانلود ترجمه مقاله مدلسازی و تحلیل رفتار کهنگی سازه های بتنی در نیروگاههای انرژی هسته ای
انتشار : ۱۵ مهر ۱۳۹۶

برچسب های مهم

دانلود ترجمه مقاله شبیه سازی در ابداع و نوآوری در راندمان انرژی خانگی – مجله الزویر


دانلود ترجمه مقاله شبیه سازی در ابداع و نوآوری در راندمان انرژی خانگی – مجله الزویر

دانلود ترجمه مقاله شبیه سازی در ابداع و نوآوری در راندمان انرژی خانگی – مجله الزویر

فهرست مطالب:

 

چکیده
۱ مقدمه
۲ روش
۳ نتایج و بحث

 


 

بخشی از ترجمه:

 

مقدمه

بخش مسکونی آمریکا ۱۱ درصد از کل مصرف انرژی اولیه را به خود اختصاص می دهد که سالانه هزینه ای بالغ بر ۲۴۰ بیلیون دلار دارد. تقریباً ۷۱۴۰۰۰۰ توسط این بخش مصرف می گردد، که از این مقدار، ۶۹ درصد به برق، ۲۳ درصد گاز طبیعی، ۳ درصد انرژی تجدید شدنی و ۰٫۰۳ درصدبه زغال سنگ تعلق دارد. مقدار انرژی تولید شده، ۱٫۲۱ *۱۰ ، معادل Co2 آزاد نمود که تا سال ۲۰۲۰ به ۱٫۳ * ۱۰ kg افزایش می یابد. اما اگر بخش مسکونی کار بهسازی راندمان انرژی را انجام دهد، آنگاه سالانه می توان ۴۱ بیلیون دلار پس انداز نمود و از انتشار ۳٫۶*۱۰ ۱۱ kg دی اکسید کربن جلوگیری نمود. در این راستا برآورد شد که با ارتقاء راندمان وسایل برقی و سیستم های HVAC برای ۱۱۵ میلیون خانوار، ۳۹ درصد کم درآمد و ۶۱ درصد با درآمد بالا؛ سالانه تقریباً ۳۵۲ بیلیون دلار در هزینه های تولید انرژی می توان صرفه جویی کرد. ارتقاء راندمان انرژی در بازار مسکونی دارای مزایای متعددی می باشد. برای مشتری، صورتحساب ها و همچنین مزایای تقسیم شده در صورت کاهش فشار روی شبکه های توزیع ، کاهش می یابد، در این وضعیت تقاضای کمتر، موجب کاهش قیمت کالاها و هزینه زیربنایی می شود و هزینه صورت حساب های پرداخت نشده ، به سایر مشتریان محول نمی گردد. برای دولت، کاهش مصرف برق و گاز طبیعی ، کاربرد منابع را کاهش، تاثیر منابع تجدید شدنی جدید را افزایش و انتشار متان و دی اکسید کربن را کاهش می دهد. با این وجود، پیشرفت های صورت گرفته در سطح پائینی قرار دارد. شرکت های سرویس انرژی (ESCO) که امروزه در ایالات متحده مشغول فعالیت هستند توسط پروژه هایی با کارایی انرژی در مقیاس بزرگ و متوسط موسسات و نهادهای دولتی و بخش خصوصی حمایت شده اند. عموماً، ۵۸ درصد از درآمد ESCO حاصل دولت محلی یا ایالتی، نهادها و موسسات آموزشی و بیمارستان ها، ۲۲ درصد به بخش فدرال، ۹ درصد تجاری، ۶ درصد صنعتی و ۵ درصد به بخشهای مسکن سازی عمومی تعلق دارند. ESCO مهارت، تخصص حاصل می کند. آنگاه ESCO و مشتری وارد قرارداد بلند مدتی می شوند که به واسطه آن ESCO درصدی از صرفه جویی در انرژی را اقتباس نموده و آن را از طریق بازبینی مستمر مثل پرداخت هزینه پیگیری می کند. دو ویژگی کلیدی مشتریان عبارت است از دسترسی آنها به سرمایه و دارایی های مرتبط با قراردادهای بلند مدت. در این مطالعه، مشتریان عمدتاً از خانوارهای قشر کم درآمد تشکیل می شوند و در میان این قشر خبری از دانش و آگاهی در مورد ارتقاء انرژی و سرمایه نیست. علی رغم پتانسیل عظیم صرفه جویی در انرژی و دلار بازیابی شده، نفوذ کمی در بازار مسکونی برای صاحبان خانه خصوصی یا شرکت های مدیریت با دارایی های کرایه ای بزرگ و به ویزه صاحب خانه ها یا مالکین کم درآمد دیده می شود.در بازار مسکونی، اگر صاحبان خانه دارای منابع مالی باشند، آنگاه عموماً با پیمانکاران HVAC ، مشاورین، معماران یا شرکت های مهندسی برای بهسازی خانه تماس می گیرند. از طرف دیگر، مالکینی با منابع ناکافی ( کمبود پول یا دانش) ، خودشان عمل بهسازی را انجام داده یا از برنامه های سوبسید مانند LIURP در پنسیلوانیا، و LIEE در کالیفرنیا بهره می گیرند. برای LIURP ، تاسیسات از درصدی از وصول های ناخالص خود (۰٫۲ درصد از درآمد) برای تامین وجه بهسازی انرژی برای مشتریان کم درآمد استفاده می کنند. آن خدمات هوازدگی برای خانوارهای کم درآمد بدون هیچ هزینه ای عرضه می کند. LIHEAP نام برنامه فدرالی است که به افراد مسن و قشرکم درآمد کمک می کند تا صورتحسابهای گرمایشی و سرمایشی خود را در طول شرایط آب و هوایی نامساعد پرداخت کنند. هر ایالت نسخه های متفاوتی از LIHEAP را در اختیار دارد. به طور مثال، LIHEAPدر میشیگان، HHC ، و در Utah HEAT نامیده شده است. در FY 2009 ، دولت آمریکا ۱٫ ۵ بیلیون دلار به LIHEAP اختصاص داد. اما بودجه را در صورتی می توان کاهش داد که سیستم های انرژی خانگی، به ویژه برای سرمایش و گرمایش ، از کارایی بیشتری برخوردار باشند. اخیراً، به عنوان بخشی از بسته محرک های اقتصادی آمریکا، ARRA 2009، دولت سرمایه گذاری تقریباً ۸ بیلیون دلاری در برنامه های بهسازی انرژی و هوازدگی اعلان کرد. WAP از بوحه ۵ بیلیون دلاری برای منازل کم درآمد استفاده نمود. متوسط هزینه ها و مخارج هوازدگی برای هر واحد خانواده ۶۵۰۰ دلار می باشد. اما بر طبق مطالعه مقدماتی، اگر این مبلغ سرمایه گذاری برای هر خانوار مطلوب WAP انجام شود، آنگاه فقط حدود ۲- ۳٫ ۰ درصد از تعداد کل واحدهای خانه های مطلوب و واجد شرایط WAP اصلاح خواهند شد ، در حالیکه ۹۸ درصد دیگر پیشرفت نخواهند نمود. بنابراین فرصتی برای صرفه جویی در انرژی و درآمد زایی خلق می گردد. ESCO مسکونی نوآوری بازار آزاد وراندمان آن را رد می کند، اما نیاز دارد به گونه ای متفاوت از ESCO سنتی عمل نماید، دلیل این امر کمبود سرمایه و دارایی های مشتری برای عقد قراردادهای بلند مدت می باشد. در این مورد شرکت نه تنها بایستی مهارت و تخصص حاصل کرده و نصب و تاسیسات را نظارت کند، بلکه همچنین باید سرمایه قابل توجهی تامین نماید. در این مطالعه ، فرض کردیم RESCO نیاز به فراهم نمودن ۱۰۰ درصد سرمایه دارد زیرا نمی دانیم تا چه حد مشتریان تمایل به پرداخت هزینه برای این نوع بهسازیها را دارند.RESCO درصدی از پول پس انداز شده در صورتحسابها را به عنوان پرداخت هزینه انتخاب می کند. قطعاً یکی از چالش های اصلی آن است که مشتریان کم درآمد ریسک های اعتباری نیز بوده و حتی بهسازیهای ارزان قیمت دارای دوره های بازپرداختی هستند که به اندازه کافی طولانی بوده و به همین خاطر نیاز به قرارداد دارند. فرضیه ما آن است که در بازار صرفه جویی در انرژی مسکونی بازار به خاطر کمبود سرمایه و ریسک بالای وام دهی به افراد فاقد سرمایه ورشکست می شود و به همین خاطر صرفه جویی بهبود نمی یابد. با این تحقیق، پتانسیل اقتصادی شرکت های سرویس دهی انرژی در بازار مسکونی را مورد پژوهش قرار می دهیم. هدف اصلی تحقیق، تعیین شرایطی است که RESCO براساس استفاده ازانرژی مسکونی و هزینه ها و عملکرد پیشرفت های بالقوه، می تواند به صورت سودآور ظاهر شود. هدف بلند مدت ارائه سیاست های مطلوب و متناسب با RESCO های متعددی است که بر سر صرفه جویی انرژی خانه رقابت می کنند.

3. نتایج و بحث
این بخش نتایج بدست آمده از مدل شبیه سازی مونت کارلو را مطرح و راجع به آنها بحث می کند که عبارتنداز: طول مدت قرارداد، حساسیت نتایج، درصد صرفه جویی در انرژی هر وسیله و اثر تجربه حسابرس بر RESCO. در این راستا این گونه استنباط می شود که متوسط طول مدت قرارداد با مشتریان مسکونی برای حبران هزینه بهسازی و سودآوری 35 سال می باشد، با این حال، این رقم میانگین بهترین راه حل برای تجارت RESCO نیست. حتی اگر اجرای همه ترفیعات انتخاب شده برای RESCO میسر باشد و آنها از لحاظ اقتصادی نیز بادوام باشند، به عبارتی بالاخره تسویه خواهند شد، بازهم نتیجه بدست آمده ممکن است قابل قبول نباشد ، زیرا نیمی از طول مدت قرارداد میتواند بیشتر از 30 سال باشد که بسیار طولانی است. به طور عادی، طول مدت قرارداد ESCO بین 7 تا 20 سال می باشد. بر طبق نتیجه بدست آمده، مفهوم RESCO از لحاظ اقتصادی ممکن نیست و مطالعه ما دلیل عدم ورود ESCO به بازار مسکونی را تائید می کند: سودآوری برای آن بسیار سخت و دشوار می باشد. طول مدت قرارداد RESCO بین 15 تا 55 سال می باشد که با لگاریتم توزیع عادی با میانگین 35 و انحراف معیار 5. 22 سال مطابقت دارد. شکل 2(b) حساسیت نتایج بدست آمده را نشان می دهد که یکی دیگر از مزایای شبیه سازی آنالیز مونت کارلو محسوب می گردد. حساسیت نتیجه میزان تغییر نتیجه بدست آمده با توجه به تغییرات صورت گرفته در پارامترهای ورودی را نشان می دهد. در این مورد، حساسترین پارامترها عبارتنداز صرفه جویی عرضه شده و تعویض در و پنجره ، این مسئله حاکی از آن است که هر چه RESCO در انرژی مشتری صرفه جویی کند یا هزینه های نصب دروپنجره بالاتر باشد ، به همان میزان طول مدت قرارداد بیشتر می باشد.از آنجایی که هدف RESCO کاهش طول مدت قرارداد است و دسترسی به داده های واقعی کافی نیست، در نتیجه موثرترین روش تکیه بر تجربه حسابرس با توجه به نحوه شناسایی خانه های واجدشرایط و بهسازی های بادوام، جهت ارزیابی مصرف انرژی خانه و پیشنهادات جالب توجه به مالکین می باشد. حسابرسی انرژی خانه توسط ….

 


بخشی از مقاله انگلیسی:

 

Introduction

The U.S. residential sector accounts for 11 percent of the totalprimary energy consumption, which costs $240 billion, annually[1]. Approximately 7,140,000 TJ are consumed by this sector, ofwhich 69% is from electricity, 23% from natural gas, 3% fromrenewable energy, and 0.03% from coal [2]. The amount of energyproduced released 1.25  1012 kg of CO2 equivalents emissions [3],which is projected to increase up to 1.35  1012 kg of CO2 eemissions by 2020 [4]. However, if the residential sector conductedenergy efficiency improvements, $41 billion could be savedannually, and 3.6  1011 kg of CO2 e emissions could be avoided.It was estimated that by improving the efficiency of electricalappliances and HVAC systems for 115 million households, 39%low-income and 61% non-low-income; approximately $352 billionin energy production costs could be annually saved [4,5].Severalbenefits canbeobtainedfromimprovingenergyefficiencyin the residential market. For the customer, there are immediateeconomic benefits in lowering utility bills, but also shared benefitsamong all users as strain on the distribution networks is reduced,lower demands reduce commodity prices and infrastructure cost,and the costs of unpaid bills are not passed on to other customers. For the environment, reduced natural gas and electricity consumptionreduces resource use, increases the impact of new renewableresources, and reduces carbon dioxide and methane emissions.Yet penetration of improvements remains frustratingly low [6].The energy services companies (ESCOs) which exist today in theUnited States are supported by large and medium scale energyefficiency projects of government institutions and the privatesector. Generally, 58% of ESCO revenues come from state or localgovernment, educational institutions, and hospitals, 22% fromfederal, 9% from commercial, 6% from industrial, while only 5% isfrom the public housing and residential sectors together [6]. AnESCO provides expertise and oversight to customers on whatimprovements should be made to their buildings in order to reduceenergy consumption and cut down their utility bills. The ESCO andthe customer then enter into a long-term contract whereby theESCO takes a percentage of the provided energy savings – trackedthrough extensive monitoring – as its payment [7]. Two keycharacteristics of the customers are their access to capital andassets which can be tied to long-term contracts.In this study, customers are primarily low-income householdsand have a lack of capital and energy improvement knowledge.Despite the huge potential for energy savings – and thereforerecovered dollars – there is little penetration in the residentialmarket, either for private homeowners or for managementcompanies with large rental property holdings, and especiallylow-income homeowners or landlords.In the residential market, if homeowners have financialresources, they generally contact HVAC contractors, consultants,architects or engineering firms to make home improvement [6]. Onthe other hand, homeowners with insufficient resources (lackingeither money or knowledge) will make the improvementthemselves, or take advantage of subsidized programs like LIURP(Low-Income Usage Reduction Program) in Pennsylvania, and LIEE(Low-Income Energy Efficiency Program) in California. For LIURP,the utilities use a percentage of their gross receipts (0.2% of theirrevenue) to fund energy improvements for low-income customers.It provides weatherization services to eligible low-income householdsat no charge [8,9]. Low-Income Home Energy AssistanceProgram (LIHEAP) is a federal-level program that helps lowincomeand elderly people pay their heating or cooling bills duringextreme weather conditions. Each state has different versions ofLIHEAP. For instance, LIHEAP is called Home Heating Credit (HHC)in Michigan, and Home Energy Assistance Target (HEAT) in Utah[8,10]. In FY 2009, the U.S. government approved up to $5.1 billionfor LIHEAP [11]; however, the budget can be decreased if overallhome energy systems, particularly for heating and cooling, becomemore efficient.Recently, as part of the U.S. economic stimulus package,American Recovery and Reinvestment Act (ARRA) of 2009, thegovernment announced an almost $8 billion-investment in aweatherization and energy improvement programs. $5 billion ofthe budget will be used by the Weatherization Assistance Program(WAP) for eligible low-income dwellings. The average weatherizationexpenditure for each single-family unit is $6500 [12].However, according to our preliminary study, if the sameinvestment were made for each WAP-eligible household, onlyabout 0.3–2% of the total number of WAP-eligible housing unitswould be improved [13,14], while another 98% would not beimproved. So, there is opportunity beyond the stimulus package tosave energy and to potentially make money.A residential ESCO would inject free market innovation andefficiency, but would need to operate differently than a traditionalESCO due to the customer’s lack of capital and lack of assets to tie tolong-term contracts. The company in this case would need toprovide not only the expertise and oversight of installation, butalso significant portions of the capital. In this study, we assumedRESCO would need to provide 100% of capital since we do not knowhow much customers would be willing to pay for theseimprovements. The RESCO will still take a percentage of themoney saved on bills as payment. One challenge, of course, is thatlow-income customers are also credit risks, and even cheapimprovements would still likely have payback periods long enoughto require contracts.



 


 

دانلود ترجمه مقاله شبیه سازی در ابداع و نوآوری در راندمان انرژی خانگی – مجله الزویر
انتشار : ۱۵ مهر ۱۳۹۶

برچسب های مهم

دانلود ترجمه مقاله طراحی بتن خود متراکم با سرباره آهن گدازی دانه ای شده زمینی – مجله الزویر


دانلود ترجمه مقاله طراحی بتن خود متراکم با سرباره آهن گدازی دانه ای شده زمینی – مجله الزویر

دانلود ترجمه مقاله طراحی بتن خود متراکم با سرباره آهن گدازی دانه ای شده زمینی – مجله الزویر

فهرست مطالب:

 

چکیده
۱ مقدمه
۲ شاخص فعالیت سرباره (SAI)
۳ مرور روشهای طراحی اختلاط اولیه
۴ روش پیشنهاد شده برای نسبت بندی GGBS در بتن خود متراکم

۱ ۴ مرحله ۱: تثبیت عیار پودر یا سیمانی کل برای SCC
۲ ۴ مرحله ۲: تثبیت درصد سرباره و محاسبه کارایی سرباره
۳ ۴ مرحله ۳: محاسبه عیار آب در SCC
۴ ۴ مرحله ۴: تعیین عیار سنگدانه های درشت و ریز
۵ ۴ محاسبه دوز سوپرروانساز (SP)
۶ ۴ مرحله ۶: اختلاط های آزمایشی و تستهای جدید روی SCC
۷ ۴ مرحله ۷: تعدیل نسبت اختلاط

۵ بررسی روش اختلاط- مثال طرح

۱ ۵ مرحله ۱: تثبیت عیار پودری یا سیمانی کل برای SCC
۲ ۵ مرحله ۲: تعیین کارایی سرباره و عیار سرباره
۳ ۵ مرحله ۳: تعیین عیار آب SCC
۴ ۵ مرحله ۴: محاسبه عیارهای سنگدانه درشت و ریز
۵ ۵ مرحله ۵: محاسبه دوز سوپرروانساز(SP)

۶ برنامه آزمایشی
۷ نتایج

 


 

بخشی از ترجمه:

 

مقدمه

توسعه بتن خود متراکم یا (SCC) اخیراً به یکی از مهم ترین پیشرفت های انجام گرفته در صنعت ساختمان تبدیل شده است. SCC نوعی بتن خاص است که به خاطر وزنش قادر به ته نشینی در مقاطع عمیق، باریک، و تقویت شده (آرماتوربندی شده) بوده ، بدون ارتعاش داخلی یا خارجی می تواند خود را محکم و متراکم کند و در عین حال ثبات و پایداری اش را حفظ کند بدون اینکه منجر به جداشدگی و آب انداختن شود.SCC در مقایسه با بتن لرزانده شده معمولی برای تولید اختلاط چسبنده و هموژنز (همگن) به مقدار زیادی پودر نیاز دارد.
شیوه معمول برای دستیابی به قابلیت خود تراکمی در SCC ، کاهش مقدار سنگدانه درشت و ماکزیمم اندازه و استفاده از نسبت پائین تر آب- پودر به همراه نسل جدید SP (روانسازهای سوپر) می باشد. در طول انتقال واستقرار SCC ، افزایش قابلیت جریان ، ممکن است باعث جداشدن و آب انداختن بتن شود که با فراهم نمودن ویسکوزیته لازم ، می توان براین مسئله غلبه نمود. ویسکوزیته معمولاً از طریق افزایش مقدار سنگدانه ریز، کاهش ماکزیمم اندازه سنگدانه، افزایش مقدار پودر، یا استفاده از اختلاط های اصلاح کننده ویسکوزیته تامین می گردد. یکی از معایب SCC ، هزینه آن به خاطر استفاده از اختلاط های شیمیایی و حجم بالای سیمان پورتلند می باشد. یک جایگزین برای کاهش هزینه SCC استفاده از افزودنی های معدنی نظیر پودر سنگ آهک، پوزولان های طبیعی، خاکستر بادی و سرباره است که اینها موادی ریز هستند که به شکل ترکیبات جداگانه قبل یا در طول اختلاط به بتن اضافه شده اند. از آنجایی که این مواد افزودنی معدنی جایگزین بخشی از سیمان پورتلند می شوند، در نتیجه هزینه SCC به طور خاصی کاهش خواهد یافت به شرطی که ماده افزودنی معدنی ، یک فراورده صنعتی یا پسماند باشد. کاملاً مشخص شده است که افزودنی های معدنی نظیر خاکستر بادی و سرباره، کارایی، دوام و خصوصیات بلند مدت بتن را افزایش می دهند. بنابراین، استفاده از این تیپ افزودنی های معدنی در SCC کاهش هزینه SCC و همچنین افزایش عملکرد بلند مدت را عملی می سازد. به منظور ارزیابی اثربخشی GGBS در SCC ، پارامترهایی نظیر ترکیب شیمیایی، واکنش پذیری هیدرولیکی، و ریزدانگی قبلاً با دقت بررسی شده اند. دیده شد که در میان اینها، عیار شیشه واکنشی و ریزدانگی GGBS به تنهایی بر کارایی پوزولانی/ سیمانی یا واکنش پذیری آن در کمپوزیت های بتن تاثیرگذار خواهند بود. برخی از محققین سعی کردند این واکنش پذیری GGBS را از حیث شاخص فعالیت سرباره (SAI) یا شاخص هیدرولیکی با توجه به ترکیب شیمیایی آن بیان کنند. این مقاله روش طراحی مختلط جدیدی برای طراحی بتن خود متراکم با GGBD برای درصد جانشینی بین ۲۰ و ۸۰ درصد مطرح می کند.

7. نتایج
مرور روشهای طراحی اختلاط پیشین در SCC نشان می دهد هیچ روش خاصی برای دستیابی به SCC بر اساس نیازمندیهای مقاومت مثل بتن لرزانده شده معمولی وجود ندارد. در این مقاله روش نسبت بندی اختلاط برای طراحی SCC با استفاده از GGBS براساس نیازمندیهای مقاومت و با در نظر گرفتن کارایی GGBS پیشنهاد گردید. نتایج اصلی مقاله عبارتنداز:
(1) استفاده از روش پیشنهاد شده و مقادیر کارایی از قبل مشخص شده برای GGBS ، بتن های GGBS خودمتراکم با مقاومت 30-100MPa، در سطوح جانشینی مختلف بین 20 تا 80 درصد را می توان عرضه و توسعه داد.
(2) روش پیشنهاد شده از پنج مرحله تشکیل می شود که همگی آنها براساس محاسبات ساده عمل می کنند. عیار کل پودر در مرحله اول ثابت شده، درصد سرباره بر اساس مقاومت مورد نیازثابت و کارایی (k) برای این درصد با معادله پیشنهاد شده در مرحله دوم تعیین می شود. در مرحله سوم، عیار آب مورد نیاز برای توسعه SCC تعیین و در مرحله چهارم سنگدانه های درشت و ریز با استفاده از منحنی های درجه بندی سنگدانه ترکیبی استانداردهای DIN تعیین می شوند. بالاخره، خود تراکمی بتن تازه از طریق تستهای جریان اسلامپ و قیف V شکل برای تعیین قابلیت جریان، تست L-Box برای توانایی عبور ارزیابی می شود.
(3) پژوهشهای آزمایشی پیرامون بتن های GGBS خودمتراکم طراحی شده با روش طراحی اختلاط پیشنهاد شده نشان می دهد مقاومت های تراکمی بتن های بدست آمده در اینجا بیشتر از مقاومت های بسیار بالای 90MPa در روز 28 ام و 100MPa در روز 90 ام می باشد. روش طراحی همچنین راهی برای دستیابی به جانشینی های حجم بالا تا حد 80 درصد برای 30MPa نیز عرضه می کند.

 


بخشی از مقاله انگلیسی:

 

Introduction

The development of self-compacting concrete (SCC) also referredto as ‘‘Self-Consolidating Concrete’’ has recently been oneof the most important developments in building industry [1].Self-compacting concrete (SCC) is a special concrete that can settleinto the heavily reinforced, deep and narrow sections by its ownweight, and can consolidate itself without necessitating internalor external vibration, and at the same time maintaining its stabilitywithout leading to segregation and bleeding [2]. SCC demands alarge amount of powder content compared to conventional vibratedconcrete to produce a homogeneous and cohesive mix [3].The common practice to obtain self-compactibility in SCC is tolimit the coarse aggregate content and the maximum size and touse lower water–powder ratios together with new generationsuper plasticizers (SP) [4]. During the transportation and placementof SCC the increased flowability may cause segregation andbleeding which can be overcome by providing the necessary viscosity,which is usually supplied by increasing the fine aggregatecontent; by limiting the maximum aggregate size; by increasingthe powder content; or by utilizing viscosity modifying admixtures(VMA) [5]. One of the disadvantages of SCC is its cost, associatedwith the use of chemical admixtures and use of high volumes ofPortland cement. One alternative to reduce the cost of SCC is theuse of mineral additives such as limestone powder, natural pozzolans,fly ash and slag, which are finely divided materials added to [6]. As these mineral additives replace part of the portland cement,the cost of SCC will be reduced especially if the mineral additive isan industrial by-product or waste. It is well established that themineral additives, such as fly ash and slag, may increase the workability,durability and long-term properties of concrete [7,8].Therefore, use of these types of mineral additives in SCC will makeit possible, not only to decrease the cost of SCC but also to increaseits long-term performance. To assess the effectiveness of GGBS inSCC some of the parameters like chemical composition, hydraulicreactivity, and fineness have been carefully examined earlier [9].It was seen that among these, the reactive glass content and finenessof GGBS alone will influence the cementitious/pozzolanic efficiencyor its reactivity in concrete composites significantly. Someof the earlier researchers tried to express this reactivity of GGBSin terms of slag activity index (SAI) or hydraulic index, consideringits chemical composition. This paper presents a new mix designmethodology for the design of self compacting concrete withground granulated blast furnace slag (GGBS) for percentagereplacements varying between 20% and 80%.2. Slag activity index (SAI)According to ASTM C989-94a [10], slag activity index is the percentageratio of average compressive strength of slag cement mortar(50–50%) cubes to average compressive strength of referencecement mortar cubes at a designated age. Based on this, slag isclassified into three grades: Grade 80, Grade 100 and Grade 120.



 


 

دانلود ترجمه مقاله طراحی بتن خود متراکم با سرباره آهن گدازی دانه ای شده زمینی – مجله الزویر
انتشار : ۱۵ مهر ۱۳۹۶

برچسب های مهم

بین ضریب انتقال امواج لرزه ای حاصل آتشباری و خواص ناپیوستگی در سنگهای رسوبی


بین ضریب انتقال امواج لرزه ای حاصل آتشباری و خواص ناپیوستگی در سنگهای رسوبی

بین ضریب انتقال امواج لرزه ای حاصل آتشباری و خواص ناپیوستگی در سنگهای رسوبی در این تحقیق موضوعات سرعت موج ذره ای، انتقال امواج، ژئوفون، خواص ژئومکانیکی، انفجار، خواص ناپیوستگی , تاثیر خواص ناپیوستگها بر انتقال موج ذره ای:,بررسی می شود انفجار همیشه تولید لرزش یا امواج لرزه ای می کند. امواج لرزه ای امواج الاستیک ناشی از خواص
الاستیک سنگهاست چنانچه به نقطه ای از قطعه سنگ نیرویی اثر کند که از حد الاستیک سنگ تجاوز
نکند، تغییر شکل اندکی در آن نقطه ایجاد می گرددکه به نقطه مجاور منتقل شده و به همین ترتیب از
اطراف آن نقطه به نقاط دیگر انتشار می یابد[ 2]. امواج لرزه ای ممکن است خسارات جبران ناپذیری به
سنگهای باقیمانده پس از انفجار یا تاسیسات مجاور وارد کند هرگاه فرکانس ارتعاشات ناشی از انفجار
1 هرتز باشد، استفاده از سرعت ذرات به عنوان معیار بررسی خسارت توصیه می شود فرکانس -- ارتعاشات ناشی از انفجار در معادن سنگی بین بین 1تا100
هرتز است تحقیقات زیادی در مورد تاثیر عوامل ناپیوستگی سنگها بر روی لرزش ناشی از انفجار انجام شده است.
زمان عبور امواج ، به دانسیته مواد سنگی و کانیها بستگی دارد. با افزایش دانسیته سنگهای عبور امواج به علت بالا رفتن همسانگردی و انسجام سنگ انتقال امواج لرزه ای بهتر انجام می شود و ضریب انتقال امواج بالا می رود درزه ها در انتقال امواج لرزه ای نقش اساسی دارند، بطوریکه می توان گفت تمامی عوامل تاثیر گذار بر روی
انتقال امواج نوعی به درزه ها وابسته اند. خواص درزه ها از قبیل فاصله داری، مواد پرکننده و وضعیت
درزه ها بیشترین تاثیر را بر روی انتقال امواج دارند



 


 

بین ضریب انتقال امواج لرزه ای حاصل آتشباری و خواص ناپیوستگی در سنگهای رسوبی
انتشار : ۱۵ مهر ۱۳۹۶

برچسب های مهم

رساله پایان‌نامه ارشد معماری با عنوان «طراحی سرای محله عباس‌آباد تهران با رویکرد ارتقاء سرزندکی و حس مکان در ساکنین محله» (فایل word قابل ویرایش)


رساله پایان‌نامه ارشد معماری با عنوان «طراحی سرای محله عباس‌آباد تهران با رویکرد ارتقاء سرزندکی و حس مکان در ساکنین محله» (فایل word قابل ویرایش)

رساله پایان‌نامه ارشد معماری با عنوان «طراحی سرای محله عباس‌آباد تهران با رویکرد ارتقاء سرزندکی و حس مکان در ساکنین محله» (فایل word قابل ویرایش)

رساله پایان‌نامه ارشد معماری با عنوان «طراحی سرای محله عباس‌آباد تهران با رویکرد ارتقاء سرزندکی و حس مکان در ساکنین محله» (فایل word قابل ویرایش)

 

این رساله توسط گروه معماری تلار تهیه شده است. از این بابت مشابه آن در وب وجود ندارد. رساله در 228 صفحه تنظمیم شده و دارای 90 منبع است. متن مطابق استانداردهای نگارش متون علمی تنظیم شده و برای ارائه رساله کارشناسی ارشد معماری مناسب می‌باشد.

 

فایل قابل ویرایش رساله به صورت word با فهرست کامل مطالب، جداول، تصاویر، نقشه‌ها و نمودارها ارائه شده است.

 


 

 

چکیده:

توسعه شهرهای امروزین در قالب شهرک‌ها و مجتمع‌ها صورت می‌گیرد. ساختار محلّه، هویت محلّه‌ای در انبوه برجها و بلند مرتبه‌های مدرن گم شده است. شهروند خود را منفک از محله می‌داند و محلّات، تهی از هویت و احساس تعلق شده‌اند. این گسست در کنار پيچيدگي زياد موضوعات و مسائل بشريت باعث تهي و برهنه شدن معماري شده است.

هدف این نوشته طراحی سرای محله عباس‌آباد، با رویکرد رویکرد ارتقا حس تعلق در میان ساکنان محله می‌باشد. محله عباس‌آباد به علت قرارگیری در بخش مرکزی و اداری شهر تهران و برای این منظور انتخاب شده است. در فرآیند انجام پژوهش در گام اول با انجام مطالعات اسنادی، مولفه‌های اصلی پژوهش استخراج و بر اساس آن پرسش‌نامه تدوین شد. پرسشنامه میان ساکنین محله توزیع و نتایج آن استخراج شد. نهایتاً مدلی از تحقیق با استفاده از نرم افزار spss و آزمون‌های T Student و Pearson استخراج شد که بیانگر آن است که میان میزان حس تعلق محله‌ای و "مدت اقامت"، "علاقه‌مندی به تنوع عملکردی" و "عناصر طبیعی" رابطه همبستگی برقرار است.

در انتها با شناخت اهمیت ملاحظات محیطی و نتایج به دست آمده از پژوهش نظری، اسناد معماری و نقشه‌های لازم ارائه شده است. در این طرح تلاش شده تا فضاهای اصلی و جانبی با الهام از الگوهای کالبدی و هندسی درخور در کلیتی یکپارچه، انگاره‌ای معمارانه از مفاهیم مورد مطالعه را ارائه دهند.

واژگان کلیدی: سرای محله، حس تعلق، عباس‌آباد، حس مکان

 

 

 

فهرست مطالب

فصل یک: کلیات پژوهش.... 14

1-1-مقدمه. 15

1-2-طرح مسئله. 15

1-3- اهمیت موضوع و ضرورت مطالعه. 17

1-4- اهداف پژوهش.... 20

1-5- پرسش‌های پژوهش.... 20

1-6- فرضیات پژوهش.... 20

1-7- روش پژوهش.... 21

1-8- متغیرهای پژوهش.... 23

1-9- پیشینه پژوهش.... 24

1-10- شرح واژگان پژوهش.... 26

فصل دو: مبانی نظري.. 28

2-1- مقدمه. 29

2-2- کیفیت محیطی.. 29

2-2-1- روانشناسی محیط.. 29

2-2-1-1- رفتار. 29

2-2-1-2- ادراک... 32

2-2-1-3- مدل لنگ: نیازهای انسانی.. 35

2-2-1-4- مدل کانتر: مولفه‌های مکان. 37

2-2-1-5- فعالیت‌ در فضاهای عمومی.. 38

2-3- محله. 41

2-3-1- مروري بر روند پيدايش و تحول محله. 43

2-3-1-1- محله پیش از دوران صفوی.. 43

2-3-1-2- محله در دوران صفوی و قاجار. 43

2-3-1-3- محله در دوران پهلوی.. 44

2-3-1-4- محله پس از انقلاب... 45

2-4- سرای محله. 48

2-4-1- سرای محله در ایران. 49

2-4-2- سرای محله درخارج از ایران. 50

2-4-3- اصول طراحی سرای محله. 51

2-4-3-1- مکان یابی سرای محله. 51

2-4-3-2- مسائل شهری و محیطی.. 51

2-4-3-3- مسائل مرتبط با استفاده کنندگان. 52

2-5- رویکرد پژوهش.... 53

2-5-1- حس مکان. 53

2-5-1-1- عوامل شکل دهنده حس مکان. 54

2-5-1-2- نظریات برجسته در باب حس مکان. 55

2-5-1-3- حس مکان از دیدگاه پدیدارشناسی.. 57

2-5-1-4- مراتب حس مکان. 58

2-5-2- حس مکان از دیدگاه روانشناسی محیطی.. 60

2-6- حس تعلق به مکان. 63

2-6-1- ابعاد مختلف حس تعلق.. 64

2-6-2- عوامل موثر در دلبستگی به مکان. 65

2-8- جمع بندی.. 67

فصل سـه: نمـونه‌های مشابه. 69

3-1- مقدمه. 70

3-2- نمونه‌های عملکردی.. 70

3-2-1- تالار شهر مانرسا70

3-2-2- تالار محله ساندبیوستر. 75

3-2-3- تالار شهر سیسلی.. 80

3-3- نمونه‌های مفهومی و نظری.. 84

3-3-1- خانه دینامیک... 85

3-3-2- خانه اریگامی.. 88

فصل چهار: محدوده طراحی، ضوابط و برنامه فیزیکی.. 92

4-1- مقدمه. 93

4-2- استانداردهای معماری.. 94

4-2-1- سالن نمایش واجتماعات... 94

4-2-1-2- سطح سالن نمايش.... 94

4-2-1-7- صندلي.. 97

4-2-1-9- ورودي‌هاي سالن نمايش.... 99

4-2-1-10- خروجي‌هاي سالن نمايش.... 99

4-2-1-11- خروجي اضطراري.. 99

4-2-2-1- فضاها و عناصر ارتباطي.. 100

4-2-3- كتابخانه. 101

4-2-3-1- قفسه هاي كتاب... 101

4-2-4- فضاي مطالعه. 103

4-2-5- فضاي كار اداري.. 103

4-2-6- سرويس‌هاي بهداشتي.. 104

4-2-8- سالن نمايشگاه105

4-2-10- فضاهاي آموزشي.. 106

4-2-10- 1- كلاس‌هاي درس... 106

4-2-11- اتاق هاي انفرادي.. 108

4-2-12- پـاركينگ‌ها108

4-3- شناخت محدوده طرح.. 110

4-3-1- ویژگیهای اقلیمی تهران. 110

4-3-1-1- درجه حرارت... 111

4-3-1-2- رطوبت و بارندگی.. 112

4-3-1-3- باد. 112

4-3-1-4- پوشش گیاهی.. 113

4-3-1-5- وضعیت قرار گیری و مصالح ساختمان. 113

4-3-2- اراضی عباس‌آباد(محدده سایت طراحی)116

4-3-2-1- معرفی سایت و دلایل انتخاب آن. 118

4-3-2-2- ویژگی‌های نمادین و توان نمادین اراضی عباس آباد. 119

4-3-2-3- موقعیت سایت و همجواری‌ها120

4-3-2-4- هندسه سایت... 121

4-3-2-5- ارتباطات و دسترسی‌ها122

4-3-2-6- موقعیت سایت در طرح‌های توسعه شهری.. 123

4-3-3- ضوابط و مقررات اجرائی طرح جامع اراضی عباس‌آباد. 125

4-3-3-1- ضوابط مربوط به احداث ساختمان. 125

4-3-3-2- ضوابط مربوط به دسترسی های مجاز کاربری‌های مختلف... 126

4-3-3-3- ضوابط مربوط به پارکینگ... 127

4-3-3-4- ضوابط مربوط به احداث بالکن، نورگیرها و بازشوها128

4-3-3-5- ضوابط مربوط به بهسازی سیمای شهری.. 128

4-3-3-6- ضوابط متفرقه. 130

4-4- برنامه فیزیکی.. 131

فصل پنج: جمع بندی، بررسی فرضیات پژوهش.... 135

5-1- مقدمه. 136

5-2- مطالعات میدانی.. 137

5-2-1- پرسشنامه. 137

5-2-2- جامعه آماری.. 138

5-2-3- روش تحلیل داده‌ها139

5-2-3-1- ضریب اطمینان در پژوهش.... 140

5-3- داده‌های توصیفی پژوهش.... 140

5-4- نتایج پژوهش و احکام طراحی.. 146

5-4-1- نتایج تحقیق.. 146

5-4-2- بررسی وضعیت حس‌تعلق اجتماعی زیرفاکتورهای آن. 146

5-4-3- پیشنهادات تحقیق.. 149

منابع. 154

پیوست... 161

پیوست 1: پرسشنامه. 162

 

 



 


 

رساله پایان‌نامه ارشد معماری با عنوان «طراحی سرای محله عباس‌آباد تهران با رویکرد ارتقاء سرزندکی و حس مکان در ساکنین محله» (فایل word قابل ویرایش)
انتشار : ۱۴ مهر ۱۳۹۶

برچسب های مهم

شناسایی رابطه میزان سواد زنان و فعالیتهای اقتصادی در روستاWORD


شناسایی رابطه میزان سواد زنان و فعالیتهای اقتصادی در روستاWORD

شناسایی رابطه میزان سواد زنان و فعالیتهای اقتصادی در روستاWORD

چکیده

این تحقیق با استفاده از روش توصیفی و تحلیل و با هدف شناخت نقش زنان در اقتصاد شهرستان فومن, شناسایی رابطه میزان سواد زنان و فعالیتهای اقتصادی, شناسایی میزان سهم زنان روستایی در تولید, شناخت عوامل موثر بر فعالیت زنان در خانوارهای روستایی شهرستان فومن, سهم زنان روستایی فومن از درآمد خانوار تهیه شده است.

محقق در این تحقیق به دنبال بررسی فرضیاتی به ترتیب:

  • با افزایش میزان سواد, فعالیت اقتصادی زنان روستایی در بخش کشاورزی شهرستان فومن کمتر می شود.
  • نقش زنان روستاهای جلگه ای در اقتصاد خانوارها بیشتر از زنان روستاهای کوهپایه ای و کوهستانی است.
  • با ورود تکنولوژی در فعالیتهای اقتصادی روستا نقش اقتصادی زنان روستایی در حال کاهش است.

نتایج بررسی های نگارنده در تحقیق حاضر نشان می دهد که:

فرضیه اول با این توضیح اثبات می شود که: با توجه به 363 زنی که مورد مطالعه قرار گرفتند این نتیجه حاصل شده که حدود 6 درصد از زنان روستایی به کار کشاورزی علاقه نشان داده اند و مابقی حدود 94 درصد در بخش خدمات و اداری فعال هستند.

فرضیه دوم با این توضیح رد می شود که: 91 درصد زنان روستاهای جلگه ای در فعالیتهای خدماتی و اداری مشغول هستند اما در روستاهای کوهپایه ای و کوهستانی 149 درصد در فعالیتها اشتغال دارند.

فرضیه سوم با این توضیح اثبات می شود که: صد در صد زنان معتقدند با ورود تکنولوژی از علاقه مندی زنان به فعالیت به طور سنتی در کارهای کشاورزی کمتر شده است.

واژگان کلیدی: نقش, زنان روستایی, اقتصاد خانوارها, شهرستان فومن

مقدمه

با نگاهی به بافت اجتماعی- اقتصادی جامعه کشاورزی کشورمان و نقش زنان روستایی در اقتصاد خانواده, ضرورت توجه بیشتر به این قشر دو چندان می شود.

توجه به احساس مسئولیت و موقعیت زنان روستایی در مناطق مختلف کشور و اعتقاد و باورمان به این قشر عظیم که دارای نقش مهمی در اقتصاد کشور اند, از ضروریات جامعه محسوب می شود.

وجود زنان برای ایجاد یک زندگی سالم در خانواده از اهمیت فراوانی برخوردار است. به منظور تامین یک زندگی توام با آرامش و آسایش برای اعضاء خانوار, زنان علاوه بر تربیت کودکان به کارهای دیگری از جمله تهیه غذا, نگهداری از منزل, کمک به فرآیند تولید و تبدیل محصولات زراعی و باغی, تهیه محصولات لبنی و دامی و ... می پردازند.

این تحقیق با عنوان نقش زنان روستایی در اقتصاد خانوارهای شهرستان فومن در 5 فصل: فصل اول کلیات تحقیق, فصل دوم مبانی نظری, فصل سوم ویژگیهای طبیعی, اجتماعی, اقتصادی, فصل چهارم تحلیل یافته های تحقیق و فصل پنجم نتیجه گیری و ارزیابی فرضیه ها و ارائه پیشنهادات تهیه گردیده است.

فصل اول: طرح تحقیق

1-1 بیان مسئله

تفاوت جنبه های گوناگون روستا و طبقه بندی اشتغال در آن به مراتب پیچیده تر از حوزه های شهری است. تفاوت اشتغال و به طور کلی فعالیت اقتصادی روستاها با فعالیتهای اقتصادی شهری به عنوان نمونه از جنبه های زیر قابل توجه است: الف) زمان و طول مدت فعالیت در شبانه روز ب) نوع و ویژگی فعالیت ج) درآمد حاصل از فعالیت اقتصادی(سعيدي،1384, ص92).علاوه بر موارد فوق, یکی از ویژگی های اشتغال روستایی, نقش و حضور زنان است. زنان روستایی به طور کلی وظایف آشکار و پنهان نامحدودی را بر عهده دارند. اگرچه نقش اساسی زنان در انجام وظایف آشکاری همچون پرورش فرزندان و نیز انجام امورخانه و ساماندهی درونی خانوار محرز است، اما لازم است آن دسته از وظایف پنهانی نیز که بیشتر، ارزش و اهمیت اقتصادی دارد، مورد توجه قرار گرفته، نقش آنها در ساختار فعالیت و درآمد خانوار روستایی ارزیابی شود. به طور کلی مشاغلی را که زنان روستایی بر عهده می گیرند می توان به چند دسته تقسیم کرد.

الف) کار خانوادگی در مزرعه و خانه بدون دستمزد

ب) کار مبتنی بر دستمزد در خانه، مزرعه و کارخانه

ج) کار برای خود و عرضه حاصل کار(تولیدات) در بازار.

مساله اساسی در رابطه با کار و اشتغال زنان روستایی این است که در عمل نمی توان فعالیتهای مختلف آنان را به درستی و به دقت از یکدیگر تفکیک کرد چراکه آنان در موارد بسیاری ضمن انجام وظایف و تکالیف آشکار مرد پاره ای از فعالیتهای اقتصادی را توامان انجام می دهند. از آنجاکه اشتغال زنان روستایی معمولا از نظر زمان و نه از لحاظ دامنه به درستی مشخص نیست، ارزش افزوده کار آنان نیز در محاسبه درآمد خانوار یا به صورت مطلق قابل ارزیابی نیست(همان منبع، صص93-92).

توجه به همه قشرهای جامعه روستایی به ویژه زنان به عنوان نیمی از پیکره جامعه روستایی ضرورتی اجتناب ناپذیر است. زنان ایران در کنار مسئولیتهایی که در نهاد خانواده به عنوان مادر و همسر دارند، نقش مهمی در امور اقتصادی و در نواحی روستایی در امور تولیدی ایفا می نمایند. در این بین سهم و نقش زنان روستایی در فعالیتهای تولیدی و کشاورزی اعم از کاشت،‌داشت و برداشت، دامداری و باغداری و ... چشمگیرتر است و نقشی که آنها در مسئولیتهای خانواده ایفا می کنند قابل توجه بوده و شاید بیشتر از زنان شهری باشد(علیایی، 1386,ص107).

شهرستان فومن در محدوده ای واقع شده که نواحی جلگه ای ، کوهپایه ای و کوهستانی را شامل می شود و با توجه به این تنوع توپوگرافیکی، انواع فعالیتهای کشاورزی در آن رواج دارد. و با توجه به ماهیت این فعالیتها مسئولیت و نقش زنان در نگهداری از دامها، امور باغی و زراعی و همچنین صنایع دستی و رسیدگی به امور منزل و فرزندان قابل توجه است. به طوریکه در قسمت کوهستانی پرور ش دام و دامداری، در قسمت جلگه ای زراعت برنج و چای، و در کوهپایه ترکیبی از زراعت و دامداری به انضمام فعالیت در زمینه صنایع دستی از قبیل حصیر بافی، بافندگی, قالی بافی در بین زنان روستایی رواج دارد. با توجه به ویژگی های خاص شهرستان فومن می توان دریافت که بخش کشاورزی در حیات اقتصادی روستاهای آن نقش به سزایی داشته است. با توجه به تنوع فعالیتها در بین خانوارهای روستایی نقش زنان آشکار و محسوس است و بدون وجود زنان روستا انجام این همه فعالیت برای مردان دشوار می گردد. بنابراین لازم است تا نقش آنها مورد بررسی قرار گیرد و راهکارهای مناسبی برای رفاه زنان روستایی ارایه گردد.

بنابراین تحقیق حاضر درصدد است تا به شناخت نقش زنان روستایی در اقتصاد شهرستان فومن بپردازد، تا به ارایه راهکارهای مناسب برای رفاه زنان روستایی بپردازد.

 

1-2 اهداف تحقیق

1- شناخت نقش زنان در اقتصاد شهرستان فومن

2- شناسایی رابطه بین میزان سواد زنان و فعالیتهای اقتصادی

3- شناسایی میزان سهم زنان روستایی در تولید

4- شناخت عوامل موثر بر فعالیت زنان در خانوارهای روستایی شهرستان فومن

5- تعیین سهم زنان روستایی فومن از درآمد خانوار

 

1-3 فرضيه ها ی تحقیق

1- با افزایش میزان سواد، فعالیت اقتصادی زنان روستایی در بخش کشاورزی شهرستان فومن کمتر می شود.

2- نقش زنان روستاهای جلگه ای در اقتصاد خانوارها بیشتر از زنان روستاهای کوهپایه ای و کوهستانی است.

3- با ورود تکنولوژی در فعالیتهای اقتصادی روستا، نقش اقتصادی زنان روستایی در حال کاهش است.

1-4 روش تحقیق و مراحل انجام

روش گردآوری اطلاعات به صورت اسنادی و میدانی می باشد. لذا جهت تهیه برخی از اطلاعات به کتابخانه دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت مراجعه نموده و جهت برآورد داده ها از نرم افزار Excel استفاده نموده ام. در مطالعات میدانی نیز به مصاحبه با برخی افراد و همچنین پر کردن پرسشنامه پرداخته لذاعلیرغم مواردفوق از روش مشاهده نیز بهره گرفته ام.

1-4-1نوع تحقیق

نوع و روش تحقیق توصیفی می باشد .

نوع تحقیق توصیفی – تحلیلی می باشد و لذا داده ها را از منابع موجود و مطالعات میدانی جمع آوری نموده و به صورت کمی و کیفی مورد تحلیل قرار می دهیم.

1-4-2 روش تحقیق

روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و اسنادی ( مطالعه کتابها و پایان نامه ها و مجلات علمی) و میدانی (تکمیل پرسشنامه, مشاهدات میدانی و مصاحبه) می باشد.

1-4-3 ابزار گردآوري اطلاعات

ابزار گردآوری اطلاعات در روش کتابخانه ای به صورت فیش برداری، جدول و نقشه منطقه مطالعاتی و در روش میدانی از مشاهده و همچنین از دو سری پرسشنامه(پرسشنامه دهیاران و پرسشنامه زنان روستایی) استفاده شده است.

پرسشنامه زنان روستایی که شامل 363 پرسشنامه از 114روستا, که توسط زنان روستایی در سه قسمت جلگه, کوهپایه و کوهستان شهرستان فومن می باشد. پرسشنامه دوم که مربوط به دهیاران منطقه مورد مطالعاتی است, 114عدد پرسشنامه بود که توسط دهیاران محترم روستاهای مورد مطالعه, تکمیل گردید.

1-4-4 روش تجزيه و تحليل اطلاعات

در این تحقیق پس از جمع آوری اطلاعات ازطریق ابزارهای گردآوری، داده های خام را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده لذا برای تجزیه و تحلیل اطلاعات با توجه به ماهیت داده ها از روشهای توصیفی و آماری استفاده شده است.

1-5 محدوده مورد مطالعه

محدوده مورد مطالعه کل شهرستان فومن است که در ناحیه غربی گیلان واقع شده است. این شهرستان از شمال به شهرستان صومعه سرا، از جنوب و جنوب شرقی به شهرستان شفت، از شمال غرب به شهرستان ماسال و از غرب به استان زنجان محدود شده است. مساحت این شهرستان9/777 کیلومتر مربع می باشد. این شهرستان دارای دو نقطه شهری به نامهای فومن و ماسوله، دو بخش به نامهای مرکزی و سردارجنگل و 6 دهستان به نامهای رودپیش،‌گشت، گوراب پس، لولمان، آلیان و سردارجنگل و 150 آبادی دارای سکنه و 11 آبادی خالی از سکنه می باشد که مجموعا دارای 161 روستا می باشد(سالنامه آماری استان گیلان، 1385،ص65).

1-6 جامعه آماری, حجم نمونه ها و متغیرها

در تحقیق حاضر جامعه آماری کل شهرستان فومن می باشد که حدود 114 روستای آن مورد بررسی قرار گرفته است. با استفاده از روش مورگان 98روستا در قسمت جلگه ای , 34 روستا در قسمت کوهپایه ای و 16 روستا در قسمت کوهستانی بررسی شده است.

1-7 واژه ها و مفاهیم

روستا: روستا ی واحد جغرایایی است که در آن پدیده های اجتماعی و طبیعی به طور چشمگیری در هم آمیخته اند. این در هم آمیختگی از ویژگی های مهم روستا و شاخص عمده ای برای تمیز شهر از روستاست (مهدوی,1384,ص4).

روستا به مجموعه یک یا چند مکان و اراضی به هم پیوسته(اعم از کشاورزی و غیر کشاورزی) گفته می شود که خارج از محدوده ی شهرها واقع شود، دارای محدوده ی ثبتی و عرفی مستقل باشد. روستا مبدا تقسیمات کشوری است که از لحاظ زیستی( وضع طبیعی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی) همگن بوده و اکثریت ساکنان واقعی آن به طور مستقیم و غیر مستقیم به یکی از فعالیتهای زراعی، دامداری، باغداری و به طور اعم صنایع دستی و صید یا ترکیبی از این فعالیتها اشتغال داشته باشند در عرف بع عنوان ده، آبادی، دهکده یا قریه نامیده می شود (پاپلی یزدی ، ابراهیمی ،‌1381, ص22).

روستا صورتی است از استقرار انسان بر سطح زمین که قادر است تمام مایحتاج سال خود را از درون خود تهیه کند. بنابراین ده در بنیاد کار, واحدی است طبیعی و اجتماعی با اقتصادی بسته که تمام شرایط اتکای به خویش را از لحاظ سیاسی و اجتماعی و اقتصادی در خود جمع دارد. بنابراین روستا کوچکترین واحد جمعیتی, اقتصادی و جغرافیایی است که در آن نوعی کلکتیویسم اقتصادی, اجتماعی و عمرانی قابل تصدیق است(ودیعی,1348,ص37).

روستا پدیده ای زنده و پویاستکه همچون هر موجود زنده ی دیگری دارای عناصر تشکیل دهنده و کل نگری است از دیدگاه سیستمی و یکپارچه نگری از دیدگاه برنامه ریزی است(مهندسان مشاورDHV,1371,ص118).

اقتصاد روستا: اقتصاد روستایی, اصولا مسایل اقتصادی را در محدوده ی جغرافیایی روستا, مطرح می نماید. به عبارت دیگر, اقتصاد روستایی عبارت است از کلیه فعالیتهای فردی و اجتماعی که در محیط روستا به منظور گذراندن زندگی و تامین رفاه مادی روستاییان به وقوع می پیوندد(مهدوی,1384,ص169).

خصیصه بارز اقتصاد روستا آن است که قبل از هر چیز غذا دهنده انسانهاست و می تواند بدون تکیه و نیاز به شهر به حیات خود ادامه دهد (آمایش،1376,ص18).

1-8 محدودیتهای تحقیق

هر مطالعه و تحقیقی مشکلات و موانع خاص خود را دارد که البته در برخی از موارد با هم مشترک می باشند. برخی از مشکلات تحقیق فوق عبارتند از:

ü در برخی موارد بی سوادی زنان روستایی, استخراج اطلاعات و تکمیل پرسشنامه ها را دشوار می نمود.

ü وجود برخی از روستاها در مناطق کوهستانی و صعب العبور بودن آنها

ü پاسخگویی به سوالات پرسشنامه از طرف زنان وقت زیادی را طلب می نمود چراکه در برخی موارد شروع به درد و دل می نمودند.

ü پراکنده بودن برخی از روستاهای مورد مطالعه در به دست آوردن اطلاعات و همچنین هزینه زیاد رفت و آمد جهت پر کردن پرسشنامه ها

ü عدم وجود برخی آمار و اطلاعات سال 1385

منابع

1- آمایش, حسین, برنامه ریزی روستایی در ایران, تهران, انتشارات پیام نور,1376.

2- پاپلی یزدی, محمدحسین و ابراهیمی, محمدابراهیم, 1381, نشر سمت, نظریه های توسعه روستایی

3- سالنامه آماری استان گیلان, 1385

4- سعیدی, عباس, 1384, جغرافیای روستایی ایران, نشر سمت

5- علیایی, محمدصادق, 1386, بررسی ویژگی های اقتصادی و اجتماعی زنان روستایی و سهم آنان در درآمد خانوار مطالعه موردی شهرستان دیواندره, فصلنامه علمی- پژهشی سرزمین, سال چهارم, شماره 16

6- مهدوی, مسعود, 1384, مقدمه ای بر جغرافیای روستایی ایران, نشر سمت

7- مهندسان مشاورDHV, 1371, رهنمودهایی برای برنامه ریزی مراکز روستایی , جلد اول, ترجمه سید جواد میر, ناصر اوکتایی و مهدی گنجیان, مرکز تحقیقات و بررسی مسایل روستایی جهاد سازندگی

8- ودیعی, کاظم, مقدمه ای بر روستاشناسی ایران, نشر موسسه آموزش و تحقیقات دانشگاه تهران, 1348

فصل دوم: مبانی نظری

2-1 پیشینه تحقیق

- آقای هدایت الله نوری و سید رامین غفاری در مقاله خود با عنوان "جایگاه زنان روستایی در فرایند توسعه پایدار مطالعه موردی استان چهارمحال و بختیاری" اینگونه آورده است: زنان روستایی ایران از دیرباز به دلایل گوناگون از جایگاه اقتصادی، اجتماعی متفاوتی در فرایند توسعه پایدار برخوردار بوده اند. زنان روستایی استان نیز از این قاعده کلی مستثنی نیستند. این مقاله با طی مراحل علمی چندی همچون تکمیل پرسشنامه، تعریف و طبقه بندی متغیرهای معررف جایگاه اجتماعی – اقتصادی زنان روستایی و نیز متغیرهای توسعه روستایی با استفاده از مدل آماری تجزیه مولفه های اصلی و اقتباس از مدل " فشار، وضعیت موجود و واکنش" سعی در تبیین جایگاه زنان روستایی در فرایند توسعه پایدار دارد. نتایج نشان می دهد جایگاه اقتصادی – اجتماعی زنان روستایی در شرایط محیطی موجود از سویی تحت تاثیر ساختارهای مکانی – فضایی حاکم بر هر یک از حوزه های همگن تعریف شده و از سوی دیگر با عواملی چون میزان برخورداری از مهارتهای عمومی و دسترسی یا کنترل بر منابع و عوامل تولید به طور معناداری مرتبط است.

- خانم گیتی مراد اسطلخ در پایان نامه کارشناسی ارشد خود با عنوان" موقعیت و نقش زنان در توسعه روستایی- عشایری با تکیه بر پراکندگی نقاط روستایی دهستان شاندرمن " اینگونه آورده است: زنان روستایی هنوز جایگاه خود را در بیشتر کشورهای جهان به ویژه کشورهای در حال توسعه به عنوان افراد فعال و برخوردار از استعداد مشارکت در عرصه های اقتصادی- سیاسی- اجتماعی و فرهنگی به دست نیاورده اند و کماکان فعالیتهای زنان در محاسبات اقتصادی مدنظر قرار نمی گیرند و از آنان به عنوان نیروی کار نامرئی یاد می شود. زنان نیروی عمده برای ایجاد تحول و منبعی بالقوه برای پیشبرد اقتصاد روستا و افزایش هر چه بیشتر نرخ رشد تولید محصولات غذایی هستند. اگرچه کشاورزی و دامداری به طور سنتی شغل مردانه بوده, اما نقش زنان روستایی هرگز محدود به خانه و خانواده نشده و زنان علاوه بر فعالیتهای درون منزل به زراعت, دامداری و فعالیتهای باغداری می پردازند و اوقات اندک وقتشان را نیز صرف تولید صنایع دستی مانند گلیم بافی, پشم ریسی, ساخت عروسک و سایر امور می کنند.

- خانم زیور فصیحی قصبه در پایان نامه کارشناسی ارشد خود با عنوان" بررسی نقش زنان روستایی در اقتصاد روستاهای دهستان چوبر شفت" اینگونه آورده است: در سرتاسر جهان طبق آمار و ارقام موجود زنان روستایی ساعات بیشتری نسبت به مردان کار می کنند و فرصتهای آموزشی به خوبی برای آنها فراهم نمی شود و اعتبارات و خدمات مورد نیاز کمتر در دسترس آنان قرار دارد. این در حالی است که زنان روستایی 50درصد مواد غذایی مصرفی دنیا را تولید می کنند و علاوه بر این در تبدیل محصولات زراعی و دامی نقش مهمی بر عهده دارند. همچنین فعالیتهای داخل منزل زنان روستایی تاثیر مستقیم و مثبت بر درآمد خانوار دارد.

- خانم پریدخت فشارکی در مجله تحقیقات جغرافیایی مقاله ای با عنوان " اثرات توسعه بر زنان در جهان سوم" اینگونه آورده است: فرایند توسعه مردان و زنان را به گونه متفاوتی تحت تاثیر قرار می دهد. اثرات و نتایج پس از عصر استعمار و موقعیت برون مرزی کشورهای جهان سوم در اقتصاد جهانی اثرات تمایز جنسی را بر زنان تشدید می کند. زنان تقریبا نصف جمعیت جهان را تشکیل می دهند. ولی امروزه تعداد دخترانی که در مدارس ثبت نام می کنند، 80 میلیون کمتر از پسران است. زنان دو سوم بار کل ساعات کار انجام شده را بر عهده دارند ولی در مقابل این مقدار کاری که انجام می دهند، فقط برابر 10٪ درآمد جهان است و مالک فقط 1٪ دارایی جهان هستند. زنان بیش ار نصف غذایی را که در کشورهای در حال توسعه به طور محلی رویانده می شود، تولید می کنند. مدرن ساختن کشاورزی تقسیم کار بین مردان و زنان را دگرگون کرده و این امر درجه وابستگی زنان و بار سنگین کار آنها را افزایش داده است. زنان غالبا کنترل خود را روی منابعی مانند زمین از دست می دهند و عمدتا از دسترسی به تکنولوژی جدید مستثنی می شوند. تحرک پذیری مرد از مکانی به مکان دیگر و از شغلی به شغل دیگر بیش از زنان است و تعدادزنانی که تنها گذاشته می شوند تا از بچه ها مراقبت کنند، بیش از مردان است. در حال حاضر زنان در جهان سوم یک بارکاری دو برابر یا سه برابر را به دوش می کشند.

- خانم افشاری در تحقیق خود با عنوان" نقش اشتغال زنان در اقتصاد کشور "اظهار می دارد که: به کارگیری نیروی کار زنان می تواند نقش مهمی در افزایش نیروی کار جامعه و در نتیجه رشد اقتصادی ایفا نماید. او عقیده دارد که اهمیت اشتغال زنان آشکار است و شناخت زمینه توانایی های زنان و مشاغلی که کارایی زنان در آنها بالاست برای رسیدن به تخصیص بهینه منابع لازم است.

- آقای ترکمانی و میرزائی در مقاله ای با "عنوان تحلیل اقتصادی عوامل موثر بر مشارکت زنان روستایی در فعالیتهای تولیدی همراه با دستمزد" اینگونه آورده است: بسیاری از کارهای کشاورزی انجام شده به وسیله زنان روستایی و مشارکت آنان در کشاورزی بدون پاداش اقتصادی است و از جانب برنامه ریزان نادیده گرفته شده است. در بسیاری از کشورهای در حال توسعه، زنان هنوز از روشهای کاشت سنتی که بازدهی بسیار پایینی دارد و به میزان کار بیشتر نیازمند است، استفاده می کنند. کار کشاورزی آنان با سایر فعالیتهای روزمره شان همراه است که فشار زیادی را بر آنان تحمیل می کند. از علل اساسی این امر ناشناخته ماندن نقش موثر زنان روستایی در تولید اقتصادی ذکر شده است.

- شیرین جزنی در کتاب خود با عنوان" ارزش کار خانگی زن" اینگونه آورده است: زنان روستایی علاوه بر فعالیت در کشاورزی و کمک به مردان، مسئولیت انجام کارهای منزل را نیز بر عهده دارند. لیکن برای این کارها هیچ گونه دستمزدی دریافت نمی دارند. به راستی ارزش واقعی کار خانگی زنان چقدر است؟ اولین مطالعات در این زمینه توسط شارلوت پرنیز گیلمان و مارگارت رید آغاز شد. خدمات همسران خانه دار اصطلاحی بود که مارگات رید با توجه به تعریف تولید خانگی به صورت رسمی از آن نام برد. تولید خانگی عبارت است از فعالیتهایی که برای آنها دستمزدی پرداخت نمی شود و عموما توسط زنان برای اعضای خانوار انجام می گیرد. نقش زنان همواره به صورتی پنهان مطرح بوده و کمتر تجلی اقتصادی یافته است. زنان نامرئی ترین مشارکت کنندگان در فرایند اقتصادی می باشند.

- فریبا فهیم یحیایی در مطالعات خود با عنوان " نقش زنان در روند رشد و توسعه استان گیلان" اینگونه آورده است: اگرچه نقش زنان در جریان زندگی روزمره و امور خانوادگی والایی برخوردار است، ولی حضور فعال آنان در ابعاد اقتصادی و اجتماعی نیز امری حتمی و شایان توجه است. از اینرو پرداختن به فرایند مشارکت زنان در بخشهای مختلف و ضرورت برنامه ریزی دقیق در این خصوص در خور اهمیت است تا از این رهگذر زمینه های ظهور استعدادها و توانمندیهای نیمی از جمعیت فراهم گردد.



 


 

شناسایی رابطه میزان سواد زنان و فعالیتهای اقتصادی در روستاWORD
انتشار : ۱۴ مهر ۱۳۹۶

برچسب های مهم

علل توسعه نيافتگي مناطق روستايي


علل توسعه نيافتگي مناطق روستايي

علل توسعه نيافتگي مناطق روستايي

علل توسعه­نيافتگي مناطق روستايي:

مورد مطالعه بخش مارگون در شهرستان بويراحمد

 

چکيده

هدف توسعه، رشد و تعالي همه جانبه­ي جوامع بشري است. از اين­رو، در فرآيند برنامه­ريزي توسعه، شناخت و درک شرايط و مقتضيات جوامع انساني و نيازهاي آنان در ابعاد مختلف از جمله اقدامات ضروري محسوب
مي­گردد. از طرفي، با توجه به آن­که زيربنا و اساس هر کشوري، روستا و جمعيت روستايي است، براي ارتقاي کيفيت زندگي و معشيت اين جمعيت بايد استراتژي‌هاي خاص و متناسب با شرايط اقليمي و فرهنگي- اجتماعي آنها اتخاذ گردند. بنابراين، براي رسيدن به توسعه­ي روستايي بايد نخست امکانات، تنگناها و ظرفيت­ها­ي موجود هر روستا مشخص شوند و بر اساس آن براي هر روستا يا مجموعه­اي از روستاها برنامه­ريزي دقيق صورت پذيرد. به عبارت ديگر، با پي بردن به علل توسعه­نيافتگي روستاها، مي­توان برنامه­ريزي مناسبي براي دست­يابي به توسعه پايدار داشت. لذا، هدف مطالعه­ي حاضر بررسي علل توسعه­نيافتگي مناطق روستايي بخش مارگون در شهرستان بويراحمد بود. به اين منظور از دو رويکرد کمّي و کيفي بهره گرفته شد. در بخش کمّي به تعيين و تفکيک روستاهاي توسعه­يافته و توسعه­نيافته از طريق سطح­بندي پرداخته شد. براي اين بخش پژوهش از روش اسکالوگرام گاتمن استفاده به عمل آمد. نتايج حاصل از اسکالوگرام نشان داد که روستاهاي درصحه، بيدک، باغچه، رتين، نسه‌مورغم، دربيد، يورک عليا، زيرنا، کلوار، بالرود، موشمي‌عليا، گهورمرده، له­فرخ موشمي، سرچال، تاکسيسه­سفلي، قلعه سقاوه در سطح پنجم توسعه‌يافتگي و در سطح اول اولويت برنامه­ريزي قرار گرفتند. جوبريز، شهنيز و موشمي­سفلي نيز در سطح اول توسعه­يافتگي و در سطح پنجم اولويت برنامه­ريزي بودند. به اين ترتيب روستاهاي سطح پنجم، در گروه توسعه‌نيافته‌ترين روستاها و در سطح اول از نظر اولويت برنامه­ريزي توسعه قرار گرفته که بايد مورد توجه بيشتري باشد. همچنين روستاهاي سطح اول توسعه­يافتگي (جوبريز، شهنيز، موشمي سفلي) در بهترين وضع بودند. با توجه به اين­که در سطح پنجم توسعه­يافتگي بيشترين روستاها (17 از 47 روستا) قرار داشتند، چنين استنباط مي‌گردد که روستاهاي اين بخش بسيار توسعه­نيافته مي­باشند. همچنين در اين پژوهش علل توسعه­نيافتگي روستاهاي بخش مارگون نيز بررسي شد. به منظور جمع­آوري داده­ها در اين قسمت، از پرسش­نامه و به منظور تجزيه و تحليل آنها از تحليل عاملي و مقايسه ميانگين­ها بهره گرفته شد. در اين زمينه ابتدا به منظور اندازه‌گيري انسجام دروني داده‌ها براي بهره‌گيري از تکنيک تحليل عاملي از آزمون KMO و آماره بارتلت استفاده شد. محاسبات انجام شده نشان داد که انسجام دروني داده‌ها براي بهره‌گيري از تکنيک تحليل عاملي مناسب (KMO برابر با712/0) و آماره بارتلت نيز در سطح يک درصد معني‌دار بود. در اين بررسي با توجه به ملاک کيسِر، دَه عامل با مقدار ويژه بالاتر از يک استخراج شد که به نام­هاي مديريتي، اجتماعي، اقتصادي، نگرشي،زيربنايي، رضايتي، فردي، مشارکتي، اخلاقي، و مالي و اعتبارينامگذاري شدند.اين عوامل در مجموع 21/73 درصد از واريانس کل عامل­ها را تبيين مي­کنند. همچنين يافته­هاي استخراج شده از مقايسه ميانگين­ها بين اين عوامل در دوگروه روستاهاي توسعه­يافته و توسعه­نيافته نشان داد که بين ميانگين عامل­هاي اجتماعي، مالي و اعتباري، مشارکتي، زيربنايي، اخلاقي و فردي بين دو گروه تفاوت معناداري وجود دارد. همچنين براي تعيين اهميت هر يک از اين عوامل در تفکيک دو گروه از تابع تشخيص استفاده به عمل آمد، که عامل­هاي عمراني، مالي و اعتباري، و مشارکتي بيشترين اهميت را در تفکيک دو گروه داشتند. در بخش کيفي نيز در بررسي و تحليل علل توسعه­نيافتگي روستايي در بخش مارگون شهرستان بويراحمد، از نظريه­ي بنيادي استفاده شد. نتايج حکايت از آن دارد که عوامل توسعه­نيافتگي روستاها را سه گروه دولت، خود مردم روستا و همچنين مسائل مربوط به محيط روستا به وجود مي­آورند که در نهايت اين عوامل با توجه به تقسيم­بندي­هاي کدگذاري محوري به پنج گروه اجتماعي، اقتصادي، محيطي، فرهنگي، و سياسي و اداري تقسيم­بندي شدند. با توجه به مدل ارائه شده و همچنين کدگذاري محوري، عوامل توسعه­نيافتگي مربوط به دولت شامل عدم تخصيص بودجه و اعتبارات لازم به روستاها، وضع قوانين مشابه براي شهر و روستا، مديريت سليقه­اي، رابطه در سطح ادارات، اقدامات مقطعي در رسيدگي به روستاها، عمل نکردن به برنامه­هاي تدوين شده، بي­عدالتي دولت مرکزي و عدم پي­گيري مسئولين استاني، اعتقاد نداشتن به روستاها، فساد اداري، کشمکش­هاي سياسي، عدم ارائه تسهيلات و قوانين سخت اخذ تسهيلات، بي‌توجهي مسئولين، اختيارات کم مديريت روستا، و عوامل مربوط به مردم روستا شامل نبود مديريت آگاه و با دانش، عدم همکاري با مديريت روستا و نهادهاي دولتي، عدم آگاهي از حقوق خود، عدم پي­گيري مردم، مهاجرت، اختلاف­هاي طايفه­اي، در بُعد محيطي و طبيعي نيز محدوديت اراضي کشاورزي، کمبود آب کشاورزي، واقع شدن روستاها در ارتفاعات، نحوه­ي استقرار روستا، ناهموار بودن روستا و زمين‌هاي کشاورزي بودند. با توجه به نتايج حاصل، در پايان پيشنهاد مي­شود که تأمين خدمات و امکانات مورد نياز و خدمات­رساني بر اساس نظام سلسله مراتبي سکونتگاه­هاي روستايي بايد مدنظر قرار گيرد. همچنين انجام مطالعات کارشناسي جهت ساماندهي روستاهاي پراکنده، خصوصاً روستاهاي کم جمعيت با توجه به وجود حدود 110 روستاي زير 20 خانوار در اين بخش، توصيه مي­گردد.

کلمات کليدي: اسکالوگرام، توسعه­نيافتگي، توسعه­روستايي، نظريه بنياني، مارگون

 

فهرست مطالب

 

عنوان صفحه

 

فصل اول: مقدمه.......1

1-1-اهميت موضوع......1

1-2- بيان مسئله..............6

1-3- اهداف تحقيق......7

1-3-1- هدف کلي...........7

1-3-2- اهداف اختصاصي..........7

1-4- سؤالات تحقيق.............7

فصل دوم: مباني نظري پژوهش و مرور پيشينه­ نگاشته­ ها.....8

2-1- تعاريف و مفاهيم............8

2-1-1- تعريف روستا.......8

2-1-2- تعريف توسعه........8

2-1-3-توسعه روستايي و مفهوم آن............10

2-1-4- توسعه همه جانبه روستايي.......................................................................................................................................11

2-1-4-1- توسعه فرهنگي......................................................................................................................................... 12

2-1-4-2- توسعه اجتماعي..........................................................................................................................................14

2-1-4-3- توسعه اقتصادي .........................................................................................................................................14

2-1-4-4- توسعه سياسي...........................................................................................................................................16

2-1-4-5- توسعه انساني.............................................................................................................................................17

2-1-5-توسعه پايدار.................................................................................................................................................................17

2-1- 6-توسعه­نيافتگي.............................................................................................................................................................19

2-2- آثار و پيامدهاي توسعه روستايي..........................................................................................................................................21

2-2-1- اشتغال............................................................................................................................................................................21

2-2-2- جلوگيري از مهاجرت.................................................................................................................................................22

2-3- تاريخچه توسعه روستايي در ايران.........................................................................................................................................22

2-4- موانع توسعه روستايي در ايران................................................................................................................................................26

2-4-1- موانع ساختي.................................................................................................................................................................26

2-4-1-1-فقدان سيستم اصلاحات اراضي شايسته.........................................................................................................26

2-4-1-2- مشکلات اداري اجرايي برنامه­هاي عمراني....................................................................................................27

2-4-2- موانع اجتماعي..............................................................................................................................................................27

2-4-2-1 کاهش ميزان روستانشيني و جمعيت روستاها...........................................................................................27

2-4-2-2-کمبود فرصت­هاي شغلي در مناطق روستايي و پايين بودن سطح درآمد روستاييان........................27

2-4-3- کشاورزي و اقتصاد.......................................................................................................................................................28

2-4-3-1-عدم گسترش بخش­نوين اقتصادي................................................................................................................28

 

2-4-4- تله محروميت......................................................................................................................................................................28

2-5- جايگاه توسعه روستايي در برنامه­هاي توسعه ايران.............................................................................................................29

2-5-1- جايگاه توسعه روستايي در برنامه­هاي توسعه پيش از انقلاب.........................................................................29

2-5-2- توسعه روستايي در برنامه­هاي توسعه پس از انقلاب...................................................................................... 32

2-6- راهبردهاي توسعه روستايي ....................................................................................................................................................34

2-6-1- راهبرد نيازهاي اساسي...........................................................................................................................................34

2-6-2- راهبرد روستا شهر...................................................................................................................................................35

2-6-3- الگوي عبيدالله خان.................................................................................................................................................36

2-7- نظريه­هاي توسعه نيافتگي.........................................................................................................................................................36

2-7-1- نظريه نوسازي...........................................................................................................................................................36

2-7-1-1-نظريه­پردازان نظريه نوسازي.......................................................................................................................37

2-7-1-1-1-نظريه ساخت اجتماعي و رشد هوزليتز...........................................................................................38

2-7-1-1-2- نظريه لرنر..............................................................................................................................................38

2-7-1-1-3- نظريه مراحل رشد روستو..................................................................................................................38

2-7-1-1-4-شومپيتر...................................................................................................................................................39

2-7-1-1-5- نظريه تفکيک ساختاري نيل اسملسر..............................................................................................40

2-7-1-1-6- نظريه خرده فرهنگ راجرز.................................................................................................................40

2-7-1-1-7- نظريه روانشناختي هوزليتز و ديگران..............................................................................................40

2-7-2- نظريه وابستگي.............................................................................................................................................................41

2-7-2-1- نظريه­­پردازان وابستگي...................................................................................................................................42

2-7-2-1-1- فرانک........................................................................................................................................................42

2-7-2-1-2- پل باران....................................................................................................................................................43

2-7-2-1-3- کاردوزو......................................................................................................................................................43

2-7-2-1- 4- نظريه دوسانتوس...................................................................................................................................44

2-8- نظريه انگيزه به پيشرفت .........................................................................................................................................................44

2-9- مطالعات تجربي پيرامون علل توسعه­نيافتگي روستاهاي ايران.........................................................................................45

2-10- جمع بندي از مرور پيشينه نگاشته­ها.................................................................................................................................48

فصل سوم: مواد و روش­ها....................................................................................................................................................................49

3-1- معرفي منطقه مورد مطالعه......................................................................................................................................................49

3-1-1- پيشينه­ي تاريخي.........................................................................................................................................................49

3-1-2- جغرافياي طبيعي.........................................................................................................................................................50

3-1-2-1- موقعيت جغرافيايي استان کهگيلويه و بويراحمد ..............................................................................50

3 -1-2-2- شهرستان بويراحمد................................................................................................................................50

3 -1-2-3- منطقه مارگون..........................................................................................................................................51

3-2- روش تحقيق................................................................................................................................................................................52

3-2-1- روش مورد استفاده در مرحله اول پژوهش: تعيين و تفکيک روستاهاي توسعه­يافته و توسعه­نيافته منطقه مورد مطالعه (بخش مارگون)...............................................................................................................................................................52

3-2-1-1 روش­شناسي...............................................................................................................................................................52

3-2-1-2 جامعه و نمونه مرحله اول پژوهش........................................................................................................................53

3-2-1-3- روش گردآوري داده­ها در مرحله اول پژوهش..................................................................................................55

3-2-2- روش­هاي مورد استفاده در مرحله دوم پژوهش: بررسي علل توسعه­نيافتگي مناطق روستايي منطقه مورد مطالعه (بخش مارگون).........................................................................................................................................................................55

3-2-2-1- تحليل عاملي...........................................................................................................................................................55

3-2-2-1-1- جامعه و نمونه................................................................................................................................................56

3-2-2-1-2- ابزار گردآوري دادها......................................................................................................................................56

3-2-2-1-3- پايايي و روايي پرسش­نامه...........................................................................................................................56

3-2-2-1-3-1- اعتبار (روايي)...........................................................................................................................................56

3-2-2-1-3- 2- اعتماد (پايايي).....................................................................................................................................57

3-2-2-2- روش کيفي تئوري بنيادي....................................................................................................................................58

3-2-2-2-1- جامعه و نمونه....................................................................................................................................................62

3-2-2-2-1-1- انواع نمونه­گيري در تحقيقات کيفي....................................................................................................62

3-2-2-2-2- ابزار گردآوري دادها.....................................................................................................................................63

3-2-2-2-3- اعتبار و پايايي تحقيق.................................................................................................................................63

3-3- نحوه تجزيه و تحليل داده­ها در کل مراحل پژوهش...........................................................................................................64

3-4- تعاريف مفهومي و عملياتي متغيرهاي پژوهش....................................................................................................................64

3-4-1- روستا..............................................................................................................................................................................64

3-4-2- خانوار معمولي..............................................................................................................................................................65

3-4-3- سرپرست خانوار...........................................................................................................................................................65

3-4-4- ويژگي­هاي فردي..........................................................................................................................................................65

3-4-4- 1- جنس...................................................................................................................................................................65

3-4-4-2- سن........................................................................................................................................................................65

3-4-4- 3- وضعيت تأهل....................................................................................................................................................65

3-4-4- 4- سطح سواد.........................................................................................................................................................65

3-4-4-5- شغل......................................................................................................................................................................66

3-4-3- توسعه..............................................................................................................................................................................66

3-4-4- توسعه نيافتگي..............................................................................................................................................................66

فصل چهارم: يافته­ها و بحث................................................................................................................................................................67

4-1- مقدمه............................................................................................................................................................................................67

4-2- يافته­هاي مربوط به مرحله اول پژوهش: رتبه­بندي و سطح­بندي مناطق روستايي منطقه مورد مطالعه.................67

4-2-1- يافته­هاي حاصل از اسکالوگرام ..........................................................................................................................67

4-2-1-1- رتبه­بندي روستاهاي بخش مارگون...............................................................................................................68

4-2-1-2- سطح­بندي و سلسله مراتب سکونتگاه­هاي روستايي منطقه مورد مطالعه.............................................69

4-3- بخش دوم پژوهش: تعيين علل توسعه­نيافتگي روستاهاي بخش مارگون......................................................................70

4-3-1- يافته­هاي توصيفي.......................................................................................................................................................70

4-3-1-1- ويژگي­هاي سن و جنس افراد.........................................................................................................................70

4-3-1-2- سطح تحصيلات.................................................................................................................................................71

4-3-1-3- شغل افراد مورد مطالعه....................................................................................................................................72

4-3-1-4- ويژگي­هاي فردي در روستاهاي توسعه­نيافته...............................................................................................72

4-3-1-5- ويژگي­هاي فردي در روستاهاي توسعه­يافته................................................................................................73

4-3-2- تحليل عاملي علل توسعه­نيافتگي مناطق روستايي..............................................................................................74

4-3-3-2- مقايسه ميانگين بين دو گروه توسعه يافته و توسعه نيافته...........................................................................77

4-2-3-2-1- عامل اجتماعي...............................................................................................................................................77

4-2-3-2-2- مالي و اعتباري..............................................................................................................................................77

4-2-3 -2-3- فردي (شخصيتي).......................................................................................................................................78

4-2-3 -2-4- مشارکتي.......................................................................................................................................................79

4-2-3 -2-5-زيربنايي.........................................................................................................................................................79

4-2-3 -2-6-نگرشي (ايستاري) ......................................................................................................................................80

4-2-3 -2-7- اخلاقي..........................................................................................................................................................80

4-2-3 -2-8- رضايتي..........................................................................................................................................................81

4-2-3 -2-9- مديريتي........................................................................................................................................................81

4-2-3-2-10- اقتصادي.......................................................................................................................................................82

4-2-3 -2- 11- مقايسه عوامل کلي توسعه­نيافتگي......................................................................................................82

4-2-3- يافته­هاي حاصل از تابع تشخيص: تعيين مدل پيش­بيني کننده توسعه.........................................................84

4-2-4- يافته­هاي حاصل از روش کيفي نظريه بنيادي.....................................................................................................86

4-2-4- 1- کدگذاري باز......................................................................................................................................................86

4-2-4- 1- کدگذاري محوري.............................................................................................................................................87

4-2-4-3- کدگذاري انتخابي و طراحي مدل...................................................................................................................89

4-2-4- 4- خط سير داستاني.............................................................................................................................................91

فصل پنجم: نتيجه­گيري و پيشنهادها..............................................................................................................................................93

5-1- مقدمه..........................................................................................................................................................................................93

5-2- نتيجه­گيري.................................................................................................................................................................................94

5-2-1- نتايج مرحله اول: تعيين روستاهاي توسعه­يافته و توسعه­نيافته.............................................................................94

5-2-2- نتايج مرحله دوم پژوهش: علل توسعه نيافتگي مناطق روستايي منطقه مورد مطالعه......................................95

5-2-2-1- نتايج حاصل از تحليل عاملي...........................................................................................................................95

5-2-2-2- نتايج حاصل از تابع تشخيص..........................................................................................................................95

5-2-2-2- نتايج حاصل از تئوري بنيادي.........................................................................................................................96

5-3- پيشنهادها....................................................................................................................................................................................97

منابع......................................................................................................................................................................................................100

 

 

فهرست جدول‌ها

 

عنوان صفحه

 

جدول 2-1- راهبردهاي توسعه روستايي............................................................................................................................................35

جدول 3-1- تعداد روستاهاي بالاي بيست خانوار بخش مارگون...................................................................................................56

جدول3-2- جامعه آماري و حجم نمونه..............................................................................................................................................58

جدول 3-3- مقدار آماره KMO و آزمون بارتلت ...........................................................................................................................59

جدول 3-4- فرايند کلي ساخت نظريه بنيادي...................................................................................................................................63

جدول 3-5- شاخص­هاي مورد استفاده در پژوهش...........................................................................................................................54

جدول 4-1- رتبه­بندي مناطق روستايي بر اساس مدل اسکالوگرام.............................................................................................69

جدول 4-2- سطح­بندي و سلسله مراتب سکونتگاه­هاي رو ستايي بخش مارگون......................................................................70

جدول 4-3- مشخصات سن و جنس نمونه مورد مطالعه.................................................................................................................71

جدول 4-4- سطح تحصيلات مورد مطالعه.........................................................................................................................................72

جدول 4-5- شغل افراد مورد مطالعه....................................................................................................................................................73

جدول 4- 6- توزيع فراواني بر حسب ويژگي­هاي فردي در روستاهاي توسعه­نيافته.................................................................74

جدول 4-7- ويژگي­هاي فردي روستاهاي توسعه­يافته......................................................................................................................75

جدول 4-8 - تحليل عاملي عوامل توسعه­نيافتگي روستاهاي شهرستان بويراحمد.....................................................................76

جدول4-9 - تعداد عامل­هاي استخراج شده و سهم هر يک از آن­ها.............................................................................................78

جدول 4-10- مقايسه مؤلفه­هاي اجتماعي در روستاهاي توسعه­يافته و توسعه­نيافته................................................................78

جدول 4-11- مقايسه مؤلفه­هاي مالي و اعتباري در روستاهاي توسعه­يافته و توسعه­نيافته.....................................................79

جدول 4- 12- مقايسه مؤلفه­هاي فردي (شخصيتي) در روستاهاي توسعه­يافته و توسعه­نيافته..............................................80

جدول 4- 13- مقايسه مؤلفه­هايمشارکتي در روستاهاي توسعه­يافته و توسعه­نيافته..............................................................80

جدول 4-14­- مقايسه مؤلفه­هاي زيربنايي در روستاهاي توسعه­يافته و توسعه­نيافته.................................................................81

جدول 4-15- مقايسه مؤلفه­هاي نگرشي در روستاهاي توسعه­يافته و توسعه­نيافته...................................................................81

جدول 4-16- مقايسه مؤلفه­هاي صداقت در روستاهاي توسعه­يافته و توسعه­نيافته...................................................................82

جدول 4-17- مقايسه مؤلفه­هاي رضايتي در روستاهاي توسعه­يافته و توسعه­نيافته..................................................................82

جدول 4-18- مقايسه مؤلفه­هاي نهادي و مديريتي در روستاهاي توسعه­يافته و توسعه­نيافته................................................82

جدول 4-19- مقايسه مؤلفه­هاي اقتصادي در روستاهاي توسعه­يافته و توسعه­نيافته................................................................83

جدول 4-20- مقايسه ميانگين­ها عوامل کلي توسعه نيافتگي در روستاهاي توسعه يافته و توسعه­نيافته.............................83

جدول 4-21- معني­داري تابع تشخيص..............................................................................................................................................85

جدول 4-22- نتايج حاصل از تحليل مميزي......................................................................................................................................86

جدول4-23- مفهوم­سازي داده­هاي حاصل از تئوري بنيادي..........................................................................................................85

جدول4-24- ساخت طبقات گسترده..................................................................................................................................................88

 

فهرست شكل­ها و نمودارها

 

عنوان صفحه

شکل 2-1- متغيرهاي فرهنگي پيش برنده توسعه فرهنگي............................................................................................................14

شکل 2- 2- شاخص اقتصادي و اجتماعي توسعه و نحوه ارتباط آنها باهم.................................................................................16

شکل 2-3- جنبه­هاي توسعه پايدار از ديد..........................................................................................................................................19

شکل 2-4- تله محروميت.......................................................................................................................................................................29

شکل 2-5- سلسله مراتب هرم توسعه..................................................................................................................................................36

شکل 2-6- حوزهاي نظريه نوسازي......................................................................................................................................................37

شکل 3-1- موقعيت جغرافيايي استان کهکيلويه و بويراحمد..........................................................................................................51

شکل 3-2- موقعيت شهرستان بويراحمد در استان کهکيلويه و بويراحمد...................................................................................52

شکل 3-3- موقعيت منطقه­ي مارگون در استان کهکيلويه و بويراحمد ......................................................................................53

شکل 3-4- مدل مفهومي- نشانه.........................................................................................................................................................62

شکل 3-5- مدل پارادايمي در نظريه بنيادي......................................................................................................................................63

شکل 4-1 مدل پارادايمي پژوهش.........................................................................................................................................................89

شکل4-2-مدل نهايي پژوهش................................................................................................................................................................9

فصل اول

مقدمه

1-1- اهميت موضوع

توسعه، که بهتعبيري مي­توان به گرايش بشر به تغيير و دستيابي به سطوح بالاتر و کيفيت بهتر زندگي اتلاق کرد، قدمتي به عمر بشر دارد. از ميان زمينه­هاي متعدد توسعه، توسعه­­ي روستايي يکي از عمده مباحث در اين ميان بوده و در بسياري از کشورهاي جهان به­ويژه در کشورهاي در حال توسعه که بخش زيادي از جمعيت آنها در روستاها زندگي مي­کنند، مورد تأکيد است (قلي­پور، 1385). با وجود اين، توسعه ­روستايي در چند دهه اخير همواره يکي از دغدغه­هاي اصلي توسعه در ايران و اکثر کشورهاي در حال توسعه بوده و در بسياري از کشورها، توسعه­ي ­روستايي راهبردي با اهميت براي تأمين نيازهاي اساسي از جمله غذا است؛ با اين وجود هنوز سهم جوامع روستايي جهان سوم از توسعه و پيشرفت بسيار اندک است (يدقار، 1383).

در اين راستا، رشد و توسعه از سوي اقتصاددانان، جامعه­شناسان و محققان برخي از علوم به عنوان يک مقوله اجتماعي- اقتصادي مورد توجه قرار گرفته است. از جمله دشواري در بررسي توسعه اقتصادي و دگرگوني اجتماعي، مشخص کردن مفهوم توسعه و رشد بود. توسعه همان رشد اقتصادي نيست، توسعه جرياني چند بُعدي است که خود تجديد سازمان و سمت­گيري متفاوت کل نظام اقتصادي و اجتماعي را بر عهده دارد. به عبارت ساده مي­توان گفت با توجه به اين­که هدف اصلي توسعه حذف نابرابري­هاست، بهترين مفهوم توسعه، رشد همراه با عدالت اجتماعي است (قرخلو و حبيبي به نقل از هادر[1]، 1375).بنا به تعريف بانک جهاني[2]،توسعه ­روستايي راهبردي است که براي بهبود زندگي اجتماعي و اقتصادي مردم فقير روستايي طراحي شده است.از اين­رو، بايد به نحو مناسبي براي افزايش توليد و بالا بردن بهره­وري تلاش شود (مختاري­حصاري و زارعي‌دستگردي، 1386). توسعه و توسعه‌روستايي به معنا و مفهومي که امروزه از آن استفاده مي­شود، مفهومي با سابقه است، هر چند که از لحاظ محتوا و کارکرد، به طور مداوم تغيير کرده است (فاضل­نيا و همکاران به نقل از يوان[3]، 1389). فرآيند بهبود زندگي انسان به وسيله دانش­هاي گوناگون هم­­چون روانشناسي، بهداشت، اقتصاد محيط ­زيست و جامعه­شناسي مورد توجه و

 

بررسي بوده است. در ادبيات اقتصادي، بهبود در کيفيت زندگي به عنوان توسعه تلقي مي­شود (کاستانزا[4] و همکاران، 2007). توسعه اجتماعي و به اصطلاح متداول­تر، عمران جامعه روستايي بر ايجاد تحول و توسعه در تمام سطوح و اقشار اجتماعي و بر عموم زمينه­هاي عملياتي مرتبط تأکيد دارد و تغيير و تکامل در نظام­هاي اجتماعي و سازماندهي امور جامعه را ضروري مي­داند. اين توسعه به منظور اصلاح و پيشرفت همه­جانبه و يکپارچه منطقه،نيازمندي­ها و تأمين اهداف و آرمان‌هاي آني و آتي مردم جهت‌گيري و پي‌ريزي مي­شود (شهبازي، 1388). بنابراين، رشد و توسعه بسياري از کشورها در گرو ساماندهي عرصه­هاي مناطق روستايي است (سعيدي، 1387).همچنين، امروزه از جغرافياي روستايي به عنوان اهرمي در برنامه‌ريزي‌هاي ملي، منطقه­اي و محلي به منظور توسعه روستايي و در نهايت توسعه کشور استفاده مي‌شود(مهدوي، 1377). توجه به رهيافت­ها و تعادل منطقه­اي، کاهش ناهمگوني و نابرابري منطقه­اي و بخشي سياست­گذاري و برنامه­ريزي منطقه­اي براي توزيع هدف­ها که بر حسب ويژگي­هاي ساختاري امکانات و محدوديت­هاي هر منطقه تغيير مي­کند، مستلزم مطالعه و شناخت خصوصيات هر منطقه با توجه به جايگاه آن در کل نظام منطقه­ايمي‌باشد (روزبهان، 1390).

قرن بيست يکم در شرايطي آغاز شد که رشد فزاينده جمعيت و تأمين غذا يکي از دل مشغولي­هاي جهان به شمار مي­رفت. بر اساس برآورد انجام شده تا سال 2025 جهان بايد جمعيت 3/8 مليارد نفري را تغذيه کند. اگر­چه در حال حاضر غذاي کافي براي تغذيه تمام افراد توليد مي­گردد، اما حدود 800 ميليون نفر به غذاي کافي دسترسي ندارند. در چنين شرايطي توسعه­­ي روستايي و کشاورزي با مسائل و مشکلات و چالش­هاي متعددي مواجه گرديده که بايد براي آنها پاسخ مناسب جستجو شود. همچنين، آمار سرشماري سال 1390 نشان مي­دهد، جمعيت کشور به 75 ميليون و 149 هزار و 669 نفر رسيده که اين تعداد جمعيت در 21 ميليون و 185 هزار خانوار قرار دارند و نسبت زندگي شهري به روستايي هم به اين ترتيب است که 71 درصد جمعيت کشور شهري و 29 درصد در روستاها زندگي مي­کنند، که اين نشان‌گر افزايش جمعيت شهري در کشور است. در اين ميان، استان کهگيلويه و بويراحمد نيز داراي جمعيت 658629 نفر مي­باشد که 310518 نفر در روستاهاي استان زندگي مي­کنند و 121236 نفر از اين جمعيت روستايي در روستاهاي شهرستان بويراحمد سکونت دارند (مرکز آمار ايران، 1391).

از طرف ديگر روستاها مرکز توليدات کشاورزي، دامي، صنايع دستي و کانون تأمين مايحتاج خوراکي جمعيت 75 ميليون نفري کشور به شمار مي­آيند. به اعتباري مي­توان آنها را کانون توليد ثروت و ارزش افزوده در کشور برشمرد، زيرا به رغم سرمايه­گذاري اندک در مقايسه با شهرها، حدود يک سوم توليد ناخالص ملي کشور از آنها به دست مي­آيد (سرتيپي­پور، 1385).

شايان ذکر است که اقتصاد کشورهاي جهان سوم از جمله کشور ما اغلب بر توليدات کشاورزي متکي است و فعاليت­هايکشاورزي هم در روستا انجام مي­شود. لذا، از يک طرف به خاطر بهبود روش­هاي سنتي توليد کشاورزي و بهره­برداري بهينه از زمين و منابع توليد و توزيع محصولات کشاورزي و متعاقب آن کم­کردنگرسنگي و محو فقر و از طرف ديگر، به منظور نوسازي اجتماعي و فرهنگي روستاها که خود منبعث از توجه به مسائل انساني و ضرورت­­هاي سياسي است، موضوع توسعه روستايي و اهميت آن آشکار مي­شود. به همين دليل است که گفته مي­شود مشکلات آينده جهان سوم اعم از بيکاري، فقر، کمبود درآمد، گرسنگي، کمبود توليد و غيره بايد در روستاها حل و فصل شود. بنابراين، توسعه­روستايي به خاطر حل مشکلات مزبور و مخصوصاً برآوردن نيازهاي اساسي مردم روستايي از اهميت و اولويت خاصي برخوردار است (آسايش، 1388). همان­طور که در بالا گفته شد، نه تنها از نظر وزن جمعيتي، بلکه از نظر اقتصادي نيز جامعه روستايي حائز اهميت است. روستاها به عنوان توليد کننده مواد غذايي هستند و همچنين روستاها از طريق توليد محصولات کشاورزي بخش قابل ملاحظه­اي از مواد اوليه صنعت را تأمين مي­کنند و بخش روستايي سهم قابل توجهي در اشتغال، توليد ناخالص ملي و اقتصاد کشورهاي در حال توسعه دارد و اکثريت مردم فقير در روستاها زندگي مي­کنند (جمعه­پور، 1389). اهميت روستاها به عنوان واحدهاي توليدي کوچک از اين نظر قابل توجه است که خالي از سکنه شدن هر يک از اين روستاها به معنيتعطيلي يک واحد توليدي و تبديل جمعيت توليد­کننده داراي شغل و مسکن به جمعيت مصرف­کننده و فاقد شغل و سرپناه است (جمعه‌‌‌پور، 1389). تعداد جمعيت نه تنها بيان­گر کميت يا وزن جمعيتي يک سکونتگاه سرزمين است، بلکه بازتاب عمل بسياري از ويژگي‌هاي طبيعي، فرهنگي، اجتماعي، اقتصادي و سياسي است (جمعه­پور به نقل از مسيرا، 1389). اين در حالي است که، تجربه چند دهه اخير در زمينه توسعه و وضيعت جامعه روستايي نشان مي­دهد که اين بخش از جامعه از جايگاه مناسبي برخوردار نبوده است. نگاه نابرابر به جامعه شهري و روستايي پيامدهاي نامناسبي همچون دوگانگي در سطح جامعه شهري و روستايي و سطوح منطقه­اي، تشديد فقر در جامعه روستايي، موج مهاجرت به شهرها و تخليه روستاها، بدون استفاده ماندن بسياري از منابع توليد کشاورزي، کاهش ميزان توليد و افزايش وابستگي کشور به مواد غذايي وارداتي و بروز مشکلات شهري در مهاجرت گسترده روستاييان به شهرها، مشکلات جمعيتي ديگري را براي هر دو جامعه شهري و روستايي به همراه دارد (جمعه­پور، 1386). لزوم ساماندهي و توزيع بهينه جمعيت در سطح کشور در راستاي بهره­برداري مناسب از منابع و امکانات کشور از ديگر نکاتي است که اهميت توسعه­روستايي را روشن مي‌سازد. در وضع موجود، استقرار جمعيت کشور به شکل موزوني نيست. با بيان عدم توانايي مناطق شهري در جذب جمعيتي که به شهرها مهاجرت مي­کنند، مناطق روستايي يکي از گزينه­هايي است که در صورت تجهيز مي­توانند بخشي از جمعيت مازاد را در خود جاي دهند و ضمن کاستن از مشکلات شهري، بستر مناسب­تري را براي توزيع جمعيت فراهم آورند (رضواني، 1390). جايگاه روستا در فرآيندهاي توسعه­ اقتصادي، اجتماعي و سياسي و در مقياس­هاي محلي، منطقه­اي، ملي، بين­المللي و پيامدهاي توسعه­نيافتگي مناطق روستايي چون فقر گسترده، نابرابري­ فزاينده، رشد سريع جمعيت، بيکاري، مهاجرت، حاشيه­نشيني شهري و غيره موجب توجه به توسعه‌روستايي و تقدم آن بر جامعه شهري گرديده است. از طرفي، محور بودن انسان در فرآيند توسعه، ضرورت توجه به مناطق روستايي که برخوردار از نيروي عظيم انساني هستند، انساني که هم به عنوان هدف توسعه و هم مهمترين ابزار توسعه محسوب مي­شود را اهميت مي­بخشد. در مناطق روستايي اين نيروي انساني به صورت سازمان­نيافته و غيرمتمرکز وجود دارد، فرآيند و وضيعتي که شکسته شدن اراده و روحيه انساني را به دنبال دارد. اگر بهره­برداري از نيروي کار مازاد در جوامع روستايي را به عنوان عنصري مؤثر در فرآيند توسعه ملي لحاظ گردد، نقش توسعه­روستايي در فرآيند توسعه بايد جايگاه و اهميت خود را پيدا کند (ازکيا، 1384).

فزون بر اين، حراست از هويت و توسعه فرهنگي ضرورت توجه به نقش و جايگاه روستاها در فرآيندهاي توسعه فرهنگي در مقياس محلي، منطقه­اي، ملي و بين­المللي را دو چندان مي­کند و از طرف ديگر پيامدهاي توسعه­نيافتگي مناطق روستايي از لحاظ فرهنگي ضرورت توجه به توسعه فرهنگي مناطق روستايي و حتي تقدم آن بر توسعه فرهنگي شهري را موجب شده است. توسعه نواحي روستايي از منظر حفظ ميراث فرهنگي نيز حائز اهميت است. بسياري از آثار و بناهاي باستاني و تاريخي کشور در نواحي روستايي قرار دارند. فزون بر اين، روستاييان مهمترين حافظان آداب، فرهنگ و سنن بومي کشورند. در اين فرهنگ، دانش بومي نيز نهفته است که با بهره­گيري مناسب از آن و تلفيق آن با دانش جديد مي‌توان زمينه بهره­برداري معقول و منطقي از منابع را فراهم آورد (رضواني، 1390).

شواهد فراواني از نقش گسترده روستاييان در زندگي اجتماعي و سياسي وجود دارد. از نظر تاريخي دهقانان خود يکي از نيروهاي عمده ضد فئودالي در انقلاب فرانسه بودند و در فروپاشي نظام فئودالي نقشي مؤثر ايفا کردند. نقش دهقانان در جنبش­هاي فاشيستي و ضد مدرنيستي قرن بيستم نيز چشم­گير بوده است. در ايران، شورش­هاي جسته گريخته دهقاني در سال­هاي انقلاب مشروطه از جمله در سال 1287 در منطقه رشت رخ داد، همچنين شورش­هاي مشابهي در قوچان، آذربايجان، بم و جيرفت به وقوع پيوست. جنبش جنگل نيز از يک ديدگاه شورش دهقاني بود. همچنين پس از شهريور 1320 مسئله اراضي- دهقاني دوباره توجه احزاب و سياست­مداران را به خود جلب نمود و نيروهاي دهقاني در حکومت­هاي خود مختار نقش داشتند که پس از جنگ جهاني دوم در سال­هاي 1324 در آذربايجان و کردستان تشکيل شد. در تحولات انقلاب سال 1357، نخست در چند مورد حمايت برخي از اقشار روستايي از رژيم شاه ظاهر شد، اما با گسترش جنبش انقلابي از ميان رفت (وثوقي و هاشمي، 1384).

لزوم حفظ محيط ­زيست و بهره­برداري بهينه از منابع طبيعي از ضرورت­هاي توسعه­ي ­روستايي است. روستاييان به دليل شيوه زندگي و نوع معيشت خود بهره­برداران اصلي و مستقيم منابع طبيعي محسوب مي­شوند و حدود 90 درصد از عرصه­هاي طبيعي کشور را در اختيار دارند و از آنها بهره­برداري مي­کنند (مهدوي،1377). با توجه به اهميت و ضرورت محيط ­زيست و حفاظت از منابع طبيعي براي بقاء و تداوم و پايداري زندگي انسان، ارتقاء شرايط زندگي و معيشت در نواحي روستايي و تأمين نيازهاي اوليه و اساسي روستاييان از طريق برنامه­ريزي توسعه­ي ­روستايي، زمينه حفاظت از محيط ­زيست کشور را فراهم خواهد ساخت (رضواني، 1390).

آسيب­پذيري شديد روستاها در برابر سوانح و مخاطرات طبيعي از ديگر مسائل روستاهاي کشور است. کشور ايران جزء ده کشور اول حادثه­خيز جهان است و هر ساله حوادث طبيعي مانند زلزله، سيل، رانش زمين و مانند آن خسارت مالي و جاني بسياري را بر روستاها و اقتصاد کشور تحميل مي­کند (رضواني، 1390).

توسعه­روستايي جزئي از برنامه توسعه­اي هرکشور محسوب مي­شود که موجب دگرگون­سازي ساخت اجتماعي، اقتصادي بوده و عاملي در بهبود شرايط زندگي افراد کم درآمد ساکن روستا و خودکفايي آنان در روند توسعه کلان کشور مي­باشد (اميني، 1388). به عبارت ديگر، روستا و جامعه روستايي بخش مهمي از جوامع در حال توسعه را تشکيل مي­دهند. تجربه توسعه به­ويژه در اين گروه از جوامع نشان مي­دهد که توسعه­روستايي نقش مهمي در رسيدن به اهداف توسعه در سطح ملي دارد، به­گونه­اي که بسياري از صاحب­نظران، توسعه­ي ­روستايي را مو

علل توسعه نيافتگي مناطق روستايي
انتشار : ۱۴ مهر ۱۳۹۶

برچسب های مهم

تحولات کالبدي-فضايي سکونتگاههای روستايي پيرامون word


تحولات کالبدي-فضايي سکونتگاههای روستايي پيرامون word

تحولات کالبدي-فضايي سکونتگاههای روستايي پيرامون word

چکیده

طی نیم قرن اخیر، در فرآیند شهری شدن شتابان و گسترش افقی شهرها، سکونتگاههای روستایی پیرامون آنها نیز از اثرات آن بی­بهره نماندند. در این راستا برخی از تحولات تحت تأثیر عوامل و نیروهای درونی است و برخی دیگر، ناشی از عوامل و رخدادهای بیرونی از جمله­ تصمیم­گیریها، برنامه ریزی و سیاست­گذاری­های دولتی می­باشند. در این راستا نحوه عملکرد شهر مرکزی و نحوه گسترش آن نیز به نحو قابل توجهی تأثیرگذار است.

پژوهش حاضر، به منظور بررسی، تحلیل و تبیین تحولات کالبدی – فضایی سکونتگاههای روستایی پیرامون شهر زنجان طی دوره 88-1368 به انجام رسیده است. مسئله اساسی این پژوهش ، شناخت انواع تحولات، علل بروز و یا عدم بروز آن، نابرابری­های اجتماعی، اقتصادی و پیامدهای زیست محیطی ناشی از این تحولات است که در برخی موارد به نابسامانی و آشفتگی­های کالبدی و فضایی نیز انجامیده است. بدین منظور در بررسی حاضر، 27 روستای پیرامون شهر زنجان، از روستاهای ادغام شده با شهر تا فاصله 15 کیلومتری از آن، به عنوان روستاهای پیرامون انتخاب شدند. بنابراین جامعه آماری تحقیق 27 روستاست که همگی به عنوان نمونه نیز مورد مطالعه و تمام شماری قرار گرفتند. به منظور بررسی و تحلیل دقیق­تر تحولات، خانوارهای روستاهای پیرامون نیز مورد مطالعه قرار گرفتند. بر اساس فرمول کوکران، تعداد 250 خانوار از میان خانوارهای روستاهای پیرامون نیز انتخاب شدند. در این راستا 2 نوع پرسشنامه روستا و خانوار تهیه گردید که از لحاظ آماری، آلفای کرانباخ پرسشنامه روستا 79/0 و پرسشنامه خانوا82/0 است.

بر اساس آنچه که گفته شد فرضیه­های تحقیق به شرح زیر ارائه گردیدند:

1- تحولات كالبدي – فضايي سكونتگاههاي روستايي پيرامون شهر متأثر از تحولات عملكرد شهري مي­باشد.

2- تحولات كالبدي- فضايي روستاهاي پيرامون شهر زنجان متأثر از عوامل بيروني (سياست­ها، برنامه­ريزي­ها و...) و دروني( موقعيت، دسترسي و...) و قابليت­ها و امكانات متفاوت، به نحو يكنواخت اتفاق نيافتاده است.

با توجه به گسترش شهر زنجان در جهات شمال، شرق و غرب و محاسبه شدت گسترش آن بر اساس مدل آنتروپی هلدرن بیانگر این است که در فاصله سالهای 1365 تا 1388، 36 درصد از رشد شهر زنجان مربوط به جمعیت بوده و 64 درصد باقیمانده آن مربوط به گسترش و رشد افقی بی رویه شهر می­باشد. همچنین بر اساس انواع جریانهای جمعیتی( 4/24 درصد)، ارتباطی (8/44 درصد از خانوارها به صورت روزانه و 2/33 درصد 2بار در هفته)، اقتصادی(4/30 درصد)،اجتماعی – فرهنگی ( 4/92 درصد از خانوارها)، آموزشی(جریان آموزشی ناشی از خانوارهای دارای دانش آموز)، بهداشتی-درمانی(2/67 درصد در حالت عمومی و 6/91 درصد در حالت تخصصی)، اطلاعات، تکنولوژی و نوآوری( 6/15 درصد)، تحولات کالبدی –فضایی سکونتگاههای روستایی ناشی از عملکرد شهر زنجان است. بر این اساس، فرضیه اول با توجه به یافته­های فوق اثبات می­گردد.

با توجه به یافته­های تحقیق، شدت تحولات کالبدی – فضایی در سکونتگاههای روستایی پیرامون زنجان متغیر است. به تبعیت از همین وضعیت برخی از روستاها مهاجرفرست، برخی مهاجرپذیر و برخی شرایط هر دو را دارند. روستاهایی که موقعیت دسترسی مطلوب،کیفیت راه ارتباطی مناسب، وسیله نقلیه عمومی و امکانات و خدمات مطلوب را دارند مهاجر پذیر بوده و از تحول فضایی و کالبدی قابل توجهی برخوردارند. یافته­های مطالعه حاضر نشان می­دهد روستاهایی که در معرض گسترش شهر زنجان بوده و از امکانات و خدمات و قابلیت­های خوبی برخوردارند تحولات آنها نیز قابل ملاحظه است. هرچند که عامل موقعیت، فاصله و دسترسی از عوامل جغرافیایی تسهیل کننده در تحولات روستاهای پیرامون است؛ اما عوامل بیرونی یعنی تصمیم­گیریها، سیاست گذاری­ها و برنامه­ریزی­ها نسبت به عوامل درونی تعیین کننده هستند. بر این اساس فرضیه دوم نیز مشروط بر مداخله عوامل بیرونی اثبات می­گردد.

فهرست مطالب

عنوان

صفحه

فصل اول: چارچوب کلی پژوهش

1

1-1- طرح مسأله و ضرورت تحقيق

2

1-2- پرسشهای تحقیق

4

1-3- فرضيه هاي تحقيق4

4

1-4- اهدف تحقيق4

4

1-5- واژه­­ها و مفاهيم كليدي تحقيق

5

1-6- پیشینه تحقیق در ارتباط با تحولات کالبدی – فضایی

19

1-7- روش تحقيق و مراحل انجام آن

26

1-7-1جامعه آماری و روش نمونه­گيري

26

1-7-2-روشهای جمع آوری اطلاعات

27

1-7-3-روش­های آماري تجزيه و تحليل اطلاعات

29

1-7-3-1-آزمونهای آماری

29

1-7-3-2-شاخص سازی تحقیق

30

1-8-مشکلات پیشبرد تحقیق

34

1-9- فرایند انجام تحقیق

35

فصل دوم: رویکردها و نظریه­­های مطرح، پیرامون موضوع تحقیق

37

مقدمه

38

2-1-مروری بر تئوریهای مکانی - فضایی

38

2-2- مرکز- پیرامون (جان فریدمن)

41

2-3-روابط شهر و حوزه نفوذ (هانس بوبک)

44

2-4- راهبرد شبکه منطقه­ای (مایک داگلاس)

46

فهرست مطالب

عنوان

صفحه

2-5-پیوندهای روستایی– شهری (سیسیلیا تاکولی)

50

2-6- جمع بندی و ارائه الگوی نظری حاکم بر تحقیق

54

فصل سوم: ويژگيهاي محيطي اكولوژيك

57

مقدمه

58

3-1- موقعيت جغرافيايي شهرستان زنجان و محدوده مورد مطالعه

58

3-2-ساختار زمين و اشكال ناهمواريها

61

3-3- ويژگيهاي آب و هوايي

65

3-3-1-جريانات جوي حاکم بر محدوده مورد بررسی

65

3-3-2- دما و تعداد روزهاي يخبندان

66

3-3-3-رطوبت ، بارش تبخير و تعرق و پوشش ابر

67

3-3-4-رژيم بادهاي منطقه

67

3-4- منابع آبهای سطحی و زیر زمینی

68

3-5-خصوصيات خاك و قابليت اراضي

69

3-6-پوشش گياهي

70

3-7-جمع بندي بستر محيطي – اكولوژيك محدوده مورد بررسي

71

فصل چهارم: ويژگيهای اجتماعي اقتصادي

72

مقدمه

73

4-1- جغرافياي تاريخي، سابقه سكونت

73

4-2- جمعيت و تحولات آن

74

4-2- 1- تحولات تعداد جمعيت روستاهاي پيراموني

74

4-2- 2- تحولات نرخ رشد جمعيت در روستاهاي پيرامون شهر زنجان

76

فهرست مطالب

عنوان

صفحه

4-2- 3- ساختار سني و جنسي جمعيت

83

4-2-4- روند تحولات خانوار

84

4-2-4-1- روستاهاي مواجه با افزايش خانوار بيش از 5/3 درصد در فاصله 88-1365

84

4-2-4-2- روستاهاي مواجه با كاهش خانوار بيش از4- درصد در فاصله 88-1365

87

4-2-5- تحرك و مهاجرت

87

4-3- وضع فعاليت اقتصادی و اشتغال

90

4-3-1- وضعيت بهره­برداري

94

4-3-2- صنعت

99

4-3-3- خدمات

103

4-3-4- اشتغال در خارج از روستای محل سکونت

107

4-4- جمع­بندي ویژگیهای اجتماعی-اقتصادی

110

فصل پنجم: ویژگیهای کالبدی-فضایی

112

مقدمه

113

5-1-ویژگیهای اراضی کشاورزی

113

5-1-1- سطح زیر کشت اراضی آبی و دیم

113

5-1-2- اراضی باغی

116

5-1-3- اراضی آیش

118

5-2- ویژگیهای مساکن

120

5-2-1- شرایط محیطی مؤثر بر شکل مساکن روستایی

120

5-2-1-1-ایجاد زاغه

125

5-2-1-2-ایوان

126

5-3- ویژگیهای نظام محلات

130

5-3-1- ویژگیهای محیطی

130

فهرست مطالب

عنوان

صفحه

5-3-2- ویژگیهای اجتماعی - فرهنگی

134

5-4- ویژگیهای شبکه معابر

139

5-4-1-ویژگیهای محیطی

139

5-4-1-1-تأثیر ناهمواری­ها

139

5-4-1-2-تأثیر آب و هوا

148

5-4-1-3-تأثیر منابع آب

150

5-5-جمع­بندی

152

فصل ششم: جریان­های روستایی شهری و تحولات ناشی از آن

154

مقدمه

155

6-1-جمعيت و جريانهاي جمعيتي

155

6-2-جريان­هاي ارتباطي (فيزيكي)

158

6-3-جريانهاي اقتصادي

164

6-3-1-جریان سرمایه­مجازی

174

6-4-جريانهاي اجتماعي – فرهنگي

178

6-5-جريانهاي آموزشي

184

6-6-جريانهاي بهداشتي – درماني

190

6-7- جريان‌هاي اطلاعات، تكنولوژي و نوآوري

195

6-8-جمع­بندی

198

فصل هفتم: تحولات کالبدی - فضایی

200

فهرست مطالب

عنوان

صفحه

مقدمه

201

7-1-گسترشفضاییشهرزنجان و تحولات کالبدی-فضایی روستاهای پیرامونی

201

7-2 عوامل مؤثر بر توسعه فیزیکی – کالبدی شهر زنجان

211

7-2-1-عوامل محیطی مؤثر بر رشد و توسعه فیزیکی شهر زنجان

211

7-2-2-عوامل انسانی مؤثر بر رشد و توسعه فیزیکی شهر زنجان

212

7-3-نقش و عملکرد شهر زنجان و تحولات کالبدی- فضایی سکونتگاههای روستایی

222

7-3-1- تشخیص عملکرد قالب شهر زنجان به روش اجرایی بوژو گارنیه و شابو

222

7-4-تحولات اراضی کشاورزی

233

7-4-1- افزایش ،کاهش، خرد شدن و یکپارچگی قطعات اراضی کشاورزی طی20 سال اخیر

223

7-4-2-كاهش مساحت اراضی كشاورزي به دلیل قرارگیری در طرح‌های سازمان مسکن و شهرسازی

225

7-4-3-كاهش مساحت اراضی كشاورزي به دلیل تبديل به كاربري صنعتي و كارگاهي

228

7-4-4-کاهش مساحت اراضی كشاورزي به دلیل رها كردن زمين­ها توسط كشاورزان بر اثر بي­آبي و كم­آبي

233

7-4-5-وضعیت فروش اراضی کشاورزی

234

7-4-6-قرارگیری زمینهای کشاورزی خانوارهای روستاهای مورد مطالعه در طرح­های سازمانهای مختلف

237

7-4-7-بررسی سایر عوامل موثر بر کاهش اراضی کشاورزی

238

7-4-8-نمونه­هایی از میزان تغییر و تبدیل اراضی کشاورزی

240

7-4-9-علت فروش اراضی توسط کشاورزان طی20 سال اخیر

2243

7-4-10-بررسی تغییرات رخ داده در اراضی خریداری شده کشاورزی

245

7-4-11-بيشترين متقاضيان خريد زمينهاي زراعي و باغي خارج از محدوده بافت روستاها طی 20 سال اخیر

246

7-4-12-وضعیت تغییر کاربری اراضی کشاورزی طي 20 سال اخیر

247

7-4-13 -بررسی میزان تمایل روستاییان برای فروش زمينهاي كشاورزي به سازمانها و نهادهاي دولتي

253

   

فهرست مطالب

عنوان

صفحه

7-4- 14-تحولات دام در سکونتگاههای روستایی پیرامون شهر زنجان

256

7-4-تحولات مسکن

262

7-4-1- بررسی وضعیت تعداد مساکن روستایی

262

7-4-2-وضعیت تعداد طبقات مساکن روستایی

263

7-5-3-وضعیت قدمت مساکن روستایی

267

7-5-4-وضعیت مساحت مساکن روستایی

269

7-5-5-وضعیت پی مساکن روستایی

273

7-5-6-وضعیت اسکلت مساکن روستایی

275

7-5-7- وضعیت دیوار مساکن روستایی

277

7-5-8- وضعیت سقف مساکن روستایی

279

7-5-9- وضعیت عایق پشت بام مساکن روستایی

281

7-5-10- وضعیت نمای بیرونی مساکن روستایی

283

7-5-11- بکارگیری گسترده و تشدید استفاده از مصالح جدید در مساکن

285

7-5-عوامل موثر بر شکل گیری مراکز محلات

286

7-6-1- عوامل محیطی

286

7-6-2- تأثیر عوامل اجتماعی برشکل گیری مراکز محلات

286

7-6-3- تأثیر عوامل اقتصادی بر شکل گیری مراکز محلات

288

7-6-4- تأثیر عوامل اداری – سیاسی بر مرکزیت محلات

292

7-6-4- عوامل مؤثر بر افزایش تعداد محلات

292

7-6- تحولات شبکه معابر

294

7-8-1- تأثیر عوامل اقتصادی بر تحولات شبکه معابر

294

 

فهرست مطالب

عنوان

صفحه

7-8-1- 1- نوع معیشت یا فعالیت

294

7-6-1-2- ابزار تولید (سنتی، نیمه مکانیزه و مکانیزه)

295

7-8-1- 3- میزان درآمد

296

7-8-2- ویژگیهای آماری شبکه معابر در سکونتگاههای پیرامون شهر زنجان

297

7-8-2-1- ویژگی معبر اصلی روستاها

297

7-8-2-2-کیفیت و نوع معابر فرعی روستاهای مورد مطالعه

298

7-8-2-3- سطح کشش معبر اصلی روستا

298

7-6-2-4-تأثیر اجرای طرح هادی روستایی بر کشش معابر

300

7-8-جمع بندی

301

فصل هشتم: آزمون فرضیات، نتیجه گیری و پیشنهادات

306

8-1-آزمون فرضیات

307

8-2-نتیجه گیری نهایی

325

8-3-پیشنهادات

330

   
   
   
   
   

فهرست جداول

عنوان

صفحه

جدول 1-1: شاخص­های کلان تحقیق

30

جدول 1-2: معیارها و شاخص­های تحقیق

31

ﺟﺪﻭﻝ 2-1: ﭘﻴﻮﻧﺪﻫﺎ ﻭ ﻭﺍﺑﺴﺘﮕﻴﻬﺎﻱ ﻣﺘﻘﺎﺑﻞ ﻣﻴﺎﻥ ﺷﻬﺮ ﻭ ﺭﻭﺳﺘﺎ

50

جدول3-1 : موقعيت رياضي شهر زنجان و روستاهاي پيرامون آن

60

جدول3-2: وضعیت استقرار طبیعی سکونتگاههای روستایي پيرامون شهر زنجان

61

جدول3-3- ايستگاههاي هواشناسي مستقر در محدوده مورد مطالعه

65

جدول شماره 4-2-1 : جمعيت روستاهاي پيراموني شهر زنجان در دوره­هاي آماري مختلف

75

جدول 4-2-2: تغييرات نرخ رشد روستاهاي پيرامون شهر زنجان در دوره­هاي آماري مختلف

78

جدول 4-2- 3 : ساختارسنیوجنسیجمعیتروستاهاي پيرامون شهر زنجان درسال 1388

83

جدول 4-2-4 : روند تحولات بعد و رشد خانوار در روستاهاي پيرامون شهر زنجان در دوره­هاي آماري مختلف

86

جدول 4-2- 5 : روستاهاي مواجه با كاهش خانوار بيش از 4- درصد در پيرامون شهر زنجان

87

جدول 4-2-6 : وضعیت مهاجرت در روستاهای پیرامون شهر زنجان

88

جدول 4-2-7 : وضعیت نوع مهاجرت در روستاهای پیرامون شهر زنجان

90

جدول 4-3-1: نوع فعالیت اقتصادی در روستاهای پیرامون شهر زنجان

90

جدول 4-3-2 : تعداد تنوع اقتصادی روستاهای پیرامون شهر زنجان

92

جدول 4-3-3 : فعالیت اقتصادی غالب به ترتیب اهمیت در سکونتگاههای روستایی پیرامون شهر زنجان

93

جدول 4-3-4 : شاغلین بخش کشاورزی (به تفکیک زن و مرئ) و تعداد بهره‌بردار در سال 1384

95

جدول 4-3-5 : توزیع فراوانی دامداری‌ها، گاوداری‌ها، پرورش ماهی، پرورش زنبور عسل به شیوه سنتی و صنعتی در روستاهای پیرامون شهر زنجان

97

جدول 4-3-6: مقدار روزانه شیر تولید شده در روستاهای پیرامون شهر زنجان

98

جدول شماره 4-3-7 : توزیع فراوانی کارگاههای کوچک صنعتی در روستاهای پیرامون شهر زنجان

100

جدول شماره 4-3-8 : روند شکل گیری کارگاههای صنعتی در سکونت گاههای روستایی پیرامون شهر زنجان

102

جدول شماره4-3-9: توزیع فراوانی تعداد و نوع کارگاه صنعتی موجود در سکونتگاههای روستایی پیرامون زنجان

103

جدول شماره4-3-10: روند شکل گیری تعداد خدمات موجود در سکونت گاههای روستایی پیرامون شهر زنجان

105

جدول شماره4-3- 11:توزیع فراوانی تعداد و نوع خدمات موجود در سکونتگاههای روستایی پیرامون زنجان

106

جدول شماره4-3- 12: نیروی کار شاغل در روستاهای خارج از محل سکونت

107

جدول شماره4-3- 13: فراوانی نوع فعالیت نیروی کار شاغل در خارج از روستای محل سکونت

108

جدول شماره4-3- 14: فراوانی تعداد نیروی کار شاغل در خارج از روستای محل سکونت

109

جدول 5-1-1: سطح زیر کشت اراضي زراعي آبي در سکونتگاههای روستایی پیرامون شهر زنجان

114

جدول 5-1-2: سطح زیر کشت اراضي زراعي دیم در سکونتگاههای روستایی پیرامون شهر زنجان

115

جدول 5-1-3: تعداد قطعات اراضي زراعي آبی و دیم در سکونتگاههای روستایی پیرامون شهر زنجان

116

جدول 5-1-4: مساحت اراضي باغي در سکونتگاههای روستایی پیرامون شهر زنجان

117

جدول 5-1-5 : تعداد قطعات اراضي باغي در سکونتگاههای روستایی پیرامون شهر زنجان

118

جدول5-1-6 : سطح زیر کشت اراضي آيش در سکونتگاههای روستایی پیرامون شهر زنجان

119

عنوان

 

 

صفحه

جدول 5-1-7: تعداد قطعات اراضي آيش در سکونتگاههای روستایی پیرامون شهر زنجان

120

جدول5-3-1: تعداد و نحوه تقسیم­ بندی محلات در سکونتگاههای روستایی پیرامون شهر زنجان

121

جدول 5-4-1: ویژگی سکونتگاههای روستایی پیرامون شهر زنجان از نظر ناهمواری­ها

140

جدول 6-1-1: محل تولد خانوارهای مورد مطالعه در سکونتگاههای روستایی پیرامون زنجان

156

جدول 6-1-2: وضعیت بومی یا مهاجر بودن خانوارهای مورد مطالعه در روستاهای پیرامون زنجان

156

جدول6-1-3:علت انتخاب روستاهای پیرامون شهر زنجان بر ای سكونت توسط مهاجران

157

جدول6-2-1: آيا ارتباط و رفت و آمد شما با شهر زنجان آسان است؟

159

جدول6-2-2: دلایل رضایتمندی ساکنان روستاهای پیرامون از کیفیت رفت و آمد به شهر زنجان

159

جدول6-2-3: دلایل عدم رضایتمندی ساکنان روستاهای پیرامون از کیفیت رفت و آمد به شهر زنجان

160

جدول6-2-4: تعداد سفرها و رفت و آمد ساکنان روستاهاي پیرامون به شهر زنجان

161

جدول6-2-5 :وسایل نقلیه مورد استفاده در سفرهای روزانه یا هفتگی خانوارهای مورد مطالعه

161

جدول6-2-6: علت مراجعات خانوارهای مورد مطالعه سکونتگاههای روستایی پیرامون به شهر زنجان

162

جدول6-3-1: محل كار و فعاليت اقتصادي سرپرست خانوار در روستاهای پیرامون زنجان

164

جدول6-3-2: محل تأمین كالاها و مايحتاج زندگي توسط خانوارها در روستاهای پیرامون زنجان

167

جدول6-3-3:گرایش مکانی به سرمايه­گذاري ياپس­انداز حاصل از درآمد توسط خانوارهای مورد مطالعه

167

جدول6-3-4:گرایش مکانی به سرمایه­گذاری یاپس­اندازدرمیان روستاییان شاغل به کار در شهر زنجان

168

جدول6-3-5: محل تأمین نيروي انساني مورد نياز بخش کشاورزی توسط خانوارهای روستایی

168

جدول6-3-6: محل تأمین نهاده­هاي مورد نياز کشاورزی توسط خانوارهای مورد مطالعه

169

جدول6-3-7: محل فروش محصولات کشاورزی خانوارهای ساکن روستاهای پیرامون زنجان

170

جدول6-3-8: محل فروش محصولات دامي خانوارهای ساکن روستاهای پیرامون زنجان

170

جدول6-3-9:محل تأمين مواداوليه،كالاهاي واسطه­اي،اقلام و وسايل موردنيازصنایع كارگاهی توسط خانوارها

172

جدول6-3-10:محل تأمين کارگر موردنياز صنایع كارگاهی متعلق به خانوارها

173

جدول6-3-11:محل تأمين اعتبارات وسرمايه موردنيازصنایع كارگاهی توسط خانوارها

173

جدول6-3-12: گرایش مکانی به فروش محصولات صنعتي وتوليدي خانوارهای روستایی پیرامون زنجان

174

جدول6-4-1:جریان اجتماعی روستاهای پیرامون زنجان؛سؤال: درصورت تأهل،همسرتان اهل كجاست؟

178

جدول6-4-2:جریان اجتماعی در روستاهای پیرامون زنجان؛ سؤال: پدرتان اصالتا˝ اهل كجا هستند؟

179

جدول6-4-3: :جریان اجتماعی در روستاهای پیرامون زنجان؛ سؤال: مادرتان اصالتا˝ اهل كجا هستند؟

179

جدول6-4-4: جریان اجتماعی در روستاهای پیرامون زنجان؛ سؤال: علاوه بر اين روستا اقوام، آشنايان و دوستانتان در كجا زندگي مي­كنند؟

180

جدول6-4-5: مبدأ مراجعه کنندگان به منظور دیدار از جاذبه­های طبیعی و فرهنگی روستاهای پیرامون

181

جدول6-4-6: جریانهای اجتماعی- فرهنگی ناشی ازگذران اوقات فراغت در میان خانوارهای روستایی

 

182

جدول6-5-1: محل تحصیل دانش­آموزان دختر در مقطع تحصیلی راهنمايي و جریانهای آموزشی ناشی از آن

185

جدول6-5-2: محل تحصیل دانش­آموزان پسر در مقطع تحصیلی راهنمايي و جریانهای آموزشی ناشی از آن

186

جدول6-5-3: محل تحصیل دانش­آموزان دختر و پسر در مقطع دبيرستان و پيش­دانشگاهي و جریانهای آموزشی ناشی از آن

187

عنوان

 

صفحه

جدول6-5-4: وضعیت مشارکت خانوارهای روستاهای پیرامون زنجان در کلاسهای آموزشی

189

جدول6-5-5: محل تشکیل دوره­ها و کلاسهای آموزشی خانوارهای مورد مطالعه در روستاهای پیرامون زنجان

190

جدول6-6-1: جریانهای بهداشتی – درمانی میان سکونتگاههای روستایی پیرامون زنجان بر اساس نظام ارجاع مرکز بهداشت و درمان شهرستان زنجان

192

جدول6-6-2: اولویت انتخاب مکان برای مراجعاتبهداشتي- درماني عمومی توسط ساکنان روستاهای پیرامون

193

جدول6-6-3: اولویت انتخاب مکان برای مراجعاتبهداشتي- درماني تخصصي توسط ساکنان روستاهای پیرامون

193

جدول6-7-1:وضعیت استفاده از اینترنت در میان خانوارهای مورد مطالعه سکونتگاههای روستایی

195

جدول6-7-2:مكان استفاده از اینترنت توسط خانوارهای مورد مطالعه روستاهای پیرامون زنجان

196

جدول6-7-3: میزان استفاده از ماهواره و برنامه­هاي آن توسط خانوارهای مورد مطالعه

196

جدول6-7-4: مكان خريد آنتن­های ماهواره ای توسط خانوارهای مورد مطالعه

196

جدول7-4-1: علت افزایش قطعات و خرد شدن اراضی کشاورزی طی20 سال اخیر در خانوارهای مورد مطالعه

224

جدول7-4-2: افزایش قطعات و خرد شدن اراضی کشاورزی طی20 سال اخیر در میان خانوارهای مورد مطالعه

224

جدول7-4-3:علت کاهش تعداد قطعات و یکپارچگی اراضی کشاورزی طی20سال اخیر

225

جدول7-4-4:سال كاهش مساحت اراضی كشاورزي به دلیل قرارگیری درطرحهای مسكن و شهرسازي

225

جدول7-4-5:مقدار اراضی واقع شده در طرحهای سازمان مسكن و شهرسازي طی20 سال اخیر

226

جدول 7-4-6:كاهش مساحت اراضی كشاورزي به دلیل تبديل به كاربري صنعتي و كارگاهي طی20 سال اخیر

228

جدول 7-4-7: مقدار اراضی تبديل شده به كاربري صنعتي و كارگاهي در سکونتگاههای روستایی پیرامون زنجان طی20 سال اخیر

229

جدول7-4-8: كاهش مساحت اراضی كشاورزي به دلیل رها كردن زمين­ها توسط خود كشاورزان بر اثر بي­آبي و كم­آبي در سکونتگاههای روستایی پیرامون زنجان طی20 سال اخیر

233

جدول7-4-9: اراضی رها شده توسط كشاورزان براثر بي­آبي و كم­آبي طی20 سال اخیر درروستاهای پیرامون

234

جدول7-4-10: وضعیت فروش اراضي كشاورزي طی20 سال اخیر در میان خانوارهای مورد مطالعه

235

جدول7-4-11: نوع اراضی کشاورزی فروخته شده طی20 سال اخیر در میان خانوارهای مورد مطالعه

235

جدول7-4-12: اراضی کشاورزی فروخته شده در دوره های مختلف20 سال اخیر در میان خانوارهای مورد مطالعه

236

جدول7-4-13: مقدار اراضی کشاورزی فروخته شده طی20سال اخیر در میان خانوارهای مورد مطالعه

237

جدول7-4-14:قرارگیری زمینهای کشاورزی خانوارهای مورد مطالعه در طرح سازمانهای مختلف طی20سال اخیر

238

جدول7-4-15: مقدار قرارگیری اراضی خانوارهای روستایی در طرح سازمانهای مختلف طی20 سال اخیر

238

جدول7-4-16: ساير عوامل مؤثر بر کاهش مساحت زمینهای کشاورزی در سکونتگاههای روستایی پیرامون زنجان طی20 سال اخیر

239

جدول7-4-17: مقدار اراضی رها شده توسط عوامل متعدد دیگر در سکونتگاههای روستایی پیرامون زنجان

240

جدول7-4-18: خریداران اراضی کشاورزی طی20 سال اخیر در سکونتگاههای روستایی پیرامون زنجان

243

جدول7-4-19: خریداران(فرد، سازمان يا نهاد دولتي)اراضی کشاورزی از روستاییان طی20 سال اخیر در میان خانوارهای مورد مطالعه سکونتگاههای روستایی پیرامون زنجان

243

جدول7-4-20: علت فروش اراضی توسط کشاورزان طی20 سال اخیر در سکونتگاههای روستایی پیرامون زنجان

244

جدول7-4-21: بررسی فروش اراضی کشاورزی به دلخواه بوده يا اجباري بودن در میان خانوارها

244

عنوان

 

صفحه

جدول 7-4-22: علت فروش زمینها طی20 سال اخیر در میان خانوارهای مورد مطالعه

245

جدول 57-4-23: تغییرات رخ داده در اراضی خریداری شده کشاورزی

245

جدول 7-4-24: تغییرات رخ داده در اراضی خریداری شده کشاورزی خانوارهای روستایی

246

جدول 7-4-25: بيشترين متقاضيان خريد زمينهاي زراعي و باغي خارج از محدوده بافت روستاها طی 20 سال اخیر

247

جدول 7-4-26: وضعیت تغییر کاربری طي 20 سال گذشته در سکونتگاههای روستایی شهر زنجان

247

جدو ل 7-4-27: وضعیت تغییر كاربري طی20 سال اخیر در میان خانوارهای مورد مطالعه

248

جدول7-4-28: سال تبديل و تغییر کاربری اراضی کشاورزی در روستاهای پیرامون زنجان

248

جدول 7-4-29: نوع تبديل و تغییر کاربری اراضی كشاورزي طی20 سال اخیر در میان خانوارهای مورد مطالعه

249

جدول7-4-30: اراضی تغییر كاربري یافته در دوره های مختلف در میان خانوارهای مورد مطالعه

249

جدول7-4-31: مقدار تبديل و تغییر کاربری اراضی کشاورزی در روستاهای پیرامون زنجان

250

جدول7-4-32: مقدار تغییر كاربري اراضی کشاورزی طی20 سال اخیر در میان خانوارهای مورد مطالعه

251

جدول 7-4-33: دلیل تبديل و تغییر کاربری اراضی کشاورزی در روستاهای پیرامون زنجان طی20 سال اخیر

252

جدول 7-4-34: دليل تغییر كاربري اراضی کشاورزی طی20 سال اخیر در میان خانوارهای مورد مطالعه

253

جدول7-4-35: میزان تمایل روستاییان به فروش اراضی به سازمانها و نهادهاي دولتي

253

جدول 7-4-36: علت تمایل روستاییان به فروش اراضی کشاورزی در سکونتگاههای روستایی پیرامون شهر زنجان

254

جدول 7-4-37: علت عدم تمایل روستاییان به فروش اراضی کشاورزی

254

جدول 7-4-38: نمونه­هایی از تغییر کاربری در اراضی اسکونتگاههای روستایی پیرامون شهر زنجان

255

جدول 7-4-39: علت كاهش تعداد دام در روستاهای پیرامون شهر زنجان طي 20 سال اخیر

257

جدول 7-4-40: تغییرات دام خانوارهای مورد مطالعه درسکونتگاههای روستایی پیرامون زنجان طی20 سال اخیر

257

جدول 7-4-41: علت افزایش دام خانوارهای مورد مطالعه سکونتگاههای روستایی پیرامون زنجان طی20 سال اخیر

258

جدول 7-4-42: علت کاهش دام خانوارهای مورد مطالعه طی20 سال اخیر

258

جدول 7-4-43: علت افزایش دام بزرگ در روستاهای پیرامون شهر زنجان طي 20 سال اخیر

259

جدول 7-4-44: تغییرات تعداد دام بزرگ (گاو و گوساله)

260

جدول 7-4-45: علت کاهش دام کوچک در روستاهای پیرامون شهر زنجان طي 20 سال اخیر

260

جدول 7-4-46: تحولات تعداد دام کوچک(گوسفند-بز-بره)

261

جدول7-5-1: وضعیت تعداد مساکن در سکونتگاههای روستایی پیرامون شهر زنجان

263

جدول 7-5-2: وضعیت طبقات مساکن در سکونتگاههای روستایی پیرامون شهر زنجان

265

جدول7-5-3: تعداد طبقات منزل مسكوني خانوارهای مورد مطالعه در سکونتگاههای روستایی پیرامون زنجان

265

جدول 7-5-4: وضعیت قدمت مساکن در سکونتگاههای روستایی پیرامون شهر زنجان

268

جدول7-5-5:قدمت منزل مسكوني خانوارهای مورد مطالعه در سکونتگاههای روستایی پیرامون زنجان

269

جدول7-5-6: وضعیت مساحت خانه های جدید و خانه های قدیمی در روستاهای پیرامون شهر

270

جدول 7-5-7: مساحت مسكن فعلي خانوارهای مورد مطالعه در سکونتگاههای روستایی پیرامون زنجان

272

جدول 7-5-8: مساحت مسكن قبلی خانوارهای مورد مطالعه در روستاهای پیرامون زنجان

272

 

عنوان

 

صفحه

جدول 7-5-9: وضعیت پی مساکن در سکونتگاههای روستایی پیرامون شهر زنجان

274

جدول 7-5-10 : نوع پي كنوني مسكن خانوارهای مورد مطالعه در سکونتگاههای روستایی پیرامون زنجان

275

جدول 7-5-11: وضعیت اسكلت مساکن در سکونتگاههای روستایی پیرامون شهر زنجان

276

جدول 7-5-12: نوع اسكلت كنوني مسكن خانوارهای مورد مطالعه در سکونتگاههای روستایی پیرامون زنجان

277

جدول 7-5-13: وضعیت ديوار مساکن در سکونتگاههای روستایی پیرامون شهر زنجان

278

جدول 7-5-14: نوع ديوار كنوني مسكن خانوارهای مورد مطالعه در سکونتگاههای روستایی پیرامون زنجان

279

جدول 7-5-15: مصالح مصرفي در سقف ساختمانهاي روستاهای پیرامون شهر زنجان

280

جدول 7-5-16: نوع مصالح مصرفي در سقف مسكن خانوارهای مورد مطالعه در سکونتگاههای روستایی پیرامون

281

جدول 7-5-17: وضعیت عايق پشت بام مساکن در سکونتگاههای روستایی پیرامون شهر زنجان

282

جدول 7-5-18:نوع عايق پشت بام مسكن خانوارهای مورد مطالعه در سکونتگاههای روستایی پیرامون زنجان

283

جدول 7-5-19: وضعیت نماي بيروني مساکن در سکونتگاههای روستایی پیرامون شهر زنجان

284

جدول 7-5-20 : نماي بيروني مسكن خانوارهای مورد مطالعه در سکونتگاههای روستایی پیرامون زنجان

285

جدول 7-5-21:سال تشدید و گسترش بكارگيري مصالح جديد در مساكن روستاهای پیرامون زنجان

285

جدول 7-5-22: بكارگيري مصالح جديد به صورت گسترده توسط گروههای مختلف در مساكن روستایی

286

جدول 7-6-1: فراوانی و درصد وجود مساجد در روستاهای پیرامون شهر زنجان

287

جدول 7-6-2: فراوانی و درصد عناصر کالبدی به عنوان مرکز محله در سکونتگاههای روستایی پیرامون زنجان

289

جدول 7-6-3:تعداد محلات اضافه شده به روستاهای پیرامون زنجان طی 20 سال اخیر

293

جدول 7-7-1: نوع معبر اصلی روستاهای پیرامون شهر زنجان

298

جدول 7-7-2: نوع معبر فرعی روستاهای پیرامون شهر زنجان

298

جدول 7-7-3:.سطح کشش معبر اصلي روستا به لحاظ حجم و نوع وسايل نقليه و رفت و آمد افراد

299

جدول 7-7-4: دلایل پایین بودن کشش معبر اصلي روستا

299

جدول7-7-5: وضعیت کشش معابر اصلی در صورت اجراي طرح هادي

300

جدول شماره 8-1: رابطه میان میزان تغییر و تبدیل اراضی کشاورزی خانوارهای روستایی پیرامون شهر زنجان و عوامل موثر بر آن

311

جدول شماره 8-2:عوامل موثر بر تغییر و تبدیل اراضی کشاورزی خانوارهای روستایی پیرامون شهر زنجان ( آزمون توکی)

311

جدول شماره 8-3:رابطه میان میزان تغییر و تبدیل اراضی کشاورزی خانوارهای روستایی پیرامون شهر زنجان و قرارگیری اراضی کشاورزی در طرح سازمان های دولتی

311

جدول شماره 8-4: رابطه میان میزان تغییر و تبدیل اراضی کشاورزی خانوارهای روستایی پیرامون شهر زنجان و سازمان های دولتی

312

جدول شماره 8-5: رابطه بین تعداد سفرها به شهر و علت رفت و آمد به شهر

312

جدول شماره 8-6: علت سفرهای انجام شده توسط خانوارهای روستایی به شهر زنجان

312

جدول شماره 8-7: رابطه میان میزان بکارگیری اعتبارات مسکن و میزان تغییر و تحولات کالبدی رخ داده در مساکن خانوارهای روستایی پیرامون شهر زنجان

313

جدول شماره 8-8:رابطه میان خدمات موجود در روستاهای پیرامون شهر زنجان با تحولات کالبدی- فضایی این سکونتگاهها

315

 

عنوان

 

صفحه

جدول شماره 8-9:رابطه میان پروژه های اجرا شده در روستاهای پیرامون شهر زنجان با تحولات کالبدی - فضایی این سکونتگاهها

316

جدول شماره 8- 10 : رابطه میان دسترسی به راه های ارتباطی در روستاهای پیرامون شهر زنجان با تحولات کالبدی - فضایی این سکونتگاهها

317

جدول شماره 8-11: رابطه بین میزان تغییر و تبدیل اراضی و ویژگی های فردی

318

جدول شماره 8-12: رابطه بین میزان تغییر و تبدیل اراضی و ویژگی های فردی

319

جدول شماره 8-13:رابطه میان جمعیت روستاهای پیرامون شهر زنجان با تحولات کالبدی - فضایی این سکونتگاهها

320

جدول شماره 8-14:رابطه میان تعداد محلات ایجاد شده در روستاهای پیرامون شهر زنجان با تحولات کالبدی - فضایی این سکونتگاهها

321

جدول شماره 8-15:رابطه میان تغییر و تحولات مسکن ایجاد شده در روستاهای پیرامون شهر زنجان با تحولات کالبدی – فضایی این سکونتگاهها

323

جدول شماره 8-16: رابطه میان فاصله روستاهای پیرامون شهر زنجان از شهر زنجان با تحولات کالبدی - فضایی این سکونتگاهها

325

 



 


 

تحولات کالبدي-فضايي سکونتگاههای روستايي پيرامون word
انتشار : ۱۴ مهر ۱۳۹۶

برچسب های مهم

نقش پرورش گل و گیاه در توسعه روستاهای بخش مرکزی شهرستان پاکدشت


نقش پرورش گل و گیاه در توسعه روستاهای بخش مرکزی شهرستان پاکدشت

نقش پرورش گل و گیاه در توسعه روستاهای بخش مرکزی شهرستان پاکدشت

فهرست مطالب

عنوان صفحه

چکیده ............................................... 1

مقدمه ............................................... 2

فصل اول: کلیات تحقیق

1-1 بیان مسئله5

1-2 اهمیت و ضرورت تحقیق5

1-3 اهداف تحقیق6

1-4 سوالات تحقیق6

1-5 فرضیه های تحقیق6

1-6 موانع و محدودیت های تحقیق7

1-7 واژه ها و مفاهیم7

فصل دوم: مرور منابع، ادبیات و پیشینه تحقیق

2-1 پیشینه تحقیق9

2-2 ادبیات تحقیق12

2-3 برنامه ریزی روستایی16

2-4 توسعه روستایی16

2-5 ضرورت برنامه ریزی توسعه روستایی17

2-6 مفهوم توسعه روستایی20

2-7 توسعه اقتصادی21

2-8 انواع سیستم های کشاورزی31

2-9 پرورش گُل و گياه33

فصل سوم: روش اجرای تحقیق مواد و روش

3-1 روش اجرای تحقیق38

3-1-1 روش تحقیق39

3-1-2 مراحل تحقیق39

3-1-2 -1 مرحله جمع آوری اطلاعات (اسنادی و میدانی)39

3-1-2-2 مرحله سازماندهی و طبقه بندی اطلاعات39

3-1-2-3 مرحله تجزیه و تحلیل اطلاعات39

3-2 جامعه آماری، حجم نمونه و متغیر تحقیق40

3-2-1 متغیرهای تحقیق42

3-3 روش شناسی تحقیق42

فصل چهارم: تجزیه و تحلیل داده ها و یافته های تحقیق

4-1 یافته های تحقیق43

4-1-1 محدوده مورد مطالعه44

4-1-2 توپوگرافی45

4-1-3 اقلیم48

4-1-4 پوشش گیاهی49

4-1-5 خاک51

4-1-6 منابع آب53

4-1-7 کشاورزی و دامداری53

4-1-8 جمعیت و خانوار54

4-1-9 نسبت جنسی55

4-1-10 وجه تسمیه56

4-1-11 سواد56

4-1-12 صنعت و معدن-بازرگاني56

4-1-13 مهاجرت57

4-1-14 تحلیل وضع موجود پرورش گل و گیاه در محدوده مورد مطالعه58

4-1-14-1 تعداد و توزیع گلخانه های بخش مرکزی58

4-1-14-2 تعداد افراد شاغل در پرورش گل و گیاه59

4-1-14-3 میزان تولید گل و گیاه61

4-1-14-4 میزان فروش گل و گیاه62

4-1-14-5 میزان سود حاصل از فروش گل و گیاه63

4-1-14-6 میزان صادرات و واردات گل و گیاه64

4-1-14-7 تعداد گلخانه ها ی موجود در روستاهای نمونه65

4-1-14-8 تعداد افراد شاغل پرورش دهنده گل و گیاه در روستاهای نمونه67

4-1-14-9 میزان تولید گل و گیاه در روستاهای نمونه68

4-1-14-10 میزان فروش گل و گیاه در روستاهای نمونه69

4-1-14-11 میزان سود حاصل از فروش گل و گیاه درروستاهای نمونه70

4-1-14-12 میزان صادرات و واردات گل و گیاه71

4-2 ارزیابی نقش پرورش گل و گیاه از دیدگاه پاسخ گویان72

4-3 وضعیت گل و گیاه در مناطق روستایی82

4-4 پرورش گل و گیاه و توسعه اقتصادی روستاها95

فصل پنجم: بحث، نتیجه گیری و پیشنهادات

5-1 بحث و نتیجه گیری120

5-2 آزمون فرضیه ها125

5-3 پیشنهادات129

منابع و مأخذ130


فهرست جداول

عنوان صفحه

جدول 3-1 تعداد جمعیت و خانوار و تعداد نمونه های مورد استفاده در تحقیق40

جدول 4-1 تقسیمات سیاسی شهرستان پاکدشت44

جدول 4-2 تعداد جمعیت و خانوار، تراکم و بعد خانوار55

جدول 4-3 تعداد جمعیت زن و مرد در شهرستان و بخش مرکزی و نسبت جنسی آن55

جدول 4-4 تعداد باسوادان زن و مرد و درصد باسوادی بخش مرکزی شهرستان پاکدشت56

جدول 4-5 تعداد گلخانه های موجود در بخش مرکزی شهرستان پاکدشت58

جدول 4-6 تعداد شاغلین پرورش گل و گیاهان زینتی در بخش مرکزی شهرستان پاکدشت59

جدول 4-7 میزان تولید گل و گیاه در بخش مرکزی شهرستان پاکدشت61

جدول 4-8 میزان فروش یا درآمد گل و گیاه در بخش مرکزی شهرستان پاکدشت62

جدول 4-9 میزان سود حاصل از فروش گل وگیاه در بخش مرکزی شهرستان پاکدشت63

جدول 4-10 میزان صادرات و واردات گل و گیاه در بخش مرکزی شهرستان پاکدشت64

جدول 4-11 تعداد گلخانه های موجود در روستاهای نمونه بخش مرکزی شهرستان پاکدشت65

جدول 4-12 تعداد شاغلین پرورش گل و گیاهان زینتی در بخش مرکزی شهرستان پاکدشت67

جدول 4-13 میزان تولید گل و گیاه درروستاهای نمونه بخش مرکزی شهرستان پاکدشت68

جدول 4-14 میزان فروش یا درآمد گل و گیاه در روستاهای نمونه در بخش مرکزی شهرستان پاکدشت69

جدول 4-15میزان سود حاصل از فروش گل وگیاه در روستاهای نمونه بخش مرکزی شهرستان پاکدشت70

جدول4-16 میزان صادرات و واردات گل و گیاه در روستاهای نمونه و بخش مرکزی شهرستان پاکدشت71

جدول 4-17 ترکیب پاسخ گویان برحسب جنس73

جدول 4-18 ترکیب پاسخ گویان برحسب سن74

جدول 4-19 ترکیب پاسخ گویان برحسب تحصیلات75

جدول 4-20 ترکیب پاسخ گویان برحسب اشتغال76

جدول 4-21 میزان درآمد سرپرست خانوار77

جدول 4-22 مدت زندگی پاسخ دهندگان در روستا78

جدول 4-23 سابقه اشتغال در گل و گیاه79

جدول 4-24 دارابودن تعاونی در روستا برای پرورش دهندگان گل و گیاه80

جدول 4-25 فعالین این شغل و دارا بودن بیمه81

جدول 4-26 چگونگی میزان فعالیت اهالی در پرورش گل و گیاه82

جدول 4-27 میزان علاقمندی نسل جوان روستا به فعالیت در زمینه پرورش گل و گیاه83

جدول 4-28 علل پایین بودن میزان علاقمندی نسل جوان روستا به فعالیت در زمینه پرورش گل و گیاه84

جدول 4-29 چگونگی وضعیت پرورش گل و گیاه در سالهای اخیر85

جدول 4-30 میزان چگونگی وضعیت پرورش گل و گیاه در سالهای اخیر86

جدول 4-31 چگونگی افزایش میزان علاقه مردم به پرورش گل و گیاه87

جدول 4-32 فعالیت در تولیدات پرورش گل و گیاه به عنوان یک فرصت شغلی مناسب در روستا88

جدول 4-33 برگزاری دوره های آموزشی پرورش گل و گیاه در روستای شما90

جدول 4-34 دریافت وام توسط روستاییان برای پرورش گل و گیاه92

جدول 4-35 میزان تاثیر پرورش گل و گیاه در جذب گردشگر به روستاها93

جدول 4-36 مشکلات اساسی در تولید پرورش گل و گیاه94

جدول 4-37 شغل اصلی سرپرست خانوار95

جدول 4-38 چگونگی تهیه مواد اولیه برای پرورش گل و گیاه96

جدول 4-39 میزان کاهش فعالیت پرورش گل و گیاه در سالهای اخیر98

جدول 4-40 ایجاد تعاونی وتاثیر آن در زمینه پرورش گل و گیاه99

جدول 4-41 بیشترین نقش در بالابردن درآمد حاصله از پرورش گل و گیاه100

جدول 4-42 میزان تاثیر پرورش گل و گیاه در ایجاد اشتغال خانوارهای بهره بردار101

جدول 4-43 پرورش گل و گیاه و میزان بهبود وضعیت زندگی در روستا102

جدول 4-44 میزان پرورش گل و گیاه و اشتغال خانواده های روستایی103

جدول 4-45 پرورش گل و گیاه وپر رنگتر بودن نقش هریک ازافراد خانواده105

جدول 4-46 میزان آموزش سرپرست یا افراد خانواده در زمینه پرورش گل و گیاه106

جدول 4-47 میزان بالا رفتن درآمد روستا ییان وجذب گردشگر107

جدول 4-48 ایجاد تعاونی و میزان تاثیر آن در اشتغالزایی روستاییان108

جدول 4-49 میزان ارتباط در پرورش گل و گیاه و روند مهاجرت109

جدول 4-50 مهاجرت اعضای خانواده از روستا110

جدول 4-51 پرورش گل و گیاه و جلوگیری از مهاجرت روستاییان111

جدول 4-52 پرورش گل و گیاه و میزان ماندگاری درروستا112

جدول 4-53 ایجاد و توسعه گلخانه ها ی پرورش گل و گیاه ومیزان مهاجرت معکوس به روستا114

جدول 4-54 پرورش گل و گیاه و میزان مشارکت روستاییان115

جدول 4-55 محل متمرکز عرضه تولیدات پرورش گل و گیاه و میزان جذب گردشگر116

جدول 4-56 میزان تاثیر پرورش گل و گیاه بر کالبد روستا117

جدول 5-1 مولفه های مورد استفاده برای آزمون فرضیه اول126

جدول 5-2 مولفه های مورد استفاده برای آزمون فرضیه دوم128

فهرست اشکال

عنوان صفحه

شکل 4-1 توپوگرافی شهرستان پاکدشت46

شکل 4-2 شیب شهرستان پاکدشت47

شکل 4-3 پوشش اراضی شهرستان پاکدشت50

شکل 4-4 نقشه کاربری اراضی شهرستان پاکدشت52

شکل 4-5 تعداد گلخانه های موجود در بخش مرکزی شهرستان پاکدشت59

شکل 4-6 تعداد شاغلین پرورش گل و گیاهان زینتی در بخش مرکزی شهرستان پاکدشت60

شکل 4-7 میزان تولید گل و گیاه در بخش مرکزی شهرستان پاکدشت61

شکل 4-8 میزان فروش یا درآمد گل و گیاه در بخش مرکزی شهرستان پاکدشت62

شکل 4-9 میزان سود حاصل از فروش گل وگیاه در بخش مرکزی شهرستان پاکدشت63

شکل 4-10 میزان صادرات گل و گیاه در بخش مرکزی شهرستان پاکدشت64

شکل 4-11 میزان واردات گل و گیاه در بخش مرکزی شهرستان پاکدشت65

شکل 4-12 درصد گلخانه های موجود در روستاهای نمونه بخش مرکزی شهرستان پاکدشت66

شکل4-13 درصد شاغلین پرورش گل و گیاهان زینتی در بخش مرکزی شهرستان پاکدشت67

شکل 4-14 درصد تولید گل و گیاه درروستاهای نمونه بخش مرکزی شهرستان پاکدشت68

شکل 4-15 درصد فروش یا درآمد گل و گیاه روستاهای نمونه در بخش مرکزی شهرستان پاکدشت69

شکل 4-16درصدسود حاصل از فروش گل وگیاه در روستاهای نمونه بخش مرکزی شهرستان پاکدشت70

شکل4-17 میزان صادرات و واردات گل و گیاه در روستاهای نمونه و بخش مرکزی شهرستان پاکدشت71

شکل 4-18 ترکیب پاسخ گویان برحسب جنس73

شکل 4-19 ترکیب پاسخ گویان برحسب سن74

شکل 4-20 ترکیب پاسخ گویان برحسب تحصیلات75

شکل 4-21 ترکیب پاسخ گویان برحسب اشتغال76

شکل 4-22 میزان درآمد سرپرست خانوار77

شکل 4-23 مدت زندگی پاسخ دهندگان در روستا78

شکل 4-24 سابقه اشتغال در گل و گیاه79

شکل 4-25 دارابودن تعاونی در روستا برای پرورش دهندگان گل و گیاه80

شکل 4-26 شرکت تعاونی برای پرورش دهندگان گل و گیاه80

شکل 4-27 فعالین این شغل و دارا بودن بیمه81

شکل 4-28 چگونگی میزان فعالیت اهالی در پرورش گل و گیاه82

شکل 4-29 میزان علاقمندی نسل جوان روستا به فعالیت در زمینه پرورش گل و گیاه83

شکل 4-30 علل پایین بودن میزان علاقمندی نسل جوان روستا به فعالیت در زمینه پرورش گل و گیاه84

شکل 4-31 چگونگی وضعیت پرورش گل و گیاه در سالهای اخیر85

شکل 4-32 وضعیت پرورش گل و گیاه در محدوده مورد مطالعه86

شکل 4-33 میزان چگونگی وضعیت پرورش گل و گیاه در سالهای اخیر87

شکل 4-34 چگونگی افزایش میزان علاقه مردم به پرورش گل و گیاه88

شکل 4-35 فعالیت در تولیدات پرورش گل و گیاه به عنوان یک فرصت شغلی مناسب در روستا89

شکل 4-36 فعالیت روستاییان در پرورش گل و گیاه89

شکل 4-37 برگزاری دوره های آموزشی پرورش گل و گیاه در روستای شما90

شکل 4-38 برگزاری دوره های آموزشی پرورش گل و گیاه در منطقه مورد مطالعه91

شکل 4-39 دریافت وام توسط روستاییان برای پرورش گل و گیاه92

شکل 4-40 میزان تاثیر پرورش گل و گیاه در جذب گردشگر به روستاها93

شکل 4-41 مشکلات اساسی در تولید پرورش گل و گیاه94

شکل 4-42 شغل اصلی سرپرست خانوار95

شکل 4-43 سرپرست خانوار در روستای گلزار بالا در حین حمل گل96

شکل 4-44 چگونگی تهیه مواد اولیه برای پرورش گل و گیاه97

شکل 4-45 چگونگی تهیه مواد اولیه برای پرورش گل و گیاه97

شکل 4-46 میزان کاهش فعالیت پرورش گل و گیاه در سالهای اخیر98

شکل 4-47 ایجاد تعاونی و تاثیر آن در زمینه پرورش گل و گیاه99

شکل 4-48 بیشترین نقش در بالابردن درآمد حاصله از پرورش گل و گیاه100

شکل 4-49 میزان تاثیر پرورش گل و گیاه در ایجاد اشتغال خانوارهای بهره بردار101

شکل 4-50 پرورش گل و گیاه و بهبود وضعیت زندگی در روستا102

شکل 4-51 پرورش گل و گیاه و بهبود وضعیت زندگی در روستا103

شکل 4-52 میزان پرورش گل و گیاه و اشتغال خانواده های روستایی104

شکل 4-53 فروش و حمل گل توسط روستاییان گلخانه دار به مراکز دیگر104

شکل 4-54 پرورش گل و گیاه و ایجاد اشتغال برای افراد خانواده105

شکل 4-55 میزان آموزش سرپرست یا افراد خانواده در زمینه پرورش گل و گیاه106

شکل 4-56میزان بالا رفتن درآمد روستا ییان وجذب گردشگر107

شکل 4-57 ایجاد تعاونی و میزان تاثیر آن در اشتغالزایی روستاییان108

شکل 4-58 میزان ارتباط در پرورش گل و گیاه و روند مهاجرت روستاییان109

شکل 4-59 مهاجرت اعضای خانواده از روستا110

شکل 4-60 پرورش گل و گیاه و جلوگیری از مهاجرت روستاییان111

شکل 4-61 پرورش گل و گیاه و میزان ماندگاری درروستا112

شکل 4-62 پرورش گل و گیاه و مشارکت اعضای خانواده و ماندگاری در روستا113

شکل 4-63 ایجاد و توسعه گلخانه ها ی پرورش گل و گیاه ومیزان مهاجرت معکوس به روستا114

شکل 4-64 پرورش گل و گیاه و میزان مشارکت روستاییان115

شکل 4-65 محل متمرکز عرضه تولیدات پرورش گل و گیاه و میزان جذب گردشگر116

شکل 4-66 میزان تاثیر پرورش گل و گیاه بر کالبد روستا118

شکل 4-67 پرورش گل و گیاه و توسعه روستاهای بخش مرکزی118

شکل 4-68 مکانهای پرورش گل و گیاه در روستای جیتو119

چکیده

شهرستان پاکدشت که از جنوب رشته کوه البرز به طرف دشت کشیده شده و به دلیل وجود رودخانه جاجرود و همچنین خاک حاصلخیز آن، محیط مناسبی را برای کشاورزان، بخصوص برای پرورش گل و گیاه است. همین عوامل در کنار اقلیم مساعد و بارندگی نسبتاً مناسب، باعث شده است که پرورش گل و گیاه در سالهای اخیر به منزله یک شغل جدی در بین مردم این شهرستان دنبال شود. بخش مرکزی شهرستان پاکدشت پرورش گل و گیاه را به عنوان یک شغل اصلی انتخاب کرده اند و امروزه نقش عمده ای در بازارهای گل وگیاه داخل و حتی خارج از کشوردارند. این تحقیق با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، با بهره گیریاز منابع اسنادی همراه با مطالعات میدانی و به تعیین نقش پرورش گل و گیاه در توسعه روستاهای بخش مرکزی شهرستان پاکدشت وبررسی و شناسایی موانع ومشکلات موجود در پرورش گل وگیاه پرداخته است. جامعه آماری این تحقیق فوق کلیه روستاهای دارای پرورش گل و گیاه دربخش مرکزی شهرستان پاکدشت بوده که شامل 6 روستا می شود . در این روستاها تعداد 470 گلخانه سنتی و مکانیزه وجود دارد. نتایج تحقیق نشان می دهد که با توجه به سابقه پرورش گل و گیاه در محدوده مورد مطالعه و گسترش این فعالیت پرورش گیاه دربعد اقتصادی موجب افزایش قابل توجه درآمد و نیز افزایش اشتغال و در بعد اجتماعی موجب ماندگاری جمعیت در روستا و مهاجرت معکوس شده است.

واژگان کلیدی: پرورش گل و گیاه، توسعه اقتصادی – اجتماعی ، بخش مرکزی شهرستان پاکدشت

 

 
 
 

مقدمه

در کشورهای کم درآمد، بخش کشاورزی به دلیل گستردگی و پیوندهای قوی با سایر بخش‌های اقتصادی، به عنوان موتور و محرک اولیه رشد اقتصادی عمل می نماید. کشاورزی در این کشورها بیشترین سهم نیروی کار را به خود اختصاص داده و با 68 درصد اشتغال و 24 درصد تولید ناخالص داخلی جایگاه ویژه‎ای دارد. اغلب جمعیت فقیر به طور مستقیم به این بخش وابسته بوده و از طریق کشاورزی گذران زندگی می کنند. افزایش میزان بهره وری دربخش کشاورزی باعث ارزان تر شدن مواد غذایی شده و کمک قابل توجهی به اقتصاد خانوارهای فقیر می‌کند. همچنین کشاورزی نوین با اشتغال بیشتر در واحدهای فرآوری همراه شده و عرضه خدمات و نهاده‌های بیشتری را در بازار به دنبال دارد. این روند به شکل غیر مستقیم به ایجاد اشتغال در مزارع منجر شده وبه این ترتیب بخش کشاورزی بطور مستقیم از طریق تولید بیشتر و صادرات به صورت غیر مستقیم از طریق افزایش تقاضا برای خدمات وکالاهای صنعتی در جوامع روستایی، به رشد اقتصادی کمک نموده ودر نتیجه موجب خلق فرصتهای شغلی جدید می گردد. به طورکلی رشد کشاورزی به صورت غیر مستقیم به بهبود وضعیت خانوارهای شهری و روستائی کمک کرده وبا افزایش دستمزدها، کاهش قیمت مواد غذایی و تقاضای بیشتر برای کالاها وخدمات واسطه ای همراه می‎شود. شهرستان پاکدشت یکی ازقطبهای تولید گل وگیاه درکشور است و قرار گرفتن آن در محور مهم و ترانزیتی امام رضا (ع) این شهرستان را به یکی از مناطق پرتردد و البته مهم کشور تبدیل کرده که در صورت توجه و بهره برداری صحیح از منابع آن می توان رشد و توسعه بیش از پیش این منطقه را شاهد بود. درکل کشور پنج هزار هکتار اراضی تحت کشت گل و گیاه و گیاهان گلخانه ای است که حدود یک پنجم آن متعلق به شهرستان پاکدشت بوده و تولیدبیش از ۸۵۰ میلیون گل شاخه بریده وتنوع محصولات زارعی و باغی نشان ازظرفیت وپتانسیل این شهرستان در بخش صنعت وکشاورزی است. درحال حاضر نیازمندی گل و گیاه تهران و بسیاری ازنقاط کشوراز این شهرستان تأمین شده و از دیگر مزیتهای این شهرستان وجود اراضی مستعد و زمینهای کشاورزی است که از لحاظ کمی وکیفی در تولید محصولات زراعی و باغی مناسب بوده و این ظرفیتها با افزایش سطح زیرکشت اراضی کشاورزی و ارائه تسهیلات به کشاورزان و فعالان این عرصه، زمینه را برای رشد هرچه بیشتر این بخش فراهم کرد. لذا این پایان نامه درتلاش است نقش پرورش گل وگیاه رادرتوسعه روستاهای بخش مرکزی شهرستان پاکدشت مورد بررسی قرار دهد و این پایان نامه در پنج فصل زیر تدوین شده است:

فصل اول: کلیات تحقیق که شامل بیان مسئله، اهمیت و ضرورت تحقیق، اهداف تحقیق، سوالات تحقیق، فرضیه تحقیق، موانع و محدودیت های تحقیق و واژه ها و مفاهیم می باشد.

فصل دوم: مرور منابع، ادبیات تحقیق و پیشینه تحقیق

فصل سوم: روش اجرای تحقیق، مواد و روش

فصل چهارم: تجزیه تحلیل داده ها و یافته های تحقیق می باشد. دراین فصل یافته های توصیفی تحقیق مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

فصل پنجم: آزمون فرضیه ها، بحث، نتیجه گیری و پیشنهادات می باشد.



 


 

نقش پرورش گل و گیاه در توسعه روستاهای بخش مرکزی شهرستان پاکدشت
انتشار : ۱۴ مهر ۱۳۹۶

برچسب های مهم

بهسازی لرزه ای پایه پل های بتن آرمه با FRP


بهسازی لرزه ای پایه پل های بتن آرمه با  FRP

بهسازی لرزه ای پایه پل های بتن آرمه با FRP

فهرست مطالب

شماره و عنوان

صفحه

فصل اول: کلیات

1-1- مقدمه ..........2

1-2- بیان مسئله .........3

1-3- پیشینه تحقیق ......3

1-4- ضرورت، اهمّیت و هدف تحقیق .....8

1-5- ساختار تحقیق ....9

فصل دوم: آشنایی با مصالح کامپوزیتی FRP

2-1- معرفی ورق های FRP .......11

2-1-1- مقدمه......12

2-1-2- انواع ورق های کامپوزیت FRP ...........12

2-1-3- رزین های تشكيلدهندهFRP ........12

2-1-4- انواعفيبرهايتشكيلدهنده FRP .......12

2-1-5- خصوصياتالياف.....13

2-1-6- ویژگی های مکانیکی کامپوزیت های FRP ..............14

2-1-7- مقایسه عملکرد انواع کامپوزیت های FRP در مقاوم سازی سازه ها .................................................. 15

2-1-8- ضریب ایمنی ..................................................................................................................................................... 16

2-1-9- روش های مقاوم سازی ....................................................................................................................................16

2-1-10- ملاحظات اجرایی ............................................................................................................................................19

2-1-11- اصلاح شکل مقطع .........................................................................................................................................20

2-1-12- ضوابط طراحی و بهسازی ستون ها با FRP ............................................................................................21

فصل سوم: روش های مدل سازی و تحلیل لرزه ای پل ها

3-1- مقدمه ..................................................................................................................................................................................29

3-2- روش بدست آوردن تغییر مکان هدف در FEMA-356 ........................................................................................29

3-3- روش بدست آوردن جابجایی تقاضا در ATC-40 ....................................................................................................33

3-3-1- روش طیف ظرفیت برای بدست آوردن نقطه عملکرد سازه بر اساس آیین نامه ی ATC-40.......36

3-4- رفتار اعضای سازه .............................................................................................................................................................50

3-5- مقاومتمصالح ..................................................................................................................................................................51

3-5-1- روش بدست آوردن کرانه ی پایین مقاومت مصالح و مقاومت مورد انتظار مصالح در طراحی..........52

3-6- ضریب آگاهی .....................................................................................................................................................................54

3-7- کاربرد ضریب آگاهی در بهسازی و طراحی بر اساس عملکرد ................................................................................56

3-8- معیارهای پذیرش برای روش های غیر خطی ............................................................................................................56

3-9- معیارهای پذیرش برای سازه های بتن آرمه بر اساس دستورالعمل بهسازی و FEMA-356 .......................58

3-9-1- مقاومت مورد انتظار در اعضای بتن مسلح بر اساس FEMA-356 ......................................................58

3-9-2- مقاومت مورد انتظار در اعضای بتن مسلح بر اساس دستورالعمل بهسازی ..........................................58

فصل چهارم: معرفی سازه مورد مطالعه و تحلیل آن

4-1- مقدمه .................................................................................................................................................................................64

4-2- معرفی سازه مورد مطالعه ...............................................................................................................................................64

4-2-1- مشخصات مصالح و پل مورد مطالعه .............................................................................................................64

4-3- بارگذاری ............................................................................................................................................................................70

4-3-1- بار زنده ................................................................................................................................................................70

4-3-2- اثر جریان آب .....................................................................................................................................................72

4-3-3- فشار جانبی خاک ..............................................................................................................................................72

4-3-4- اثر باد ...................................................................................................................................................................72

4-3-5- اهداف عملکردی ...............................................................................................................................................73

4-3-6- بارهای جانبی .....................................................................................................................................................75

4-3-7- اثر P-∆ ..............................................................................................................................................................76

4-4- روشتحلیلدینامیکیپلها ........................................................................................................................................81

4-4-1- روش تحلیل دینامیکی طیفی (با استفاده از تحلیل مدها) ......................................................................82

4-4-2- روشتحلیلدینامیکیتاریخچهزمانی ........................................................................................................84

فصل پنجم: آنالیز مدل و بررسی نتایج

5-1- مقدمه .................................................................................................................................................................................93

5-2- مدل سازی در نرم افزار اجزای محدود ABAQUS ..............................................................................................93

5-2-1- مدل سازی بتن در نرم افزار ABAQUS ...................................................................................................93

5-2-2- مدل سازی FRP در ABAQUS ...............................................................................................................97

5-2-3- مدل سازی آرماتور در ABAQUS ..........................................................................................................100

5-3- ارزیابی صحت مدل تحلیلی .........................................................................................................................................100

5-4- تحلیل دینامیکی غیر خطی .......................................................................................................................................102

5-4-1- اثر CFRP بر جابجایی و برش پایه ..........................................................................................................102

5-4-2- نمودارهای تاریخچه زمانی جابجایی پایه ها .............................................................................................108

5-4-3- اثر CFRP بر انرژی ......................................................................................................................................138

5-5- نتایج حاصل از اثر باد بر روی پل ها .......................................................................................................................155

فصل ششم: جمع بندی و نتیجه گیری

6-1- کلیات..............................................................................................................................................................................157

6-2- خلاصه تحقیق و نتیجه گیری ...................................................................................................................................157

6-3- پیشنهادات برای تحقیقات آینده ...............................................................................................................................158

مراجع ..........................................................................................................................................................................................159

فهرست جدول­ها

 

شماره و عنوان جدول

صفحه

جدول2-1: ویژگی های مکانیکی کامپوزیت های GFRP، CFRP و AFRP..........................................................14

جدول2-2: مقایسه بین ویژگی های انواع FRPها ...........................................................................................................15

جدول 2-3: ضرایب ایمنی جزئی برای فولاد و FPR .........................................................................................................16

جدول2-4: مقایسه ای بین روش های مختلف مقاوم سازی ستون ها ...........................................................................19

جدول 3-1: مقادیر تقریبی Coبراساس دستورالعمل بهسازی و FEMA-356 ..........................................................30

جدول 3-2: تعیین ................................................................................................................................................................31

جدول 3-3: ضریب اصلاح Cm بر اساس دستورالعمل بهسازی و FEMA-356 ........................................................32

جدول 3-4: مقادیر ضریب C2.................................................................................................................................................32

جدول 3-5: شتاب مبنای طرح (A) در مناطق مختلف کشور ........................................................................................33

جدول 3-6: مقادیر حداقل مجاز SRAو SRV......................................................................................................................43

جدول 3-7: تعیین نوع سازه بر اساس آیین نامه ی ATC-40 .......................................................................................45

جدول 3-8: تعیین ضریب اصلاح میرایی بر اساس آیین نامه یATC-40 ...................................................................46

جدول3-9:ضرایب تبدیل کرانه ی پایین مقاومت به مقاومت مورد انتظار.....................................................................53

جدول3-10: ضرایب تبدیل کرانه ی پایین مقاومت به مقاومت مورد انتظار.................................................................54

جدول3-11: تعیین ضریب k بر اساس FEMA-356 .....................................................................................................55

جدول 3-12: تعیین ضریب k بر اساس دستورالعمل بهسازی .........................................................................................55

جدول3-13: کاربرد ضریب آگاهی k در محاسبه ی ظرفیت اعضای کنترل شونده توسط نیرو و تغییر شکل در تحلیل های غیر خطی..................................................................................................................................................................56

جدول3-14:پارامترهايمدلسازيومعيارهايپذيرشبرايروشهايغيرخطي - تيرهايبتنمسلح ...........................................................................................................................................................................................................60

جدول3-15:پارامترهايمدلسازيومعيارهايپذيرشبرايروشهايغيرخطي– ستونهايبتنمسلح ...........................................................................................................................................................................................................61

جدول3-16: پارامترهايمدلسازيومعيارپذيرشروشهايغيرخطي – اتصالاتتير – ستونبتنمسلح...........................................................................................................................................................................................................62

جدول 4-1: مشخصات بتن و فولاد .........................................................................................................................................67

جدول4-2: مقادیرتنش فروپاشی CFRP..............................................................................................................................68

جدول 4-3 :ویژگیهايمکانیکیورقهاي CFRP ..........................................................................................................68

جدول4-4: ترکیبات بار محتمل مورد استفاده در تحلیل استاتیکی غیر خطی ...........................................................81

جدول 4-5: مشخصات شتاب نگاشت های بکار برده شده جهت ارزیابی لرزه ای پل ها ............................................85

جدول 5-1: حداکثر تغییر مکان حاصل از تحلیل برای سطح خطر1 ..........................................................................103

جدول5-2: حداکثر تغییر مکان حاصل از تحلیل برای سطح خطر2 ...........................................................................104

جدول 5-3: حداکثر تغییر مکان پایه های p1 و p2 برای زلزله منجیل، سطح خطر 2 بعد از چسباندن 3 لایه .......................................................................................................................................................................................................105

جدول 5-2: حداکثر تغییر مکان پایه p1برای زلزله منجیل، سطح خطر 2 بعد از چسباندن 5 لایه ....................105

جدول 5-2: برش پایه قبل و بعد از بهسازی برای زلزله سطح خطر 1..........................................................................106

جدول 5-2: برش پایه قبل و بعد از بهسازی برای زلزله سطح خطر2...........................................................................107

جدول 5-7: تغییرات اتلاف انرژی به درصد ........................................................................................................................153

جدول 5-8: نتایج تحلیل برای نیروی باد ............................................................................................................................155

فهرست شکل­ها

شماره و عنوان شکل

صفحه

شكل2-1:FRP ساختهشدهازفيبرهايناهمسانگرديكطرفه، عمدهتنشبوسيلهاليافتحملميشود........11

شکل 2-1: منحنیتنش- كرنشاليافپليمريدرمقايسهبافولاد. ..............................................................................13

شکل 2-3:جکت FRP با الیاف افقی .....................................................................................................................................17

شکل 2-4:پوشش طولی FRP ................................................................................................................................................18

شکل 2-5: اصلاح شکل مقطع، بدون شکستن گوشه ها. ...................................................................................................20

شکل 2-6: اصلاح شکل مقطع، پس از شکستن گوشه ها. .................................................................................................20

شکل 3-1: منحنی طیف ظرفیت و منحنی طیف تقاضا با میرایی های متفاوت در دستگاه مختصات جابجایی طیفی – شتاب طیفی (فرمت ADRS)...................................................................................................................................34

شکل 3-2: منحنی طیف ظرفیت و منحنی طیف تقاضا با میرایی های متفاوت در دستگاه مختصات جابجایی طیفی – شتاب طیفی (فرمت ADRS)...................................................................................................................................35

شکل 3-3: منحنی طیف پاسخ الاستیک با میرایی ٪5........................................................................................................36

شکل 3-4: منحنی ظرفیت (پوش آور) ...................................................................................................................................37

شکل 3-5: روند تبدیل طیف پاسخ استاندارد به فرمت ADRS.......................................................................................38

شکل 3-6: روند تبدیل منحنی ظرفیت به فرمت ADRS..................................................................................................40

شکل 3-7: منحنی طیف ظرفیت و طیف پاسخ همراه با یکدیگر در فرمت ADRS. ..................................................41

شکل 3-8: روش یافتن جابجایی معادل بصورت تقریبی از روی منحنی طیف ظرفیت و طیف تقاضا......................41

شکل 3-9: تقریب دو خطی منحنی طیف ظرفیت................................................................................................................42

شکل 3-10: روش بدست آوردن نقطه ی عملکرد از روی منحنی طیف ظرفیت دندانه دار........................................42

شکل 3-11: مفاهیم تصویری پارامترهای مؤثر در محاسبه ی ..............................................................................45

شکل 3-12: منحنی های طیف تقاضای کاهش یافته پس از اعمال ضرایب کاهش یافته در هر مرحله..................47

شکل 3-13: مختصات نقطه ی طیفی فرض شده () و بدست آمده در منحنی طیف ظرفیت.....................47

شکل3-14: منحنی طیف پاسخ الاستیک قاب 1 .................................................................................................................48

شکل3-15: منحنی ظرفیت قاب 1 تحت زلزله منجیل (سطح خطر 2)..........................................................................49

شکل 3-16: نمودار عملکرد قاب 1. ........................................................................................................................................49

شکل 3-17: منحنی رفتار عضو شکل پذیر. ..........................................................................................................................50

شکل 3-18: منحنی رفتار عضو نیمه شکل پذیر. .................................................................................................................51

شکل 3-19: منحنی رفتار عضو شکننده. ...............................................................................................................................51

شکل 3-20: مقاومت مورد انتظار، اسمی و طراحی درنمودار لنگر- دوران .....................................................................52

شکل 3-21: معیارهای پذیرش برای اعضای اصلی(P=Primary) ‌و اعضای غیراصلی(S=Secondary)................57

شکل 3-22: نمودار بار- جابجایی در المان های بتنی بر اساس FEMA-356 ...........................................................58

شکل 4-1: ‌نمای عمومی پل مورد مطالعه. ............................................................................................................................65

شکل 4-2: مقطع عرضی پل. ....................................................................................................................................................66

شکل 4-3: مقطع ستون و سر ستون پایه های p1 و p6. ....................................................................................................66

شکل 4-4: مقطع ستون و سر ستون پایه های p2 تا p5. ...................................................................................................67

شکل 4-5: قاب1 و قاب 2، مدل شده در ABAQUS. .....................................................................................................69

شکل 4-6: نحوه استقرار بار نوع اول بر روی عرشه پل. ......................................................................................................71

شکل 4-7: فشار جانبی خاک. ..................................................................................................................................................72

شکل 4-8: عرشهپلکهتحتتاثیربارگذاريطولیوعرضیقراردارد .........................................................................78

شکل4-9: عرشهپلکهتحتتاثیربارگذاريطولیوعرضیمعادلزلزلهقراردارد..................................................79

شکل 4-10: زوج شتاب نگاشت زلزله chi-chi (سطح خطر 1). .....................................................................................86

شکل 4-11: زوج شتاب نگاشت زلزلهNorthridge (سطح خطر 1 ...............................................................................87

شکل 4-12: زوج شتاب نگاشت زلزلهManjil (سطح خطر 1). ......................................................................................88

شکل 4-13: زوج شتاب نگاشت زلزله chi-chi (سطح خطر 2). .....................................................................................89

شکل 4-14: زوج شتاب نگاشت زلزلهNorthridge (سطح خطر 2). ............................................................................90

شکل 4-15: زوج شتاب نگاشت زلزلهManjil (سطح خطر 2). ......................................................................................91

شکل 5-1: نقاط انتگرال گیری در دو حالت کاهش یافته و کاهش نیافته. ....................................................................94

شکل 5-2: المان C3D8 و شماره وجه های محلی آن. .....................................................................................................94

شکل 5-3: نقاط انتگرال گیری برای المان پوسته در دو حالت کاهش یافته و غیر کاهش یافته. ............................97

شکل 5-4: ورقه تک جهته. .......................................................................................................................................................98

شکل 5-5: بردار نرمال برای المان های خرپایی سه بعدی. ............................................................................................100

شکل 5-6: مشخصات هندسی ستون مورد بررسی. ..........................................................................................................101

شکل 5-7: مقایسه نتایج مدل سازی عددی با نتایج آزمایشگاهی. ...............................................................................102

شکل 5-8: نمودارتاریخچه زمانی جابجایی پایه p1 تحت زلزلهchi-chi سطح خطر1 در جهتعرضی...............108

شکل 5-9: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p1 تحت زلزله chi-chi سطح خطر 1در جهت طولی............108

شکل 5-10: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p2 تحت زلزله Chi-chiسطح خطر 1 در جهت عرضی........................................................................................................................................................................................................109

شکل 5-11: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p2 تحت زلزله chi-chi سطح خطر 1در جهت طولی........109

شکل 5-12: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p3 تحت زلزله chi-chi سطح خطر 1 در جهت عرضی.......110

شکل 5-13: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p3 تحت زلزله chi-chi سطح خطر 1 در جهت طولی.........110

شکل 5-14: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p5 تحت زلزله chi-chi سطح خطر 1 در جهت عرضی. .......................................................................................................................................................................................................111

شکل 5-15: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p5 تحت زلزله chi-chi سطح خطر 1 در جهت طولی. .......................................................................................................................................................................................................111

شکل 5-16: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p6 تحت زلزله chi-chi سطح خطر 1 در جهت عرضی. .......................................................................................................................................................................................................112

شکل 5-17: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p6 تحت زلزله chi-chi سطح خطر 1 در جهت طولی. .......................................................................................................................................................................................................112

شکل 5-18: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p1 تحت زلزله Northridgeسطح خطر 1 در جهت عرضی. .......................................................................................................................................................................................................113

شکل 5-19: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p1 تحت زلزله Northridgeسطح خطر 1 در جهت طولی. .......................................................................................................................................................................................................113

شکل 5-20: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p2 تحت زلزله Northridgeسطح خطر 1 در جهت عرضی. .......................................................................................................................................................................................................114

شکل 5-21: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p2 تحت زلزله Northridgeسطح خطر 1 در جهت طولی. .......................................................................................................................................................................................................114

شکل 5-22: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p3 تحت زلزله Northridgeسطح خطر 1 در جهت عرضی. .......................................................................................................................................................................................................115

شکل 5-23: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p3 تحت زلزله Northridgeسطح خطر 1 در جهت طولی. .......................................................................................................................................................................................................115

شکل 5-24: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p5 تحت زلزله Northridgeسطح خطر 1 در جهت عرضی. .......................................................................................................................................................................................................116

شکل 5-25: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p5 تحت زلزله Northridgeسطح خطر 1 در جهت طولی. .......................................................................................................................................................................................................116

شکل 5-26: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p6 تحت زلزله Northridgeسطح خطر 1 در جهت عرضی. .......................................................................................................................................................................................................117

شکل 5-27: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p6 تحت زلزله Northridgeسطح خطر 1 در جهت طولی. .......................................................................................................................................................................................................117

شکل 5-28: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p1 تحت زلزلهManjil سطح خطر 1 در جهت عرضی.

.......................................................................................................................................................................................................118

شکل 5-29: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p1 تحت زلزلهManjil سطح خطر 1 در جهت طولی. .......................................................................................................................................................................................................118

شکل 5-30: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p2 تحت زلزلهManjil سطح خطر 1 در جهت عرضی. .......................................................................................................................................................................................................119

شکل 5-31: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p2 تحت زلزلهManjil سطح خطر 1 در جهت طولی. .......................................................................................................................................................................................................119

شکل 5-32: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p3 تحت زلزلهManjil سطح خطر 1 در جهت عرضی. .......................................................................................................................................................................................................120

شکل 5-33: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p3 تحت زلزلهManjil سطح خطر 1 در جهت طولی. .......................................................................................................................................................................................................120

شکل 5-34: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p5 تحت زلزلهManjil سطح خطر 1 در جهت عرضی. .......................................................................................................................................................................................................121

شکل 5-35: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p5 تحت زلزلهManjil سطح خطر 1 در جهت طولی. .......................................................................................................................................................................................................121

شکل 5-36: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p6 تحت زلزلهManjil سطح خطر 1 در جهت عرضی. .....................................................................................................................................................................................................122

شکل 5-37: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p6 تحت زلزلهManjil سطح خطر 1 در جهت طولی. .......................................................................................................................................................................................................122

شکل 5-38: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p1 تحت زلزله chi-chi سطح خطر 2 در جهت عرضی. .......................................................................................................................................................................................................123

شکل 5-39: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p1 تحت زلزله chi-chi سطح خطر 2 در جهت طولی. .......................................................................................................................................................................................................123

شکل 5-40: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p2 تحت زلزله chi-chi سطح خطر 2 در جهت عرضی. .......................................................................................................................................................................................................124

شکل 5-41: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p2 تحت زلزله chi-chi سطح خطر 2 در جهت طولی. .......................................................................................................................................................................................................124

شکل 5-42: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p3 تحت زلزله chi-chi سطح خطر 2 در جهت عرضی. .......................................................................................................................................................................................................125

شکل 5-43: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایهp3 تحت زلزله chi-chi سطح خطر 2 در جهت طولی. .......................................................................................................................................................................................................125

شکل 5-44: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p5 تحت زلزله Chi-chiسطح خطر 2 در جهت عرضی. .......................................................................................................................................................................................................126

شکل 5-45: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p5 تحت زلزله chi-chi سطح خطر2 در جهت طولی. .......................................................................................................................................................................................................126

شکل 5-46: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p6 تحت زلزله Chi-chiسطح خطر 2 در جهت عرضی. .......................................................................................................................................................................................................127

شکل 5-47: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p6 تحت زلزله chi-chi سطح خطر2در جهت طولی .......................................................................................................................................................................................................127

شکل 5-48: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p1 تحت زلزله Northridgeسطح خطر 2 در جهت عرضی. .......................................................................................................................................................................................................128

شکل 5-49: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p1 تحت زلزله Northridgeسطح خطر 2 در جهت طولی. .......................................................................................................................................................................................................128

شکل 5-50: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p2 تحت زلزله Northridgeسطح خطر 2 در جهت عرضی. .......................................................................................................................................................................................................129

شکل 5-51: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p2 تحت زلزله Northridgeسطح خطر 2 در جهت طولی. .......................................................................................................................................................................................................129

شکل 5-52: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p3 تحت زلزله Northridgeسطح خطر 2 در جهت عرضی. .......................................................................................................................................................................................................130

شکل 5-53: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p3 تحت زلزله Northridgeسطح خطر 2 در جهت طولی. .......................................................................................................................................................................................................130

شکل 5-54: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p5 تحت زلزله Northridgeسطح خطر 2 در جهت عرضی. .......................................................................................................................................................................................................131

شکل 5-55: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p5 تحت زلزله Northridgeسطح خطر 2 در جهت طولی. .......................................................................................................................................................................................................131

شکل 5-56: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p6 تحت زلزله Northridgeسطح خطر 2 در جهت عرضی. .......................................................................................................................................................................................................132

شکل 5-57: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p6 تحت زلزله Northridgeسطح خطر 2 در جهت طولی. .......................................................................................................................................................................................................132

شکل 5-58: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p1 تحت زلزلهManjil سطح خطر 2 در جهت عرضی .......................................................................................................................................................................................................133

شکل 5-59: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p1 تحت زلزلهManjil سطح خطر 2 در جهت طولی. .......................................................................................................................................................................................................133

شکل 5-60: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p2 تحت زلزلهManjil سطح خطر 2 در جهت عرضی. .......................................................................................................................................................................................................134

شکل 5-61: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p2 تحت زلزلهManjil سطح خطر 2 در جهت طولی. .......................................................................................................................................................................................................134

شکل 5-62: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p3 تحت زلزلهManjil سطح خطر 2 در جهت عرضی. .......................................................................................................................................................................................................135

شکل 5-63: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p3 تحت زلزلهManjil سطح خطر 2 در جهت طولی. .......................................................................................................................................................................................................135

شکل 5-64: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p5 تحت زلزلهManjil سطح خطر 2 در جهت عرضی. .......................................................................................................................................................................................................136

شکل 5-65: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p5 تحت زلزلهManjil سطح خطر 2 در جهت طولی. .......................................................................................................................................................................................................136

شکل 5-66: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p6 تحت زلزلهManjil سطح خطر 2 در جهت عرضی. .......................................................................................................................................................................................................137

شکل 5-67: نمودار تاریخچه زمانی جابجایی پایه p6 تحت زلزلهManjil سطح خطر 2 در جهت طولی. .......................................................................................................................................................................................................137

شکل 5-68: نمودار انرژی- زمان قاب1 تحت زلزله chi-chi ، سطح خطر 1. ..........................................................138

شکل 5-69: نمودار انرژی- زمان قاب 2 تحت زلزله chi-chi ، سطح خطر 1. ..........................................................138

شکل 5-70: نمودار انرژی- زمان قاب 3 تحت زلزله chi-chi ، سطح خطر 1. ..........................................................139

شکل 5-71: نمودار انرژی- زمان قاب 5 تحت زلزله chi-chi ، سطح خطر 1. ..........................................................139

شکل 5-72: نمودار انرژی- زمان قاب 6 تحت زلزله chi-chi ، سطح خطر 1. ..........................................................140

شکل 5-73: نمودار انرژی- زمان قاب 1 تحت زلزله Northridge، سطح خطر 1. ..................................................140

شکل 5-74: نمودار انرژی- زمان قاب 2 تحت زلزله Northridge، سطح خطر 1. ..................................................141

شکل 5-75: نمودار انرژی- زمان قاب 3 تحت زلزله Northridge، سطح خطر 1. ..................................................141

شکل 5-76: نمودار انرژی- زمان قاب 5 تحت زلزله Northridge، سطح خطر 1. ..................................................142

شکل 5-77: نمودار انرژی- زمان قاب 6 تحت زلزله Northridge، سطح خطر 1. ..................................................142

شکل 5-78: نمودار انرژی- زمان قاب 1 تحت زلزله Manjil، سطح خطر 1. ...........................................................143

شکل 5-79 نمودار انرژی- زمان قاب2 تحت زلزلهManjil ، سطح خطر 1. .............................................................143

شکل 5-80: نمودار انرژی- زمان قاب3 تحت زلزله Manjil، سطح خطر 1. ..........................................................144

شکل 5-81: نمودار انرژی- زمان قاب5 تحت زلزله Manjil، سطح خطر 1. ............................................................144

شکل 5-82: نمودار انرژی- زمان قاب6 تحت زلزلهManjil ، سطح خطر 1. ............................................................145

شکل 5-83: نمودار انرژی- زمان قاب1 تحت زلزله chi-chi ، سطح خطر 2. ..........................................................145

شکل 5-84: نمودار انرژی- زمان قاب2 تحت زلزله chi-chi ، سطح خطر 2. ..........................................................146

شکل 5-85: نمودار انرژی- زمان قاب3 تحت زلزله chi-chi ، سطح خطر 2. ..........................................................146

شکل 5-86: نمودار انرژی- زمان قاب5 تحت زلزله chi-chi ، سطح خطر 2. ..........................................................147

شکل 5-87: نمودار انرژی- زمان قاب6 تحت زلزله chi-chi ، سطح خطر 2. ..........................................................147

شکل 5-88: نمودار انرژی- زمان قاب1 تحت زلزله Northridge، سطح خطر 2. ..................................................148

شکل 5-89: نمودار انرژی- زمان قاب2 تحت زلزله Northridge، سطح خطر 2. ..................................................148

شکل 5-90: نمودار انرژی- زمان قاب3 تحت زلزله Northridge، سطح خطر 2.....................................................149

شکل 5-91: نمودار انرژی- زمان قاب5 تحت زلزله Northridge، سطح خطر 2 ...................................................149

شکل 5-92: نمودار انرژی- زمان قاب6 تحت زلزله Northridge، سطح خطر 2. ..................................................150

شکل 5-93: نمودار انرژی- زمان قاب 1 تحت زلزله Manjil، سطح خطر 2. ...........................................................150

شکل 5-94: نمودار انرژی- زمان قاب 2 تحت زلزلهManjil ، سطح خطر 2. ...........................................................151

شکل 5-95: نمودار انرژی- زمان قاب 3 تحت زلزله Manjil، سطح خطر 2. ...........................................................151

شکل 5-96: نمودار انرژی- زمان قاب 5 تحت زلزله Manjil، سطح خطر 2. ...........................................................152

شکل 5-97: نمودار انرژی- زمان قاب 6 تحت زلزلهManjil ، سطح خطر 2. ...........................................................152


فصل اول

کلیات

1-1- مقدمه

زمین لرزه پدیده ای طبیعی و غیر قابل اجتناب است که به خودی خود سبب تلفاتجانی و مالی نمی باشد، بلکه در کنش حرکات زمین با محیط های ساخته ی دست بشر است که عدم توانایی در مقاومت ساخته ها باعث خسارت جدی می شود. در پی زمین لرزه ها علاوه بر تلفات جانی، ثروت ملی نیز به هدر رفته و بار مالی زیادی بر اقتصاد کشورها بوجود می آید که این امر در مورد کشور هایی با اقتصاد زودشکن اثرات جدی و دراز مدت به جا می گذارد(ناطق الهی،1390).

كشورايرانازنظرلرزهخيزيدريكيازفعالترينمناطقجهانقرارگرفتهاست. درسالهاياخيربهطورمتوسطدرهرپنجساليكزمينلرزهشديددرنقطهايازكشوراتفاقافتادهكهباعثخساراتجانيوماليبسياريشدهاست (حمره، 1387)، پل ها به عنوان سازه های استراتژیک ومهم و به واسطه آن که یکی از عناصر مهم در شریان های حیاتی هستند، باید به گونه ای طراحی شوند که در مدت زلزله و بعد از آن هم بتواند عملکرد خود را داشته باشد، عدم تخریب پل و خارج نشدن از بهره برداری پس ازیک زمین لرزه شدید ازبسیاری تلفات جانی و اقتصادی پس از حادثه خواهد کاست (زارع برزشی، 1391).

در چند دهه گذشته بموازات توسعه راه های کشور حجم قابل توجهی از بودجه های مربوطه جهت پل ها اختصاص یافته است. متاسفانه علی رغم پیشرفت های فن آوری در مهندسی مواد هنوز این سازه ها با گذشت زمان به دلایل مختلف از جمله شرایط محیطی نامناسب و ترافیک سنگین و حوادث طبیعی دچار خرابی های متعددی می شوند. این خرابی ها در صورت عدم توجه به موقع علاوه بر کاهش سطح بهره برداری و عمر مفید سازه هزینه های تعمیر و نگهداری را شدیدا افزایش خواهد داد. که اهمیت بکارگیری روشهای منطقی و سینماتیک در مدیریت نگهداری پل ها به منظور حفظ ایمنی استفاده کنندگان از پل و جلوگیری از هدر رفتن سرمایه های کشور را نمایان می سازد (رهگذر،1387).بنابراین دست یابی به روش یا روش هایی جهت بهسازی لرزه ای پل هایی که در برابر زلزله به اندازه کافی مقاوم نیستند می تواند بسیار مهم باشد (مرادی، 1390).

برای بهسازی، روش های مختلفی مانند مرمت موضعی، استفاده از پوشش بتنی، استفاده از پوشش فولادی و غیره تحت عنوان “ روش های کلاسیک ” وجود دارد. یکی از روش های نوینی که در سال های اخیر مورد توجه صنعتگران قرار گرفته است، مقاوم سازی یا بهسازی ساختمان های موجود با استفاده از کامپوزیت ها می باشد. در این زمینه تحقیقات زیادی صورت گرفته و آیین نامه هایی مقدماتی نیز برای استفاده از آنها تهیه شده است (ناطق الهی، 1385).اينموادبهدليلداشتنمقاومتكششيبالا،ابزارمناسبيجهتافزايشظرفيتاعضايبتنيوبناييبهشمارميآيند.امروزهدركشورهايپيشرفتهحجمبالاييازبهسازيوتقويتسازههايبتنيوبناييبااستفادهازاينموادانجامميپذيرد (حمره، 1387).

1-2- بیان مسئله

در اين پايان نامه به مقاوم سازی پایه پل های بتنی با ورقFRP تحت بار دینامیکی زلزله پرداخته خواهد شد، پایه های پل با ابعاد واقعی ومحصور شده با FRR درنرم افزار ABAQUS مدل سازی می شود،برای تحلیل پایه تحت بار زلزله از تحلیل دینامیکی غیر خطی استفاده شده است تا اثرFRP بر روی پایه های پلی که تحت شتاب نگاشت هستند مورد بررسی قرار گیرد.

1-3- پیشینه تحقیق

تكنولوژياستفادهازورقهايFRPدرمهندسيعمراناولينبار درسال1984درسوئيستوسط پروفسورMeier مطرحوموردآزمايش قرارگرفتكهدرآنورقهاي Carbon FRP (CFRP) جهتمقاوم سازيتيرهايبتنيآزمايششدند.بزرگترينمزيت FRPنسبتبهفولاد داشتننسبتمقاومتبهوزنبالايآنميباشد.كاتسوماتاوهمكارانشدرسال1987 و 1988روشاستفادهازFRP راجهتمقاوم سازيستون هايبتنيمسلحارائهدادند.

یکیازروش هایمعمولجهتمقاوم سازیوافزایشظرفیتباربریستون هایبتن آرمه،ایجادروپوشپیرامونی،جهتمحدودنمودن انبساطعرضیستونبارگذاریشدهاست. اینشیوهعلاوهبرجلوگیریازکمانشآرماتورهایطولیستون،بابهتعویقانداختنجداشدگیپوستهبتنی، انهدامستونرانیزبهتاخیرمی اندازد.

مطالعاتپیرامونروشمقاومسازیستون هایبتن آرمهدرابتدایقرنبیستمودرمورد ستون هایمقاوم شدهباروپوشفولادیصورتپذیرفت.اینمطالعاتنشاندادکهوجوددورپیچپیرامون ستون،سببافزایشمشخصههایباربریآنمیگردد اثرنامطلوبشرایطمحیطیبرروپوش هایفولادیومراحلدشواروزمان برایجاداینروپوش ها،سببگردیدکهصفحاتکامپوزیتیازجنس پلیمرهایمسلحشدهباالیافموسومبهورقه هایFRP ازبدوپیدایشبهتدریجبهعنوانجایگزینروکش هایفولادیمورداستفادهقرارگیرند.

تحقیقاتآزمایشگاهی و نرم افزاری زیادی در زمینه بهسازی ستون های بتنی با FRPدر ایران نیزانجام شده است :

  1. برقي، مصطفي و حداد، میثم،1387، ارزیابی تقویت خمشی پایه پل بتن آرمه توسط GFRP تحت بارگذاری دوره ای،دانشگاهصنعتيخواجهنصيرطوسي.

دراينتحقيق مدلابعادواقعيپايهيكپل به مقطع دايره ايجادشده ورفتارآن تحت بارگذاريدورهايتكمحوره (بارگذاريهمزمانثقليوجانبيقرارگرفتهكهبارگذاريجانبيآنبهصورتدوره ايميباشد) بررسیشدهکهدراينتحقيقستونمعرفيشده توسطورقه GFRP بهضخامت 1 ميليمتر) درطولكلستون)دورپيچشده است، پوشمنحنيهيسترزيسبرشپايهدردوحالتبدونمحصورشدگيوبامحصورشدگيتوسطFRP رسم شد نتایج بدین صورت می باشد:



 


 

بهسازی لرزه ای پایه پل های بتن آرمه با FRP
انتشار : ۱۴ مهر ۱۳۹۶

برچسب های مهم

مطالعه پیرامون عملکرد لرزه ای قاب های خمشی بتن مسلح دارای طبقه نرم و تاثیر آن در شکست های میان طبقه ای سازه های میان مرتبه


مطالعه پیرامون عملکرد لرزه ای  قاب های خمشی بتن مسلح دارای طبقه نرم و تاثیر آن در شکست های میان طبقه ای سازه های میان مرتبه

مطالعه پیرامون عملکرد لرزه ای قاب های خمشی بتن مسلح دارای طبقه نرم و تاثیر آن در شکست های میان طبقه ای سازه های میان مرتبه

فهرست مطالب

فصل اول: تئوری مساله

-11- مقدمه..........2

1-2- اهمیت موضوع.........5

1-3- تعریف طبقه نرم.........6

1-4- سابقه طبقه نرم در آیین­نامه­های مختلف........6

1-5- مروری بر پیشینه تحقیقاتی......15

1-6- ویژگی­­های طبقه نرم......18

1-7- عوامل موثر بر ایجاد طبقه نرم........19

1-7-1- اثر میانقاب­ها و دیوارهای جدا کننده......20

1-7-2- اثر ارتفاع.......23

1-8- چگونگی طراحی برای جلوگیری از ایجاد طبقه نرم........................................................................24

1-9- تجزیه و تحلیل نیروهای وارد به طبقه نرم........................................................................................25

1-10- علت و مکانیسم خرابی.................................................................................................................27

1-11- عوامل موثر در تشدید خرابی........................................................................................................31

1-12- خرابی­های مشابه خرابی­های سازه­های دارای طبقه نرم...................................................................32

1-13- فصل­های مختلف پژوهش............................................................................................................36

فصل دوم: کلیات مدلسازی

2-1- مقدمه.............................................................................................................................................38

2-2- معرفی قاب­های مورد مطالعه.........................................................................................................38

2-3- محاسبه ضریب زلزله در قاب­های مورد مطالعه................................................................................40

فصل سوم: تحلیل طیفی

3-1- مقدمه.............................................................................................................................................44

3-2- محاسبه میزان سختی طبقه در قاب­های مدلسازی شده......................................................................44

3-3- آنالیز دینامیکی خطی طیفی............................................................................................................46

3-4- اثر طبقه نرم بر جابجایی سازه..........................................................................................................49

3-5- اثر طبقه نرم بر دریفت سازه.............................................................................................................56

3-6- اثر طبقه نرم بر نيروهاي داخلي سازه...............................................................................................62

3-7- اثر طبقه نرم بر زمان تناوب مودهای سازه........................................................................................73

3-8- صحت­سنجی.................................................................................................................................77

فصل چهارم: تحلیل استاتیکی غیرخطی

4-1- مقدمه.............................................................................................................................................80

4-2- آنالیز استاتیکی غیرخطی................................................................................................................80

4-3- روش ضرایب فما 356....................................................................................................................81

4-3-1- محاسبه ضرایب فما 356 و جابجایی هدف.................................................................................86

4-3-2- مدول رفتار دوخطی نیرو-تغییر مکان در استاندارد فما 356..........................................................87

4-4- الگوی بار جانبی............................................................................................................................87

4-5- سطوح عملکرد لرزه­ای سازه.........................................................................................................88

4-6- نحوه مدلسازی برای تحلیل استاتیکی غیرخطی (پوش­آور)..............................................................89

4-7- تجزیه و تحلیل نمودارها.................................................................................................................90

4-7-1- تاثیر حرکت طبقه نرم به سمت بالا بر منحنی ظرفیت سازه.........................................................91

4-7-2- تاثیر افزایش ارتفاع طبقه نرم بر منحنی ظرفیت سازه..................................................................98

4-7-3- چگونگی پخش مفاصل پلاستیک در سازه...............................................................................102

4-8- صحت سنجی...............................................................................................................................105

 

فصل پنجم: تاثیر خرابی طبقه نرم بر محیط زیست

5-1- مقدمه...........................................................................................................................................107

5-2- تاثیر سازه­های بتنی دارای طبقه نرم بر آلودگی هوا پس از زلزله.....................................................108

5-3- کاربرد نانوتکنولوژی برای کنترل ذرات معلق و جلوگیری از آلودگی هوا.....................................111

 

فصل ششم: جمع­بندی و ارائه پیشنهاد

6-1- خلاصه و جمع­بندی.....................................................................................................................115

6-2- نتایج............................................................................................................................................116

6-3- پیشنهادهایی جهت ادامه کار.........................................................................................................120

منابع..........................................................................................................................................121

فهرست اشکال

فصل اول: تئوری مساله

شکل 1-1: نحوه انتقال انرژی زلزله به سازه.................................................................................................3

شکل 1-2: ایجاد تغییر مکان جانبی ماندگار 6 درجه­ای در اثر پدیده نرم......................................................4

شکل 1-3: نمونه­ای از خرابی ناشی از پدیده طبقه نرمدر ژاپن.....................................................................4

شکل 1-4: شکست طبقه نرم به علت حذف میانقاب­ها................................................................................5

شکل 1-5: زلزله 1382 بم: مدفون شدن 3طبقه از ساختمان در اثر پدیده طبقه نرم........................................8

شکل 1-6: زلزله 1382 بم؛ ایجاد تغییر شکل ماندگار به علت طبقه نرم.......................................................9

شکل1-7: زلزله 1994 نورتریج؛ خرابی ساختمان در اثر پدیده طبقه نرم.....................................................10

شکل 1-8: شکست طبقه پنجم از ساختمان 8 طبقه................................................................................... 11

شکل 1-9:کوبه 1995 ...........................................................................................................................11

شکل 1-10: سطح آسیب وارده به سازه­های با طبقه همکف باز در زلزله 1995 کوبه..................................11

شکل 1-11:زلزله 1999 کوجائلی ..........................................................................................................13

شکل 1-12: زلزله 1999 دوزجه.............................................................................................................13

شکل 1-13: زلزله 2003 بینگول؛ شکستن ستون­های طبقه همکف در اثر پدیده نرم...................................13

شکل 1-14: زلزله 2008 چین؛ ایجاد تغییر شکل ماندگار در ستون............................................................14

شکل 1-15: زلزله 2002 بهوج؛ شکستن ستون­ها در اثر پدیده طبقه نرم......................................................15

شکل 1-16: انعطاف پذیری بیش از حد طبقه نرم در مقایسه با سایر طبقات................................................18

شکل 1-17: ایجاد مکانیسم طبقه در ساختمان در حال ساخت در آستانه ریزش (ایتالیا، 1976)..................19

شکل 1-18: تغییر شکل ناشی از طبقه نرم..................................................................................................20

شکل 1-19: مقایسه سازه واقعی و سازه طراحی شده در واقعیت................................................................22

شکل 1-20: چگونگی عملکرد سازه دارای طبقه نرم در زلزله...................................................................23

شکل 1-21: چگونگی عملکرد سازه دارای طبقه نرم در زلزله...................................................................24

شکل 1-22: منحنی ظرفیت سازه..............................................................................................................26

شکل 1-23: مقایسه رفتار قاب­های مختلف...............................................................................................26

شکل 1-24: فرآیند خرابی سازه دارای طبقه نرم........................................................................................29

شکل 1-25: چیدمان نامتقارن دیوار در پلان..............................................................................................32

شکل 1-26: ترکیب طبقه نرم و پیچش.....................................................................................................32

شکل 1-27: ضوابط مربوط به خاموت­ها...................................................................................................33

شکل1-28: طراحی غلط بر اساس تیر قوی-ستون ضعیف.........................................................................34

شکل1-29: مقایسه دو نوع طراحی متفاوت...............................................................................................35

شکل 1-30: خرابی ناشی از طراحی غلط بر اساس تیر قوی-ستون ضعیف.................................................35

فصل دوم: کلیات مدلسازی

شکل 2-1: تصویر مدلسازی شده قاب 7 و 9 طبقه­ی دارای طبقه نرم، در حالی که طبقه نرم در طبقه اول قرار دارد.........................................................................................................................................................39

فصل سوم: تحلیل طیفی

شکل 3-1: تغییر شکل قاب 7 طبقه در اثر نیروی زلزله، در حالی که طبقه نرم در طبقات سازه جابجا می‌شود....................................................................................................................................................47

شکل 3-2: تغییر شکل قاب 9 طبقه در اثر نیروی زلزله، در حالی که طبقه نرم در طبقات سازه جابجا می‌شود....................................................................................................................................................48

شکل 3-3: مشخصات قاب مدل شده توسط یوسف دینار..........................................................................81

فصل چهارم: تحلیل استاتیکی غیرخطی

شکل 4-1: روش ضرایب برای تعیین جابجایی هدف................................................................................85

شکل 4-2: معادل­سازی منحنی پوش­آور با منحنی دو خطی.......................................................................86

شکل 4-3: منحنی ساده شده نیرو-جابجایی..............................................................................................88

شکل 4-4: باند رنگی برای نمایش سطوح عملکردی در ایتبس.................................................................92

شکل 4-5: نمایش سطوح عملکردی روی منحنی نیرو-تغییر مکان............................................................92

شکل 4-6: نمایش توزیع بار متناسب با تحلیل استاتیکی خطی...................................................................93

شکل 4-7: نمایش توزیع بار یکنواخت.....................................................................................................93

شکل 4-8:مطالعات انجام شده توسط یوسف دینار در مورد چگونگی پخش مفاصل پلاستیک در سازه......................................................................................................................................................108

فصل پنجم: تاثیر خرابی طبقه نرم بر محیط زیست

شکل 5-1: آلودگی هوا توسط ذرات معلق بتنی حین تخریب و بازسازیساختمان­ها پس از زلزله............111

شکل 5-2: خرابی طبقه ششم ساختمان 8 طبقه شهرداری شهر کوبه در اثر زلزله 1995،که پس از بازسازی ساختمان جدید 5 طبقه شد.....................................................................................................................113

شکل 5-3: خرابی طبقه اول مرکز خرید روکودر اثر زلزله، که پس از بازسازی ساختمان جدید تنها دارای طبقه همکف می­باشد............................................................................................................................114

شکل 5-4: خرابی پارکینگ طبقه همکف یک ساختمان مسکونی در اثر زلزله، که برای بازسازی کل سازه تخریب و سازه جدید بنا شد...................................................................................................................114

فهرست نمودارها

فصل اول: تئوری مساله

نمودار 1-1: افزایش سختی سازه به علت وجود دیوار................................................................................21

نمودار 1-2: کاهش جابجایی جانبی سازه به علت وجود دیوار...................................................................21

نمودار 1-3: منحنی ظرفیت سازه در دو حالت شکست طبقه نرم و طراحی طبقه نرم ...................................30

نمودار 1-4: مقایسه میزان انرژی جذب شده در دو حالت شکست معمولی و شکست طبقه نرم...................31

نمودار 1-5: منحنی ظرفیت جانبی سازه در دو حالت با و بدون اثر ...............................................31

فصل سوم: تحلیل طیفی

نمودار 3-1: سختی قاب 7 طبقه دارای طبقه نرم.........................................................................................45

نمودار 3-2: سختی قاب 9 طبقه دارای طبقه نرم.........................................................................................46

نمودار 3-3: جابجایی قاب 7 طبقه دارای طبقه نرم - ارتفاع طبقه نرم 5/4 متر..............................................53

نمودار 3-4: جابجایی قاب 7 طبقه دارای طبقه نرم- ارتفاع طبقه نرم 5 متر..................................................53

نمودار 3-5: جابجایی قاب 7 طبقه دارای طبقه نرم- ارتفاع طبقه نرم 5/5 متر...............................................54

نمودار 3-6: جابجایی قاب 9 طبقه دارای طبقه نرم- ارتفاع طبقه نرم 5/4 متر...............................................54

نمودار 3-7: جابجایی قاب 9 طبقه دارای طبقه نرم- ارتفاع طبقه نرم 5 متر..................................................55

نمودار 3-8: جابجایی قاب 9 طبقه دارای طبقه نرم- ارتفاع طبقه نرم 5/5 متر...............................................55

نمودار 3-9: دریفت قاب 7 طبقه دارای طبقه نرم - ارتفاع طبقه نرم 5/4 متر................................................59

نمودار 3-10: دریفت قاب 7 طبقه دارای طبقه نرم - ارتفاع طبقه نرم 5 متر.................................................59

نمودار 3-11: دریفت قاب 7 طبقه دارای طبقه نرم - ارتفاع طبقه نرم 5/5 متر..............................................60

نمودار 3-12: دریفت قاب 9 طبقه دارای طبقه نرم - ارتفاع طبقه نرم 5/4 متر..............................................60

نمودار 3-13: دریفت قاب 9 طبقه دارای طبقه نرم - ارتفاع طبقه نرم 5 متر.................................................61

نمودار 3-14: دریفت قاب 9 طبقه دارای طبقه نرم - ارتفاع طبقه نرم 5/5 متر..............................................61

نمودار 3-15: نیروی برشی قاب 7 طبقه دارای طبقه نرم - ارتفاع طبقه نرم 5/4 متر......................................67

نمودار 3-16: نیروی برشی قاب 7 طبقه دارای طبقه نرم - ارتفاع طبقه نرم 5 متر.........................................67

نمودار 3-17: نیروی برشی قاب 7 طبقه دارای طبقه نرم - ارتفاع طبقه نرم 5/5 متر......................................68

نمودار 3-18: نیروی برشی قاب 9 طبقه دارای طبقه نرم - ارتفاع طبقه نرم 5/4 متر......................................68

نمودار 3-19: نیروی برشی قاب 9 طبقه دارای طبقه نرم - ارتفاع طبقه نرم 5 متر.........................................69

نمودار 3-20: نیروی برشی قاب 9 طبقه دارای طبقه نرم - ارتفاع طبقه نرم 5/5 متر......................................69

نمودار 3-21: لنگر خمشی قاب 7 طبقه دارای طبقه نرم - ارتفاع طبقه نرم 5/4 متر......................................70

نمودار 3-22: لنگر خمشی قاب 7 طبقه دارای طبقه نرم - ارتفاع طبقه نرم 5 متر..........................................70

نمودار 3-23: لنگر خمشی قاب 7 طبقه دارای طبقه نرم - ارتفاع طبقه نرم 5/5 متر......................................71

نمودار 3-24: لنگر خمشی قاب 9 طبقه دارای طبقه نرم - ارتفاع طبقه نرم 5/4 متر......................................71

نمودار 3-25: لنگر خمشی قاب 9 طبقه دارای طبقه نرم - ارتفاع طبقه نرم 5 متر..........................................72

نمودار 3-26: لنگر خمشی قاب 9 طبقه دارای طبقه نرم - ارتفاع طبقه نرم 5/5 متر......................................72

نمودار 3-27: نمودار دریفت به مکان طبقه نرم مستخرج از تحقیقات یوسف دینار.....................................78

فصل چهارم: تحلیل استاتیکی غیرخطی

نمودار 4-1: منحنی­های ظرفیت سازه 7 طبقه دارای طبقه نرم 5/4 متر تحت بار استاتیکی خطی...................92

نمودار 4-2: منحنی­های ظرفیت سازه 7 طبقه دارای طبقه نرم 5 متر تحت بار استاتیکی خطی......................92

نمودار 4-3: منحنی­های ظرفیت سازه 7 طبقه دارای طبقه نرم 5/5 متر تحت بار استاتیکی خطی...................93

نمودار 4-4: منحنی­های ظرفیت سازه 9 طبقه دارای طبقه نرم 5/4 متر تحت بار استاتیکی خطی...................93

نمودار 4-5: منحنی­های ظرفیت سازه 9 طبقه دارای طبقه نرم 5 متر تحت بار استاتیکی خطی.......................94

نمودار 4-6: منحنی­های ظرفیت سازه 9 طبقه دارای طبقه نرم 5/5 متر تحت بار استاتیکی خطی...................94

نمودار 4-7: منحنی­های ظرفیت سازه 7 طبقه دارای طبقه نرم 5/4 متر تحت بار یکنواخت...........................95

نمودار 4-8: منحنی­های ظرفیت سازه 7 طبقه دارای طبقه نرم 5 متر تحت بار یکنواخت...............................95

نمودار 4-9: منحنی­های ظرفیت سازه 7 طبقه دارای طبقه نرم 5/5 متر تحت بار یکنواخت...........................96

نمودار 4-10: منحنی­های ظرفیت سازه 9 طبقه دارای طبقه نرم 5/4 متر تحت بار یکنواخت.........................96

نمودار 4-11: منحنی­های ظرفیت سازه 9 طبقه دارای طبقه نرم 5 متر تحت بار یکنواخت............................97

نمودار 4-12: منحنی­های ظرفیت سازه 9 طبقه دارای طبقه نرم 5/5 متر تحت بار یکنواخت.........................97

نمودار 4-13: مقایسه منحنی­های ظرفیت سازه 7 طبقه دارای طبقه اول نرم تحت بار یکنواخت....................98

نمودار4-14: مقایسه منحنی­های ظرفیت سازه 7 طبقه دارای طبقه هفتم نرم تحت بار یکنواخت...................99

نمودار4-15: مقایسه منحنی­های ظرفیت سازه 7 طبقه دارای طبقه اول نرم تحت بار استاتیکی......................99

نمودار4-16: مقایسه منحنی­های ظرفیت سازه 7 طبقه دارای طبقه هفتم نرم تحت بار استاتیکی..................100

نمودار4-17: مقایسه منحنی­های ظرفیت سازه 9 طبقه دارای طبقه سوم نرم تحت بار یکنواخت..................100

نمودار4-18: مقایسه منحنی­های ظرفیت سازه 9 طبقه دارای طبقه هشتم نرم تحت بار یکنواخت................101

نمودار4-19: مقایسه منحنی­های ظرفیت سازه 9 طبقه دارای طبقه سوم نرم تحت بار استاتیکی...................101

نمودار 4-20: مقایسه منحنی­های ظرفیت سازه 9 طبقه دارای طبقه هشتم نرم تحت بار استاتیکی................102

فهرست جداول

فصل دوم: کلیات مدلسازی

جدول 2-1: جزئیات مقاطع قاب 7 طبقه....................................................................................................40

جدول 2-2: جزئیات مقاطع قاب 9 طبقه....................................................................................................40

فصل سوم: تحلیل طیفی

جدول 3-1: مقادیر جابجایی طبقات نسبت به مکان طبقه نرم در قاب 7 طبقه (متر)......................................51

جدول 3-2: مقادیر جابجایی طبقات نسبت به مکان طبقه نرم در قاب 9 طبقه (متر) .....................................52

جدول 3-3: مقادیر دریفت طبقات نسبت به مکان طبقه نرم در قاب 7 طبقه (متر) ).....................................57

جدول 3-4: مقادیر دریفت طبقات نسبت به مکان طبقه نرم در قاب 9 طبقه (متر)........................................58

جدول 3-5: مقادیر نیروی برشی طبقات نسبت به مکان طبقه نرم در قاب 7 طبقه (نیوتن).............................63

جدول 3-6: مقادیر لنگر خمشی طبقات نسبت به مکان طبقه نرم در قاب 7 طبقه (نیوتن.متر).......................64

جدول 3-7: مقادیر نیروی برشی طبقات نسبت به مکان طبقه نرم در قاب 9 طبقه (نیوتن).............................65

جدول 3-8: مقادیر لنگر خمشی طبقات نسبت به مکان طبقه نرم در قاب 9 طبقه (نیوتن.متر).......................66

جدول 3-9: مقادیر پریود سازه نسبت به تغییر مکان طبقه نرم در قاب 7 طبقه..............................................74

جدول3-10: مقادیر پریود سازه نسبت به تغییر مکان طبقه نرم در قاب 9 طبقه.............................................75

جدول 3-11: پریود تحلیلی و آیین­نامه­ای قاب 7 طبقه...............................................................................76

جدول 3-12: پریود تحلیلی و آیین­نامه­ای قاب 9 طبقه...............................................................................76

جدول 3-13: مقایسه نمودارها و جداول قاب 7 طبقه و 9 طبقه...................................................................77

 

فصل چهارم: تحلیل استاتیکی غیرخطی

جدول 4-1: مقادیر ضریب ..................................................................................................................83

جدول 4-2: مقادیر ضریب ................................................................................................................84

جدول 4-3: مقادیر ضریب ................................................................................................................84

جدول 4-4: نحوه پخش مفاصل پلاستیک در قاب 7 طبقه تحت بار استاتیکی..........................................103

جدول 4-5: نحوه پخش مفاصل پلاستیک در قاب 9 طبقه تحت بار استاتیکی..........................................104

جدول 4-6:مطالعات انجام شده توسط یوسف دینار در مورد چگونگی پخش مفاصل پلاستیک در سازه......................................................................................................................................................105

فصل 1

تئوری مساله و

اهمیت موضوع

1-1- مقدمه

زلزله به عنوان یک پدیده مخرب در اکثر مناطق دنیا ایمنی سازه­ها و زندگی ساکنان آن را در معرض تهدید قرار داده است، به طوری که کاهش خسارات جبران­ناپذیر پدیده زلزله همواره هدف نهایی محققین و دانشمندان علم مهندسی زلزله بوده است. عامل زلزله موجب اهمیت طراحی سازه­ها در کشورهای لرزه­خیز می­باشد. اصولاً طرح لرزه­ای سازه­ها بدون داشتن درک درستی از نحوه­ی خرابی‌های ایجاد شده توسط زلزله، غیر ممکن است. طرح لرزه­ای فقط عبارت از تحلیل، محاسبه و برآورده کردن شرایط آیین­نامه نیست بلکه پارامترهای متنوع دیگری نیز در آن دخالت دارند. آگاهی دقیق از رفتار ساختمان­ها در زلزله موضوع اساسی در علم مهندسی زلزله است. بررسی انواع خرابی‌های ایجاد شده بر اثر زلزله­های گذشته، همواره یکی از زمینه­های مهم در مهندسی زلزله بوده است. دلایل این امر عبارتند از روزآمد کردن آیین­نامه­های طراحی و نیز آموختن درس­هایی که مانع از خسارت­های مشابه در زلزله­های بعدی شود. وقوع زمین لرزه آزمونی طبیعی برای رفتار سازه بوده و همواره به عنوان مهمترین رخداد در زمینه مهندسی زلزله مورد توجه مهندسان بوده است. آشنایی و توجه دقیق به مکانیزم­های مختلف خرابی و شکست، یکی از ابزار عمده برای روزآمد کردن آیین­نامه­های طراحی است. از این آزمایش طبیعی می­توان برای طراحی و ساخت بهینه سازه­ها استفاده کرد.

ایران نیز به دلیل قرارگیری بر روی کمربند زلزله آلپ-­هیمالیا جزء کشورهای لرزه­خیز محسوب می­شود که هر چند سال یکبار زلزله­ای ویرانگر در نقاط مختلف کشور رخ می­دهد. در بین سال­های 1900 تا 2010 میلادی 13655 زلزله با بزرگای بیش از 4 ریشتر در ایران رخ داده که از این تعداد 117 زلزله با بزرگای بیشتر از 6 ریشتر بوده است. ممکن است گاهی این تصور پیش آید که زلزله قاتل جان انسان­هاست. اما واقعیت چیز دیگری است: این زلزله نیست که جان انسان­ها را می­گیرد، بلکه سازه­های ضعیف مسبب آن هستند. بنابراین باید رفتار سازه­ها را در زلزله بیشتر شناخت و آیین­نامه­ها و روش­های اجرایی را بهبود بخشید.

در اثر زلزله، انرژی زیادی از درون زمین آزاد شده که این انرژی باعث تکان خوردن صفحات پوسته می­گردد. لرزش و تکان زمین باعث به وجود آمدن پارامترهای زمین (جابجایی، سرعت و شتاب) می­شود. در مورد زلزله آنچه که باعث حرکت سازه می­شود تکان­های زمین بوده و هیچ نیروی خارجی به سازه وارد نمی­شود. پس از تکان زمین، ابتدا پی و سپس ستون­ها و در نهایت سقف­ها تکان می­خورند بنابراین انرژی زلزله به صورت جابجایی به پی سازه وارد می­شود و چون سازه­ دارای جرم قابل ملاحظه­ای می­باشد، این جرم سازه است که منجر به ایجاد شتاب، حرکت سازه و نیروی اینرسی در سازه می­گردد. با تکان پی، جابجایی به اندازه Δ در سازه ایجاد می­شود که ابتدا ستون­ها و سپس سقف­ها دچار این جابجایی می­شوند.

شکل 1-1: نحوه انتقال انرژی زلزله به سازه [22]

حال با توجه به اینکه زلزله­هاهموارهدرهنگاموقوع،به دنبالنقاطضعفساختمانهستندواثرآنهابر روياینقسمت­هامی­تواندمشکلسازشود، بایدایننقاطضعیفکه معمولاًدراثرتغییراتسریعدرسختی،مقاومتویاشکل­پذیريبه وجودمی­آیند به طور کامل شناسایی شوند. آنچه که در این پایان­نامه به بررسی اثر آن پرداخته شده است تغییرات سریع در سختییک طبقه است. مطابق تعریف ویرایش چهارم آیین­نامه 2800 منظور از سختی طبقه جمع سختی جانبی اعضای قائم باربر جانبی است. برای محاسبه این سختی­ها می­توان تغییر مکان جانبی واحدی را در سقف طبقه مورد نظر وارد کرد در حالتی که کلیه طبقات زیرین بدون حرکت باقی بمانند. اگر پس از جابجایی پی به اندازه Δ درستون­های یک طبقه، سختی طبقات دیگر آن قدر زیاد باشد که ستون­ها نتوانند سقف­های بالا و پایین را با خود همراه سازند، آنگاه در ابتدا و انتهای محل اتصال ستون­ها به طبقه یا طبقه­های سخت در اثر جابجایی­های رفت و برگشتی ناشی از زلزله، مفصل پلاستیک ایجاد شده و به علت ایجاد لنگرهای خمشی بزرگ در این مفاصل، طبقه یا دچار تغییر شکل ماندگار و یا دچار ریزش می­شود که در بعضی مواقع ریزش طبقه منجر به پیچش سازه و ریزش کامل سازه نیز می­شود.



 


 

مطالعه پیرامون عملکرد لرزه ای قاب های خمشی بتن مسلح دارای طبقه نرم و تاثیر آن در شکست های میان طبقه ای سازه های میان مرتبه
انتشار : ۱۳ مهر ۱۳۹۶

برچسب های مهم

بررسی عددی کاهش پاسخ لرزه ای مخازن ذخیره مایع در اثر به کارگیری جداساز های لرزه ای word


بررسی عددی کاهش پاسخ لرزه ای مخازن ذخیره مایع در اثر  به کارگیری جداساز های لرزه ای word

بررسی عددی کاهش پاسخ لرزه ای مخازن ذخیره مایع در اثر به کارگیری جداساز های لرزه ای word

فهرست مطالب

فصل اول : تاریخچه تحلیل دینامیکی مخازن ذخیره مایع و دستورات آیین‌نامه‌ای در این خصوص

چکیده .........2

1-1- خسارات وارد شده به مخازن ذخيره مايع تحت بارهای لرزه‌ای.......3

1-1-1-خرابی­های حاصل از اثرات نیروهای هیدرودینامیک.......4

1-1-1-1-کمانش لوزي شکل.........4

1-1-1-2- کمانش پافيلي.......5

1-1-2- خرابی­های حاصل از حرکت امواج مایع در محل سطح آزاد سيال........6

1-1-3- سایر خرابی­ها........11

1-1-4- رفتار مخازن در زلزله‌های گذشته...........12

1-1-4-1- در زلزله الاسکا ................12

1-1-4-2- زلزله کوبه ژاپن..................................................................... ....................................................................................13

1-1-4-3- زلزله کواکولی ترکیه...................................................................................................................................................14

1-2- دستورات آیین‌نامه‌ها در رابطه با تحلیل دینامیکی مخازن........................................................................16

1-2-1- مروري بر پیشینه تحليل ديناميکي مخازن مايعات..........................................................................................................16

1-2-2- روشهای تحلیل لرزه­ای مخازن از دیدگاه آیین­نامه­های معتبر .......................................................................................20

1-2-2-1- مدلهای مکانیکی جرم و فنر برای ساده­سازی رفتار دینامیکی مایع.............................................................................21

1-2-2-2- پریود طبیعی مد نوسانی مایع.....................................................................................................................................24

1-2-2-3- توزیع فشار هیدرودینامیک ناشی از اعمال بارهای لرزه­ای جانبی..............................................................................26

1-2-2-4- پاسخ مخزن به مولفه قائم حرکت زمین.....................................................................................................................28

1-2-2-5- نحوه برآورد ارتفاع امواج سطحی..............................................................................................................................35

1-2-2-6- اندرکنش خاک و سازه...............................................................................................................................................37

‌1-4- جمع‌بندی و نتیجه‌گیری..........................................................................................................................38

فصل دوم: جداسازی لرزه‌ای سازه‌ها و کاربرد آن در مخازن ذخیره مایع

چکیده.............................................................................................................................................................41

2-1- فلسفه بکارگیری جداسازهای لرزه‌ای و انواع آنها...................................................................................42

2-2- مروری بر مطالعات پیشین بر روی مخازن ذخیره مجهز به جداسازهای لرزه‌ای........................................44

2-3- پروژه‌های ساخته شده مخازن مجهز به سیستم جداسازی لرزه‌ای در کشورهای مختلف..........................50

2-4- جمع‌بندی...............................................................................................................................................54

فصل سوم: بررسی عددی رفتار دینامیکی مخازن مجهز به سیستم جداساز لرزه‌ای با استفاده از روش اجزای محدود

چکیده.............................................................................................................................................................57

3-1-مقدمه......................................................................................................................................................58

3-2- معرفی مدل اجزای محدود مورد استفاده در تحلیل عددی......................................................................58

3-3- صحت‌سنجی نتایج مدل عددی .............................................................................................................60

3-3-1- صحت سنجی تحت بارهای هارمونیک ........................................................................................................................60

3-3-2- صحت‌سنجی تحت بارهای لرزه‌ای................................................................................................................................62

3-4- معرفی سیستم جداساز استفاده شده در مدل عددی.................................................................................65

3-5- آنالیزهای عددی انجام شده بر روی مخازن با ابعاد واقعی......................................................................67

3-5-1- ابعاد مخازن واقعی انتخاب شده جهت انجام مطالعات پارامتریک..................................................................................67

3-5-2-بارهای لرزه‌ای اعمال شده به مخازن...............................................................................................................................67

3-6-تحلیل نتایج حاصل از انجام آنالیزهای عددی..........................................................................................70

3-6-1- نتایج عددی حاصل برای پارامترهای طراحی...................................................................................................................70

3-6-2- نتایج عددی حاصل برای ماکزیمم ارتفاع آزاد مایع........................................................................................................79

3-7- جمع‌بندی و نتیجه‌گیری..........................................................................................................................86

فصل چهارم : ارزیابی عملکرد مدلهای ساده شده در برآورد پاسخ لرزه ای مخازن جداسازی شده

4-1- مقدمه.....................................................................................................................................................90

4-2- معرفی مدل مکانیکی جرم- فنراستفاده شده............................................................................................91

4-3- نتایج حاصل از تحلیل عددی مدل جرم و فنر مخازن جداسازی شده......................................................93

4-3- 1- مقایسه نتایج جرمهای معادل سیال................................................................................................................................94

4-3- 2- مقایسه نتایج مدل اجزای محدود و مدل جرم و فنر برای مخازن جداسازی شده .......................................................96

4-3- 3- بررسی دقت روش جمع مجذور مربعات......................................................................................................................99

4-3- 4- محاسبه ارتفاع امواج سطحی مایع برای نمونه‌های مورد بررسی.................................................................................100

فصل پنجم : نتیجه گیری

نتیجه گیری....................................................................................................................................................104

فهرست منابع و ماخذ

منابع..............................................................................................................................................................107

تاریخچه تحلیل دینامیکی مخازن ذخیره مایع و دستورات آیین‌نامه‌ای در این خصوص

چکیده

هدف اصلی در تحقیق حاضر، بررسی نحوه تاثیر وجود جداسازهای لرزه‌ای بر روی عملکرد دینامیکی مخازن ذخیره مایع در هنگام زلزله است. در این راستا لازم است ابتدا رفتار دینامیکی مخازن در هنگام وقوع زلزله­های واقعی شناخته شده و انواع خرابی­های لرزه‌ای ممکن‌الوقوع در مخازن ذخیره مایع معرفی گردد. این خرابی‌ها سرمنشا تحقیقات زیادی در خصوص تحلیل دینامیکی مخازن می‌باشد که چکیده این تحقیقات در قالب دستورالعملهای کاربردی، در آیین‌نامه‌های معتبر منعکس شده‌اند. لذا در قسمت پایانی فصل، فلسفه بکار گرفته شده در برخی از آیین‌نامه‌های معتبر در رابطه با نحوه اعمال اثرات دینامیکی رفتار مخازن مرور می‌شود و مقررات آنها پیرامون مسائل کلی و مهم در حوزه تحلیل دینامیکی مخازن، مورد بررسی و مقایسه قرار می‌گیرد.

1-1- خسارات وارد شده به مخازن ذخيره مايع تحت بارهای لرزه‌ای

مشاهدات انجام شده در خصوص عوامل موثر بر خرابي­هاي مخازن ذخيره مایع در هنگام اعمال بارهای لرزه‌ای، بيانگر آسيب­پذيري بيشتر مخازن فولادي نسبت به مخازن بتني مي­باشد.تجربیات زلزله­های گذشته باعث شده است که آیین­نامه­های معتبر، مقررات خود را برای تحلیل دینامیکی مخازن دائما بهبود دهند. اگر چه مقررات آيين­نامه‌ای در خصوص بررسی برخي از پديده­ها به درک يکسانی رسیده است، اما فلسفه بکار گرفته شده در آیین­نامه­های مختلف،برای بررسی برخي دیگر از پدیده­ها، متفاوت بوده و هنوز جمع­بندی یکسانی در رابطه با آنها وجود ندارد. به عنوان مثال اثر سقف مخازن در باز توزیع نیروهای طراحی، نحوه تاثیر عوامل مختلف بر برآورد ارتفاع قسمت آزاد بالاي مخازن و يا باز توزيع تنش­ها در هنگام بلند شدن مخزن و .... از جمله مواردي هستند که هنوز مدل تحلیلی یکسانی براي آنها وجود ندارد.

بنابراین موضوع تحلیل دینامیکی مخازن ذخیره مایع، اگر چه موضوعی آشنا و با پیشینه طولانی است، اما به دلیل تعدد پدیده‌های درگیر با آن، هنوز دارای وجوه مبهم بسیاری است که باعث پویایی تحقیقات در این زمینه شده است. از طرفی، حضورپدیده­هایی نظیر اندرکنش مايع-سازه و پدیده اندرکنش سازه-خاک بر پيچيدگي­موضوع تحلیل دینامیک مخازنو تنوع خرابي­های مشاهده شده در آنها می­افزایند. شناخت دقيق انواع خرابي­هاي ناشی از اعمال بارهای لرزه‌ای در مخازن ذخيره، می­تواند دیدگاه اولیه­ای را در رابطه با زمینه­های تحقیق فراهم آورد.

در يک جمع بندي کلي خرابي­هاي حاصل در مخازن ذخيره مايع در هنگام زلزله را مي­توان در انواع ذيل خلاصه کرد.



 


 

بررسی عددی کاهش پاسخ لرزه ای مخازن ذخیره مایع در اثر به کارگیری جداساز های لرزه ای word
انتشار : ۱۳ مهر ۱۳۹۶

برچسب های مهم



مطالب تصادفی

  • پاورپوینت کشت پیشرفته زعفران- مراحل کشت زعفران به وسیله ماشین آلات صنعتی
  • پاورپوینت نقش گیاهان دارویی در درمان سرطان-بررسی گیاهان موثر در درمان سرطان
  • پاورپوینت بازرسی های ایمنی و رفتار لرزه ای سدهای خاکی در طی زلزله سال 2011 توهوکو در اقیانوس آرام -پاورپوینت طراحی لرزه ای سازه ها
  • پاورپوینت تئوری انفجار-پاورپوینت نفوذ مکرر و انفجار در اعماق مختلف بتن با عملکرد فوق العاده قوی
  • پاورپوینت فصل پانزدهم تئوری حسابداری (جلد 2) تألیف دکتر ساسان مهرانی، دکتر غلامرضا کرمی، مهتاب جهرومی و سیدمصطفی سیدحسینی
  • بررسی رابطه بین ابعاد هوش سازمانی و عملکرد کارکنان در دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان گیلان
  • انتخاب تأمین کنندگان توسط مدل سازی ریاضی چند هدفه و تئوری مجموعه های راف با در نظر گرفتن شرایط زیست محیطی
  • بررسی خواص فیزیکی، مکانیکی و ریخت شناسی فیلم حاصل از نانوفیبر سلولز / پلی وینیل الکل
  • توسعه مدلی مبتنی بر فناوری سنجش از دور (اپتیکی) به منظور برآورد خسارت ساختمانها در برابر زلزله
  • بررسی رابطه بین ارزش ویژه برند وفاداری به برند و رضایت مشتریان
  • فروش شماره موبایل مهندسین عمران ، ساختمان انبوه سازان و پیمانکاران
  • دانلود پروژه مالی رشته حسابداری با موضوع گسترش انفورماتیک
  • دانلود مقاله عوامل بزهکاری جوانان
  • دانلود مقاله لینوکس و نرم افزار های مشابه آن
  • دانلود مقاله مقايسه ي بهداشت رواني دانش آموزان سيگاري و غير سيگاري

ویرگـــ ـــول را به دوستان خود معرفی کنید «« VirgooL.net »» :)