امروز جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳
دسته بندی سایت
محبوب ترین ها
پرفروش ترین ها
برچسب های مهم
آمار بازدید سایت
پیوند ها
اثر افزودن پودر تفاله خشک مرکبات بر عملکرد تولیدمثلی مرغ های مادر گوشتی مسنWORDفاطمه فیروزی با هدف بهبود کیفیت تخممرغ و نفوذ اسپرم به لایه فراویتلین و افزایش باروری، تفاله خشک مرکبات به جیره مرغهای مولد مسن سویه کاب 500 افزوده شد. شمار 36 قطعه مرغ مادر گوشتی سویه کاب 500 و 12 خروس همسویه آنها، در سن 65 هفتگی به شیوه تصادفی گزینش و مرغها به سه گروه 12 تایی تقسیم شدند. تفاله خشک مرکبات در سطوح صفر، 5 و 10 درصد به مدت 10 هفته در جیره (به ترتیب T1، T2 و T3) به کار برده شد. آب به شکل آزاد و خوراک به شکل محدود در ساعت 7:30 صبح در اختیار پرندگان قرار گرفت. خروسها برای انزالگیری به مدت دو هفته با مالش شکمی عادتدهی شدند. عملیات تلقیح مرغها بین ساعت 16- 14 انجام شد. در طول 10 هفته، تولید تخم مرغ و فروزههای کیفی آن مانند وزن تخممرغ، شاخص شکل ظاهری، شاخص زرده، واحد هاو، ضخامت پوسته، pH آلبومن، pH زرده و نرخ باروری ارزیابی شدند. ارزیابی نفوذ اسپرم به لایه فراویتلین و اندازهگیری شاخص پراکسیداسیون لیپیدی (TBARS) در هفته پایانی آزمایش انجام شد. یافتهها نشان دادند که جیره بر باروری، نرخ نفوذ اسپرم به لایه فراویتلین ، شاخص پراکسیداسیون لیپیدی (TBARS)، شاخص زرده، شاخص شکل ظاهری تخممرغ، وزن بدن، وزن تخممرغ، pHآلبومن و pH زرده اثری نداشت. تغذیه تفاله خشک مرکبات با افزایش واحد هاو، ضخامت پوسته، وزن تخممرغ همراه بود. با توجه به اثر مثبت تفاله مرکبات در سطوح مصرفی بر روی برخی از خصوصیات کیفی تخممرغ و دسترسی فراوان و ارزان قیمت بودن تفاله مرکبات، از این رو تغذیه تفاله مرکبات به جیره پرندههای مولد مسن دست کم در سطوح مصرفی در آزمایش کنونی میتواند استفاده شود. واژگان کلیدی: تفاله مرکبات، کیفیت تخممرغ، نفوذ اسپرم، مرغ مادر فهرست مطالب عنوان صفحه فصل اول: مقدمه................................... 2 1-1- اهداف پژوهش............................... 6 فصل دوم: پیشینه پژوهش............................ 8 2-1- شرایط نگهداری تفاله مرکبات................ 8 2-2- ارزش غذایی تفاله مرکبات................... 9 2-3- اثرات خوراکهای دارای آنتیاکسیدان.......... 10 2-4- اثرات تفاله مرکبات....................... 11 فصل سوم: مواد و روشها........................... 15 3-1- محل و زمان اجرای پژوهش..................... 15 3-2- آماده سازی سالن................................ 15 3-3- تهیه پودر تفاله خشک مرکبات................ 15 3-4- روش انجام پژوهش............................ 16 3-5- تیمارهای آزمایشی......................... 16 3-6- تهیه جیره................................ 17 3-7- مواد و وسایل لازم........................... 19 3-8- تلقیح مصنوعی............................. 20 3-9- پارامترهای اندازهگیری شده................. 21 3-9-1- وزن کشی مرغها.......................... 21 3-9-2-تولید تخمرغ............................. 21 3-9-3-وزن تخممرغ............................... 21 3-9-4- شاخص شکل تخممرغ........................ 21 3-9-5- شاخص زرده.............................. 22 3-9-6-.باروری................................. 22 3-9-7- ضخامت پوسته............................ 22 3-9-8- ارتفاع زرده و سفیده و واحد هاو......... 23 3-9-9- تعیین pH سفیده .......................... 24 3-9-10- اندازهگیری غلظت MDA...................... 24 3-9-10-1- تهیه محلولها........................ 25 3-9-10-2- رسم منحنی استاندارد.................. 26 3-9-10-3- اندازهگیری غلظت MDA زرده تخممرغ.... 27 3-9-11- ارزیابی نفوذ اسپرم.................... 28 3-10- آنالیز آماری............................ 30 فصل چهارم: نتایج................................. 32 4-1- وزن بدن.................................. 32 4-2- ویژگیهای کیفی تخممرغ..................... 33 4-2-1- تولید تخممرغ............................ 33 4-2-2-وزن تخممرغ............................. 33 4-2-3- ضخامت پوسته تخممرغ..................... 34 4-2-4- ارتفاع آلبومن.......................... 34 4-2-5- واحد هاو............................... 35 4-2-6- ارتفاع زرده............................ 35 4-2-7- قطر زرده............................... 35 4-2-8- شاخص زرده.............................. 36 4-2-9- طول تخممرغ.............................. 36 4-2-10- عرض تخم-مرغ............................ 37 4-2-11- شاخص شکل تخممرغ....................... 37 4-2-12- pH زرده................................ 37 4-2-13- pH آلبومن.............................. 38 4-3-شاخص پراکسیداسیون لیپیدهای زرده تخممرغها... 38 4-4- درصد باروری و نرخ نفوذ اسپرم به لایه فراویتلین38 فصل پنجم: بحث.................................... 49 پیشنهادها...................................... 55 منابع............................................. 56 فهرست جدولها عنوان صفحه جدول 3-1- ترکیب جیره مرغهای مادر تخمگذار (%).... 18 جدول 4-1- چکیده واکاوی پراکنش دادههای مرغهای تغذیه شده با جیرههای دارای تفاله خشک مرکبات.......................... 40 جدول 4 - 2- اثر تغذیه پودر تفاله خشک مرکبات بر وزن بدن، تولید تخممرغ و فراسنجههای کیفی تخممرغهای مرغهای مادر گوشتی مسن سویه کاب 500(LS means ± SE).................................. 41 جدول 4 - 3- تغییرات هفتگی عملکرد وزن بدن، تولید تخممرغ و فراسنجههای کیفی تخممرغهای مرغهای مادر گوشتی مسن سویه کاب 500 (LS means ± SE)42 جدول 4 - 4- اثر بر هم¬کنش جیره و زمان بر وزن بدن (گرم) مرغهای مادر گوشتی مسن سویه کاب 500 (LS means ± SE).......... 32 جدول 4 - 5- اثر بر همکنش جیره و زمان بر وزن تخممرغ (گرم) مرغهای مادر گوشتی مسن سویه کاب 500 (LS means ± SE).......... 43 جدول 4 - 6- اثر بر همکنش جیره و زمان بر ضخامت پوسته تخممرغ (میلی متر) مرغهای مادر گوشتی مسن سویه کاب 500 (LS means ± SE)44 جدول 4 - 7- اثر بر همکنش جیره و زمان بر قطر زرده تخممرغ (میلی متر) مرغهای مادر گوشتی مسن سویه کاب 500 (LS means ± SE)44 جدول 4 - 8- اثر بر همکنش جیره و زمان بر شاخص زرده تخممرغ مرغهای مادر گوشتی مسن سویه کاب 500 (LS means ± SE).......... 45 جدول 4 - 9- اثر بر همکنش جیره و زمان بر pHزرده تخممرغ مرغهای مادر گوشتی مسن سویه کاب 500 (LS means ± SE)............... 45 جدول 4 - 10- اثر بر همکنش جیره و زمان بر pH آلبومن تخم مرغ مرغهای مادر گوشتی مسن سویه کاب 500 (LS means ± SE).......... 46 جدول 4 - 11- اثر تغذیه پودر تفاله خشک مرکبات بر شاخص پراکسیداسیون لیپیدی زرده (TBARS)، نرخ نفوذ اسپرم به لایه فراویتلین و درصد باروری تخممرغهای مرغهای مادر گوشتی مسن سویه کاب 500 (LS means ± SE).46 فصل 1- مقدمه سن پرنده با عملکرد تولید مثلی آن رابطه وارونه دارد (Robinson et al., 1990). در نژادهایی کهپتانسیلژنتیکی بیشینهای برای تولید تخم مرغ دارند، با افزایش سن، تولید کاهش مییابد. فزون بر این،تخممرغهایی که در طول چرخده دوم تولید گذاشته میشوند، باروری کمتری دارند و جوجه درآوری آن ها ممکن است کم شود (Lerner et al., 1993). اگر اسپرم در لوله های انباشت اسپرم (SST)[1]موجود باشد و فرآیند تخمک ریزی طبیعی باشد، تخممرغ معمولاً بارور خواهد بود. بیشتر تخممرغهایی که تا 7 روز پس از جفتگیری طبیعی یا تلقیح مصنوعی تولید می شوند، بارور هستند (لیسونو سامرز، 1382).برخلاف پستانداران، اسپرم پرندگان برای لقاح با تخمک، به کاپاسیته شدن درون دستگاه تولید مثل ماده نیازی ندارد .(Howarth, 1971) برای لقاح موفق، اسپرم باید تمام گامه های فرآیند لقاح مانند جابهجایی، انباشت در SST، پیوند و نفوذ به لایه پیش ویتلین ([2](PVLو یکی شدن با تخمک را سپری کند(Donoghue, 1999) . ارزیابی نفوذ اسپرم به لایه پیش ویتلین به عنــوان نــمایه ای از بـاروری کل و کنش اسپرم است (Bramwell et al., 1995). چون اسپرم برای نفوذ به تخمک باید توان ورود به SST، جابهجایی در لوله های تولیدمثلی و نفوذ به PVL را داشته باشد، شمار بالای منافذ اسپرم در PVL نــشان دهنــده تـوان بـاروری بالا است نقشاساسی غذا در حفظ سلامتی، عملکرد تولیدی و تولید مثلی چمانگان و پرندگان روز به روز روشنتر میشود. از میان بسیاری از سازه های غذایی، آنتیاکسیدانها اهمیت ویژه ای در حفظ سطوح بالای رشد، تولید و سیستم ایمنی در پرندگان دارند. این مفهوم با درک نقش آنتیاکسیدانها در کاهش آثار زیان بار رادیکالهای آزاد[5] و متابولیتهای سمی در حیوانات آشکارتر می شود. یکی از مهم ترین راه کارها در پیش گیری از تنش اکسیداتیو و ایجاد موازنه آنتیاکسیدانی در بدن حیوانات، افزایش توان آنتیاکسیدانی از راه بهینه سازی آنتیاکسیدان دریافتی از راه خوراک است(Surai et al., 2010) . در فرآیند های احیا و تبدیل اکسیژن به آب، چندین ماده سمی مانند یون سوپر اکسید، پراکسید هیدروژن و رادیکال هیدروکسیل در بدن تولید می شوند. این ترکیبات سازههاي اکسیدکننده نيرومندي هستند که تهدیدی برای سلول های زنده به شمار ميروند؛ زیرا میتوانند سبب تخریب بخشهای پروتینی و لیپیدی سلولها شوند. پراکسیداسیون لیپیدهای غشا نیز میتواند سبب پراکسیداسیون پروتینهای غشا شود(Breininger et al., 2005) . از پيامد پراکسیداسیون لیپید، کاهش اسیدهای چرب غیراشباع همراه با تولید رادیکالهای آزاد است. این رادیکالها سبب افزایشپراکسیداسیون لیپیدو تولید مالوندایآلدهاید (MDA)[6] و ٤-هایدروکسینوننول[7] خواهند شد (Baumber et al., 2000). تقریبا تمام سلولها، ترکیبات و آنزیمهایی دارند که میتوانند آثار سمی انواع اکسیژنهای واکنش پذیر[8] را خنثی کنند .(Sreejith et al., 2006) سیستم آنتیاکسیدانی در پستانداران و پرندگان اهلی از سه سطح عمده دفاعی به نام گلوتاتیون پراکسیداز[9]، سوپراکسید دیسموتاز[10] و کاتالاز[11] تشکیل شده است (Surai et al., 1998b).دو گروه آنتیاکسیدانی در تخم پرندگان شناسایی شدهاند:آنتیاکسیدانهای محلول در آب که در آلبومن، و آنتیاکسیدانهای محلول در چربیکه در زرده یافت می شوند. گروه دوم شامل ویتامین E و کاروتینوییدها هستند که هر دو تنـها به وسیـله گیاهان ساخته می شونــد و جانوران باید آنـها را از راه خوراک دریافت کنند کاربرد فرآوردههای فرعیکشاورزیوصنعتی درخوراک دام، با هدف کاهش هزینههایخوراک بسیار مورد توجه بوده است. نمونههاییاز این فراورده ها:سبوسغلات،تفالهگوجهفرنگی و تفاله مرکبات هستند(Canene-Adams et al., 2005). با افزودن پودر تفاله گوجه فرنگی به جیره خروس های بومی فارس، حرکت پیش رونده اسپرم، غلظت اسپرم و درصد اسپرم زنده افزایش و درصد اسپرمهای غیر طبیعی کاهش یافت(Saemi et al., 2012). تفاله خشکمرکبات(DCP)[15] بهعنوانیکمنبعدارایبرخیازمواد غذاییباارزشبرایحیواناتوپرنـدگاناست (Nazok et al., 2010). کل مواد غذایی گوارش پذیر[16] DCP حدود 74% است (Fegeros et al., 1995). تفاله مرکبات دارای ترکیبات آنتیاکسیدانی مانند فلاونوییدها[17]، اسکوربیک اسید و پکتین[18] است(Fernandez-Lopez et al., 2005)؛ فلاوانون ها[19]، فلاوون ها[20] و فلاونول ها[21] سه نوع از فلاونوییدهای موجود در مرکبات هستند؛ که به علت فعالیتهای
|
برچسب های مهم