امروز پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
دسته بندی سایت
محبوب ترین ها
پرفروش ترین ها
برچسب های مهم
آمار بازدید سایت
پیوند ها
ارزيابي ميزان مس، روی و منگنز در سرم، كبد و استخوان موشهاي صحرايي نر تغذيه شده با نان غني شده با آهن و بررسي ارتباط آنها با شاخص هاي استرس اکسيداتيودر مطالعهی حاضر تاثیر نان غنی شده با آهن بر وضعیت میزان مس، روی و منگنز و شاخصهای استرس اکسیداتیو مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه 30 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد Wistarبه کار برده شد که به صورت تصادفی به 6 گروه شاهد، گروه تغذیه شده با نان غنی شده با آهن 2 برابر مورد نیاز، 4برابر، 6 برابر و گروه تغذیه شده با نان غنی شده با آهن 2 برابر به همراه جوششیرین و گروه آهن 6 برابر به همراه جوششیرین تقسیم و به مدت 4 هفته مورد تغذیه قرار گرفتند. در طول دوره مطالعه موشها از نظر وزن هر هفته 2 بار و همچنین از نظر اندازهگیری میزان مس، روی، منگنز و آهن در سرم در ابتدا و انتهای دورهی آزمایش و در بافت کبد و استخوان ران در انتهای دورهی آزمایش و همچنین از نظر شاخصهای استرس اکسیداتیو و فاکتورهای خونی در ابتدا و انتهای دورهی آزمایش مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که آهن استفاده شده در نانها باعث کاهش میزان روی در سرم و افزایش آن در مدفوع، کاهش میزان منگنز در سرم و افزایش آن در مغز استخوان و مدفوع، افزایش میزان مس در سم و مغز استخوان و کاهش آن در مدفوع و همچنین افزایش میزان آهن در سرم، کبد، مغز استخوان و مدفوع شد. در گروههایی که از جوششیرین استفاده شده بود مانع از کفایت جذب تمامی عناصر شد. به نظر میرسد آهن در رقابت بر سر جایگاههای پذیرنده مانع از جذب عناصر دیگر میشود و باعث دفع بیشتر آنها میشود. استفاده از جوششیرین نیز باعث افزایش PH میشود و این افزایش، آنزیم مربوط به تجزیهی فیتاتها را غیر فعال میکند و از طرفی فیتاتها مانع از جذب عناصر از جمله آهن میشوند. فهرست مطالب فصل اول: مقدمه.................................... 1 فصل دوم: کلیات 2-1- آهن.......................................... 3 2-1-1-اهمیت آهن................................... 4 2-1-2-متابولیسم................................... 5 2-1-3-جذب ، انتقال، ذخیره و دفع................... 7 2-1-4-زیست فراهمی آهن دریافتی..................... 10 2-1-5-اندازه گیری زیست دسترسی آهن غذاها........... 11 2-1-6-بیوشیمی آهن................................. 11 2-1-7-آهن،ژنراتور رادیکالهای آزاد................. 12 2-1-8-ذخیره آهن _ ترانسفرین: حمل آهن.............. 12 2-1-9-سیستم رتیکولواندوتلیال: باز یافت آهن........ 13 2-1-10-کبد انبار ذخیره آهن و مسئول کنترل تنظیم آهن13 2-1-11-تنظیم آهن وکنترل هموستاز داخل سلولی وابسته به پروتئین آهن.................................................. 14 2-1-12-عوامل مؤثر بر وضعیت آهن بدن................ 14 2-1-13-جذب آهن از غذا............................. 14 2-1-14-منابع غذایی آهن و اهمیت نان غنی شده با آهن. 17 2-1-15-کمبود...................................... 18 عنوان صفحه
2-1-16-مسمومیت آهن................................ 19 2-2-روی........................................... 20 2-2-1-متابولیسم................................... 20 2-2-2-جذب - انتقال................................ 21 2-2-3-عوامل مؤثر در جذب روی....................... 21 2-2-4-دفع روده ای................................. 22 2-2-5-کمبود روی................................... 22 2-2-6-تداخل روی با مواد مغذی...................... 22 2-2-6-1-روی- مس................................... 22 2-2-6-2-روی - آهن................................. 23 2-2-6-3-روی و دیگر عناصر......................... 23 2-2-7-چند نکتهی ضروری............................. 23 2-2-8-ارتباط روی با هورمون ها..................... 24 2-3-مس............................................ 25 2-3-1-متابولیسم................................... 25 2-3-2-اهمیت بیوشیمایی مس.......................... 26 2-3-3-نقش فیزیولوژیک مس........................... 26 2-3-4-عوامل مؤثر بر وضعیت مس بدن.................. 26 2-3-5-کمبود مس.................................... 27 2-3-6-غلظت مس در بافتهای مختلف.................... 28 2-3-7-تداخلات مس با مواد معدنی دیگر................ 28 2-3-7-1- مس و آهن................................. 28 2-3-7-2-مس و روی.................................. 28 2-3-7-3-مس و مولیدن............................... 29 2-3-8-مس و کربوهیدراتها........................... 29 عنوان صفحه
2-4-منگنز......................................... 29 2-4-1-جذب و انتقال منگنز.......................... 30 2-4-2-نقش بیولوژیکی............................... 30 2-4-3-کمبود....................................... 31 2-4-4-مسمومیت..................................... 32 2-4-5-چند نکتهی ضروری............................. 32 2-5-هماتوکریت..................................... 33 2-6-هموگلوبین..................................... 33 2-6-1-نقش مولکول هموگلوبین........................ 32 2-6-2-تشکیل مولکول هموگلوبین...................... 34 2-6-3-محل ساخته شدن هموگلوبین در بدن.............. 34 2-6-4-نقش بیولوژیک هموگلوبین...................... 35 2-6-5-علل کمبود و افزایش و عوارض حاصله............ 35 2-6-6-منابع غذایی هموگلوبین....................... 35 2-5-آنزيمهاي آنتي اكسيدان......................... 36 2-5-1-عوامل اكسيدان............................... 36 2-5-2-استرس اكسيداتيو............................. 36 2-5-3-مكانيسمهاي دفاعي در برابر آسيب اكسيداتيو.... 37 2-5-4-ظرفیت تام آنتیاکسیدانی...................... 38 2-5-5-آنزيم سوپراكسيد ديسموتاز (SOD).............. 38 2-5-5-1-نقش سوپراکسيد ديسموتاز در گلبولهای قرمز و هموگلوبين 39 2-5-5-2-عوامل موثر بر ميزان فعاليت سوپراکسيد ديسموتاز 40 2-5-6-آنزيم گلوتاتيون پراکسيداز (GPX)............. 41 2-5-7-كاتالاز...................................... 42 2-5-8-مالات دهيدروژناز (MDA)........................ 43 عنوان صفحه
2-6-سرولوپلاسمین................................... 43 2-7-فریتین........................................ 44 2-8-پروتئین توتال................................. 45 2-9-آلبومین....................................... 45 2-10-اسید اوریک................................... 46 2-11- اسید فیتیک.................................. 46 2-12- جوششیرین.................................... 47
فصل سوم: مواد و روشها 3-1- مواد و وسایل مورد نیاز....................... 48 3-2-طبقهبندی و شرایط نگهداری موشهای صحرایی........ 48 3-2-1-گروهبندی حیوانات مورد آزمایش................ 49 3-3-اندازهگیری اسید فیتیک درآرد................... 49 3-3-1-طرز تهیه وانادات _ مولیبدات................. 51 3-4-اندازهگیری اسید فیتیک در نان.................. 51 3-4-1- استاندارد کردن دستگاه اسپکتوفتومتری و بدست آوردن منحنی استاندارد و معادله رگرسیون................................. 51 3-5-روش اندازهگیری جوش شیرین...................... 52 3-6-اندازهگیری آنتیاکسیدانهای سرم خون، مدفوع، کبد و استخوان (عناصر کمیاب).......................... 53 3-6-1-جمع آوری نمونههای خون....................... 53 3-6-2-جمعآوری نمونههای مدفوع...................... 53 3-6-3-جمع آوری نمونههای کبد و استخوان............. 53 3-6-4-آمادهسازی نمونهی استخوان.................... 53 3-6-5-آمادهسازی نمونهی کبد........................ 54 عنوان صفحه
3-6-6-آمادهسازی نمونهی مدفوع...................... 54 3-6-7-آمادهسازی نمونهی سرم........................ 54 3-6-8-اندازهگیری عناصر اهن، مس، روی و منگنز با استفاده از دستگاه جذب اتمی.......................................... 54 3-7-اندازهگیری سرولوپلاسمین سرم.................... 55 3-8-اندازهگیری فريتين............................. 57 3-9-اندازهگیری آلبومین............................ 59 3-10-اندازهگیری پروتئن تام........................ 60 3-11-اندازهگیری اسید اوریک........................ 62 3-12-اندازهگیری کل ظرفیت اتصال به آهن (TIBC)....... 64 3-13-اندازهگیری ظرفيت تام آنتي اكسيداني........... 65 3-14-اندازهگيری فعاليت آنزيم سوپراکسيد ديسموتاز... 67 3-15-اندازهگيری فعاليت آنزيم گلوتاتيون پراکسيداز.. 71 3-16-اندازهگيري كاتالاز گلبولهاي قرمز خون.......... 74 3-17-اندازهگيري مالون دی آلدئيد (MDA) گلبولهاي قرمز خون 74 3-18-روش تجزیه و تحلیل دادها...................... 75
فصل چهارم: نتایج 4-1-بررسی وزن موش صحرايي نر بالغ از نژاد Wister در گروههای مورد بررسی در طول دورهی آزمایش............................... 76 3-2-بررسی اندازهگیری میزان اسید فیتیک در گروههای مختلف نان 78 4-3-بررسی مقادیر آهن سرم و مدفوع در گروههای مورد بررسی در ابتدا و انتهای دورهی آزمایش...................................... 79 4-4-بررسی مقادیر آهن در اندامهای استخوان ران و کبد در گروههای مورد بررسی در انتهای دورهی آزمایش........................... 81
عنوان صفحه
4-5-بررسی مقادیر روی سرم و مدفوع در گروههای مورد بررسی در ابتدا و انتهای دورهی آزمایش..................................... 83 4-6-بررسی مقادیر روی در اندامهای استخوان ران و کبد در گروههای مورد بررسی در انتهای دورهی آزمایش........................... 85 4-7-بررسی مقادیر مس سرم و مدفوع در گروههای مورد بررسی در ابتدا و انتهای دورهی آزمایش...................................... 87 4-8-بررسی مقادیر مس در اندامهای استخوان ران و کبد در گروههای مورد بررسی در انتهای دورهی آزمایش........................... 89 4-9-بررسی مقادیر منگنز سرم در گروههای مورد بررسی در ابتدا و انتهای دورهی آزمایش............................ 91 4-10-بررسی مقادیر منگنز در اندامهای استخوان ران و کبد در گروههای مورد بررسی در انتهای دورهی آزمایش................ 93 4-11-بررسی اندازهگیری مقادیر سرولوپلاسمین سرم در گروههای مورد بررسی در ابتدا و انتهای دورهی آزمایش................... 95 4-12-بررسی اندازهگیری مقادیر فریتین سرم در گروههای مورد بررسی در ابتدا و انتهای دورهی آزمایش............................. 97 4-13-بررسی اندازهگیری مقادیر آلبومین سرم در گروههای مورد بررسی در ابتدا و انتهای دورهی آزمایش.................... 99 4-14-بررسی اندازهگیری مقادیر پروتئین تام سرم در گروههای مورد بررسی در ابتدا و انتهای دورهی آزمایش................... 101 4-15-بررسی اندازهگیری مقادیر اوریک اسید سرم در گروههای مورد بررسی در ابتدا و انتهای دورهی آزمایش.................. 103 4-16-بررسی اندازهگیری مقادیر کل ظرفیت اتصال به آهن (TIBC) سرم در گروههای مورد بررسی در ابتدا و انتهای دورهی آزمایش 105
عنوان صفحه
4-17- بررسی اندازهگیری مقادیر هموگلوبین و هماتوکریت در گروههای مورد بررسی در ابتدا و انتهای دورهی آزمایش............ 107 4-18-بررسی اندازهگیری مقادیر ظرفيت تام آنتي اكسيداني (TAC) سرم در گروههای مورد بررسی در ابتدا و انتهای دورهی آزمایش109 4-19-بررسی اندازهگیری مقادیر آنزيم گلوتاتيون پراکسيداز(GPX) و سوپراکسيد ديسموتاز (SOD) سرم در گروههای مورد بررسی در ابتدا و انتهای دورهی آزمایش........................................... 111 4-20-بررسی اندازهگیری مقادیرمالات دهيدروژناز (MDA) و كاتالاز گلبولهاي قرمز خون در گروههای مورد بررسی در ابتدا و انتهای دورهی آزمایش113
فصل پنجم: بحث و نتیجهگیری کلی 5-1-بررسی تغییرات وزن بدن موش صحرايي نر بالغ از نژاد Wister115 5-2- بررسی میزان تغییرات اسید فیتیک در و نان..... 115 5-3- بررسی میزان تغییرات آهن سرم، مدفوع، كبد و استخوان ران 117 5-4- بررسی میزان تغییرات روی سرم، مدفوع، كبد و استخوان ران 119 5-5- بررسی میزان تغییرات مس سرم، مدفوع، كبد و استخوان ران 120 5-6- بررسی میزان تغییرات منگنز سرم، مدفوع، كبد و استخوان ران121 5-7- بررسی میزان تغییرات هماتوكريت، هموگلوبين، سرولوپلاسمين، فريتين، آلبومین، پروتئین تام، اوریک اسید و میزان کل ظرفیت اتصال به آهن 123 5-7-1-بررسی میزان تغییرات مقادیر هموگلوبین و هماتوکریت 123 5-7-2- بررسی میزان تغییرات سرولوپلاسمین سرم....... 123 5-7-3- بررسی میزان تغییرات فریتین سرم............ 124 5-7-4- بررسی میزان تغییرات مقادیر آلبومین سرم.... 125 5-7-5- بررسی میزان تغییرات مقادیراسيد اوريك سرم.. 125 5-7-6- بررسی میزان تغییرات مقادیر کل ظرفیت اتصال به آهن (TIBC) سرم................................................. 126 5-8- بررسی میزان تغییرات شاخصهای استرس اکسیداتیو. 126 عنوان صفحه 5-8-1-بررسی میزان تغییرات )TAC ظرفیت آنتیاکسیدانی تام) سرم 126 5-8-2-بررسی میزان تغییرات آنزيم گلوتاتيون پراکسيداز(GPX)127 5-8-3-بررسی میزان تغییرات آنزيم سوپراکسيد ديسموتاز(SOD) 127 5-8-4-بررسی میزان تغییرات مالون دی آلدهید (MDA) گلبولهاي قرمز خون................................................. 129 5-8-5-بررسی میزان تغییرات كاتالاز گلبولهاي قرمز خون129 نتیجهگیری کلی.................................... 131 پیشنهادات.......................................... فهرست منابع و ماخذ............................... 132 فهرست جداول عنوان صفحه جدول 4-1: مقایسهی میانگین (± انحراف معیار) وزن موش صحرايي نر بالغ از نژاد Wister در گروههای مورد بررسی در طول دورهی آزمایش 77 جدول 4-2- : مقایسهی مقادیراسید فیتیک در گروههای مختلف نان (میانگین ± انحراف معیار).......................... 78 جدول 4-3 : مقایسهی مقادیرآهن سرم و مدفوع (میانگین + انحراف معیار) در ابتدا و انتهای دورهی غنیسازی در گروههای آزمایشی مختلف80 جدول 4-4 : مقایسهی مقادیر آهن در اندامهای کبد و استخوان ران (میانگین ± انحراف معیار) در انتهای دورهی غنیسازی در گروههای آزمایشی مختلف.................................... 82 جدول 4-5 : مقایسهی مقادیر روی سرم و مدفوع (میانگین ± انحراف معیار) در ابتدا و انتهای دورهی غنیسازی در گروههای آزمایشی مختلف84 جدول 4-6 : مقایسهی مقادیر روی در اندامهای کبد و ران (میانگین + انحراف معیار) در ابتدا و انتهای دورهی غنیسازی در گروههای آزمایشی مختلف86 جدول 4-7 : مقایسهی مقادیر مس سرم و مدفوع (میانگین ± انحراف معیار) در ابتدا و انتهای دورهی غنیسازی در گروههای آزمایشی مختلف... 88 جدول 4-8 : مقایسهی مقادیر مس در اندامهای کبد و ران (میانگین + انحراف معیار) در ابتدا و انتهای دورهی غنیسازی در گروههای آزمایشی مختلف90 جدول 4-9 :مقایسهی مقادیر منگنز سرم و مدفوع (میانگین ±انحراف معیار) در ابتدا و انتهای دورهی غنیسازی در گروههای آزمایشی مختلف... 92 عنوان صفحه جدول 4-9 : مقایسهی مقادیر منگنزدر اندامهای کبد و ران (میانگین ± انحراف معیار) در انتهای دورهی غنیسازی در گروههای آزمایشی مختلف.. 94 جدول 4- 11: مقایسهی مقادیر سرولوپلاسمینسرم (میانگین ± انحراف معیار) در ابتدا و انتهای دورهی غنیسازی در گروههای آزمایشی مختلف96 جدول 4-12 : مقایسهی مقادیر فریتین سرم (میانگین ± انحراف معیار) در ابتدا و انتهای دورهی غنیسازی در گروههای آزمایشی مختلف... 98 جدول 4-13 : مقایسهی میزان آلبومین سرم (میانگین ± انحراف معیار) در ابتدا و انتهای دورهی غنیسازی در گروههای آزمایشی مختلف. 100 جدول 4-14 : مقایسهی مقادیر پروتئین تام سرم (میانگین ± انحراف معیار) در ابتدا و انتهای دورهی غنیسازی در گروههای آزمایشی مختلف102 جدول 4-15 : مقایسهی مقادیراوریک اسیدسرم (میانگین ± انحراف معیار) در ابتدا و انتهای دورهی غنیسازی در گروههای آزمایشی مختلف.. 104 جدول 4-16: مقایسهی مقادیرکل ظرفیت اتصال به آهن (TIBC) سرم (میانگین ± انحراف معیار) در ابتدا و انتهای دورهی غنیسازی در گروههای آزمایشی مختلف106 جدول 4-17 : مقایسهی مقادیر هموگلوبین و هماتوکریت (میانگین + انحراف معیار) در ابتدا و انتهای دورهی غنیسازی در گروههای آزمایشی مختلف108 جدول 4-17 : مقایسهی مقادیرظرفیت کل آنتیاکسیدانی ( TAC)سرم (میانگین ± انحراف معیار) در ابتدا و انتهای دورهی غنیسازی در گروههای آزمایشی مختلف................................... 110 جدول 4-18 : مقایسهی مقادیر گلوتاتيون پراکسيداز(GPX) و سوپراکسيد ديسموتاز (SOD) سرم (میانگین ± انحراف معیار) در ابتدا و انتهای دورهی غنیسازی در گروههای آزمایشی مختلف........................ 112 جدول 4- : مقایسهی مقادیرمالون دي آلدهيد(MDA) و كاتالاز گلبولهاي قرمز خون (میانگین ± انحراف معیار) در ابتدا و انتهای دورهی غنیسازی در گروههای آزمایشی مختلف................................... 114 فصل اول: مقدمه آهن يك ماده ي معدني است كه براي فعاليتهاي فيزيولوژيكي بدن ضروري بوده و جزء با اهميت پروتئينهايي است كه در انتقال اكسيژن نقش دارند (هموگلوبين و ميوگلوبين). همچنين وجود آن براي انجام واكنشهاي آنزيمي در بافتهاي مختلف، رشد و نمو سلولها و تمايز سلولي لازم است. كمبود آهن يكي از شايعترين كمبودهاي تغذيهاي در سرتاسر جهان است از علائم كمبود آهن محمود و همكاران (2011) در غني سازي پنير پروسس با آهن به ميزان 3 و 5 برابر نياز معمول احمد و همكاران (2011) در تغذيه ي موشهاي صحرايي ماده با نان غني شده با كلسيم، آهن و روي به ميزان سه برابر مورد نياز و در يك دورهي 28 روزه مشاهده كردند كه جذب هر سه ماده در مقايسه با گروه كنترل افزايش مييابد. در گروههاي درماني وزن بدن و سطح آهن و روي در پلاسما، كبد و استخوان ران به طور معناداري بالاتر بود اما در مورد كلسيم تغيير معناداري در سطح آن در پلاسما و كبد مشاهده نگرديد. در بررسي نالپا و همكاران (2012) مشخص گرديد كه در نانهاي پروبيوتيك حاوي بيفيدوباكتريوم بيفيدوم ميزان آهن و كلسيم آزاد شده از نان كاهش مييابد لذا چنين نانهاي مفيدي بايستي از لحاظ مواد معدني تنظيم گردند تا مصرف آنها منجر به كمبود مواد معدني نشوند. در مطالعه سويج ونسبرگ و همكاران (2008) با غني كردن آرد نان قهوهاي با نمك سديم و آهن EDTA و فومارات آهن حداكثر به ميزان kg̸mg 35 و مصرف 4 برش نان روزانه به مدت 34 هفته در كودكان 6 تا 11 سال عنوان نمودند كه غلظت هموگلوبين، درصد اشباع ترانسفرين، فريتين و آهن سرم و ميزان گيرندههاي ترانسفرين در مقايسه با گروه كنترل تفاوت معناداري پيدا نكرد. نتايج بررسي شيخ الاسلامي و جماليان (1382) نشان داد كه ميزان اسيد فيتيك در نمونههاي آرد مورد استفاده در تهيه نانها زياد است (به طور ميانگين 37/570 ميلي گرم در 100 گرم) و با توجه به روشهاي تهيهي نان در اغلب نقاط كشور تخمير و پخت نان نميتواند كمك چنداني به كاهش اسيدفيتيك موجود در نان كند در نتيجه ميزان اسيد فيتيك در نان توليدي نيز بالا است (به طور ميانگين 31/347 ميلي گرم در 100 گرم). بالا بودن اسيد فيتيك ميتواند جذب آهن را در بدن مختل و منجر به كمبود اين عنصر گردد. استفاده از جوش شيرين به عنوان خمير مايه عليرغم اينكه توسط وزارت بهداشت به طور رسمي در فرايند توليد نان ممنوع اعلام شده ولي مطالعهي كماني و همكاران (1389) نشان داد كه اين ماده همچنان در فرايند تهيه نان مصرف مي شود و مصرف جوش شيرين در نانواييهاي لواش رايج تر از نان بربري، تافتون و سنگگ ميباشد. بقاياي جوش شيرين موجود در نان موجب ناراحتيهاي گوارشي و مانع جذب كلسيم، آهن و ساير عناصر ضروري در دستگاه گوارش ميشود. فصل دوم: کلیات نيازهاي تغذيهاي بدن شامل كالري، پروتئين،مواد قندي،چربي، ريز مغذيها و آب ميباشد.ريز مغذيها موادي با ساختار ساده هستند كه مانند ساير مواد آلي مورد نياز بدن هستند و در بسياري از فعاليتهاي متابوليك نقش دارند و بدن بدون آنها قادر به سوخت و ساز طبيعي خود نيست. ريز مغذيها شامل ويتامينها و مينرالها هستند. مواد معدني مورد نياز بدن را به دو گروه ميتوان تقسيم كرد:
بدن به مقدار جزئي از اين مواد نياز دارد و برخي از نقشهاي آنها در بدن عبارتند از: مشاركت در ساختمان اسكلت و دندانها، در ساختار برخي هورمونها و آنزيمها،حفظ تعادل اسيد و باز بدن،تحريك پذيري عصبي و عضلاني، نقش در پديده ي رشد و ... 2-1-آهن بیش از یک قرن است که آهن به عنوان یک ماده مغذی ضروری شناخته شده است. با وجود دسترسی وسیع به مواد غذایی غنی از آهن در قرن بیست ویکم هنوز کمبود تغذیهای آهن وکم خونی فقر آهن بسیار شایع است. در واقع، کمخونی فقرآهن شایعترین بیماری کمبود تغذیهای در دنیا است. اطلاعات در مورد متابولیسم آهن و کمبود آهن پیشرفتهای زیادی کرده است، اما پرسشهایی در زمینه مکانیسمهای تنظیم کنندهی جذب رودهای و تعادل آهن باقی مانده است. بدن انسان بالغ دارای دو مخزن عمدهی آهن است: 1.آهن عملکردی در هموگلوبین، میوگلوبین و آنزیمها؛ 2.آهن ذخیره در هموسیدرین، فریتین و ترانسفرین، مردان بالغ سالم حدود 6/3 گرم و زنان 4/2 گرم آهن در بدن دارند. زنان بالغ نسبت به مردان، ذخیرهی آهن بسیار کمتری دارند. آهن به خوبی توسط بدن نگهداری میشود؛ تقریباً هر روزه 90 درصد آهن بازیافت شده و مجدداً مورد استفاده قرار میگیرد. بقیهی آهن به صورت عمده در صفرا دفع میشود. برای حفظ تعادل آهن و تأمین 10 درصد اتلاف آهن، آهن باید در دسترس باشد، در غیر تغذیهای آهن دو وضعیت مطرح است: الف: بروز کم خونی با منشا آهن و ب: دریافت مقدار زیاد آهن که در بیماریهای عروق کرونر قلبی و سرطان ممکن است نقش داشته باشد. به علت غنیسازی مواد غذایی غنی از آهن و استفاده از مکمل آهن، ممکن است موجب دریافت زیاد آهن در مردان و زنان پس از سن یائسگی شود و آنها را در خطر این گونه بیماریهای مزمن قرار دهد. 2-1-1-اهمیت آهن به منظور تولید گلبول های قرمز، آهن مورد نیاز، از کل آهن موجود در ترکیب دیگر سلولهای بدن بیشتر است؛ به این صورت که سلولهای اریتروئیدی 95-70 درصد مقدار آهن موجود در گردش خون را مصرف می کند و 65-55 درصد آهن بدن در هموگلوبین سلولهای اریتروئیدی وجود دارد (4/3 میلی گرم آهن در یک گرم هموگلوبین) (جین و همکاران، 2000).[1] به طوری که کل محتوای آهن بدن انسان در حدود 5/3-3 گرم است، که از این مقدار حدود 5/2 گرم از آن در هموگلوبین قرار دارد (سیمونز و همکاران، 1993)[2]. مس دارای نقش مهمی در انتقال آهن از عرض غشاها میباشد. بیشترین مس پلاسما به گلیکو پروتئینی به نام سرولوپلاسین متصل شده که خود فعالیت فرواکسیدازی داشته و سبب تبدیل به و بالعکس شده و ممکن است در تحویل آهن به گردش خون نقش داشته باشد. در خوکهای مبتلا به کمبود مس، هیپوسرولوپلاسمینمیا[3] و نشانههای کمبود آهن دیده شده است (جین و همکاران، 2000). بیش از نیمی از کل آهن بدن در هموگلبین وجود دارد. حدود کل آهن بدن به صورت فریتین و هموسیدرین (عمدتاً در ماکروفاژها)، 7-3 درصد کل آهن بدن نیز در میوگلوبین که در سگ و اسب بیش از این میزان می باشد 1 درصد کل آهن بدن هم در آنزیم های هموپروتئین و فلاوو پروتئین و 1/0 درصد از کل آهن بدن نیز در اتصال با ترانسفرین پلاسما میباشد 2-1-2-متابولیسم اعمال آهن به قابلیت شرکت کردن آن در واکنشهای اکسیداسیون، احیا مربوط میشود. آهن از نظر شیمیایی یک عنصر بسیار فعال میباشد که میتواند با اکسیژن واکنش کرده و واسطههایی را بسازد که قدرت تخریب غشاهای سلولی یا تغییر DNA[4] را دارند. برای جلوگیری از آثار بسیار مخرب، اکسیداتیو، آهن باید با پروتئینها پیوند قوی تشکیل دهد. متابولیسم آهن نیز پیچیده است، زیرا این عنصر در بسیاری از جوانب حیات شامل عملکرد گلبولهای قرمز خون، فعالیت میوگلوبین آنزیمهای متعدد هِم و غیرهِم دخالت دارد. آهن به دلیل خاصیت اکسیداسیون، احیا در انتقال خونی اکسیژن و دیاکسیدکربن نقش دارد و جزء فعال سیتوکرومهای (آنزیمها) دخیل در فرایندهای تنفس سلولی و تولید انرژی (ATP)[5] است. همچنین به نظر میرسد که آهن در عملکردهای ایمنی و شناختی دخالت دارد و این مسئله، اهمیت پیشگیری از کمخونی فقرآهن در جمعیت دنیا را مورد تأکید قرار میدهد. هموگلوبین که در گلبولهای قرمز خون وجود دارد، در سلولهای نابالغ درون مغز استخوان ساخته میشود، هموگلوبین به دو طریق عمل می کند: 1) هِم حاوی آهن در ریهها با اکسیژن ترکیب میشود: 2) هِم در بافتها اکسیژن را آزاد میکند و دیاکسیدکربن را برداشته و سپس در ریه رها میسازد. میوگلوبین نیز یک پروتئین حاوی هِم است و به عنوان داشتگاه اکسیژن در ماهیچه عمل میکند. تولید اکسیدایتو ATP در میتوکندری مستلزم فعالیت بسیاری از آنزیمهای حاوی آهن هِم و غیرهِم میباشد. سیتوکرومها که تقریباً در تمامی سلولها وجود دارند، در زنجیرهی تنفسی میتوکندریایی در انتقال الکترونها و ذخیرهسازی انرژی از طریق اکسیداسیون، احیای آهن (Fe3+Fe2+) عمل میکنند. تعداد زیادی از داروهای غیر محلول در آب و مولکولهای آلی درونزا در کبد توسط سیستم سیتوکروم p-450 حاوی آهن به مولکولهای محلول در آب تبدیل میشوند که در صفرا ترشح و دفع میگردند. ریبونوکلوتيدردوکتاز که آنزیم دخیل در سنتز DNA است نیز یک آنزیم آهندار میباشد. هر چند که این آنزیمهای حیاتی فقط نسبت کوچکی از کل آهن بدن را تشکیل میدهند، اما کاهش شدید غلظت آنها میتواند عواقب طولانی مدتی داشته باشد. آنزیمهای دیگر که شامل چندین آنزیم در مغز میباشد نیز به آهن نیاز دارند، دریافت کافی آهن به منظور عملکرد طبیعی سیستم ایمنی ضروری است. افزایش بار آهن و کمبود آن منجر به تغییراتی در پاسخ ایمنی میشوند. باکتریها به آهن نیاز دارند، بنابراین افزایش بار آهن (به ویژه داخل وریدی) ممکن است سبب افزایش خطر عفونت شود. کمبود آهن بر ایمنی سلول و همورال اثر میگذارد. در اشخاص مبتلا به کمبود آهن، غلظت لنفوسیتهای T در گردش خون کاهش مییابد. و پاسخ میتوژنی مختل میشود. همچنین فعالیت سلولهای کشندهی طبیعی کاهش پیدا میکند. کاهش تولید اینترلوکین 1 در حیوانات و اینترلوکین2 در انسان و حیوانات مبتلا به کمبود آهن گزارش شده است. به نظر میرسد که دو پروتئین متصل به آهن یعنی ترانسفرین (در خون) و لاکتوفرین (در شیر مادر) با حفظ آهن دسترسی میکروارگانیسمهایی که به آهن از دسترسی میکروارگانیسمهایی که به آهن برای تکثیر خود نیاز دارند، بدن را در مقابل عفونت محافظت میکنند. سلولهای مغزی در تمام سنین برای عملکرد طبیعی از آهن استفاده میکنند. آهن در عملکرد و سنتز انتقال دهندههای عصبی و احتمالاً میلین شرکت دارد. آثار زیانبار کمخونی فقر آهن در کودکی، سالها باقی میماند. به طور مثال، بین کودکان مبتلا به کمخونی و کودکان سالم از نظر عملکرد تحصیلی، مهارتهای حسی حرکتی، توجه، یادگیری و حافظه تفاوت وجود دارد. امتیاز آزمون پیشرفت تحصیلی نشان داده است که تجویز مکمل آهن به کودکان مبتلا به کمخونی فقر آهن، منجر به بهبود یادگیری آنها شده است. در مبتلایان به برخی بیماریها از جمله آلزایمر، تغییراتی نیز در متابولیسم آهن به وجود میآید. آهن هِم از آهن غیرهِم از نظر زیست فراهمي، قابلیت دستیابی بیشتری دارد. البته مقدار آهن دریافتی در جذب دخیل است. در شرایط طبیعی جذب مؤثر آهن به نیازهای آهن و منابع موجود آن بستگی دارد. جذب آهن در آنمی فقر آهن، در مراحل انتهایی دوران بارداری که رشد جنین سریعتر است و در هموکروماتوز و تحریک اریتوپوئز افزایش مییابد. اما جذب آهن در بیماریهای مزمن عفونی مثل آرتریت روماتوئید و هر بیماری که منجر به کاهش اریتروپوئز میگردد، کاهش پیدا میکند. |
برچسب های مهم