بهمنظور بررسی اثر پودر رزماری و ویتامین E بر عملکرد، فراسنجههای خونی، سیستم ایمنی، وکمیّت و کیفیت لاشه جوجههای گوشتی، آزمایشی در قالب طرح فاکتوریل انجام شد. برای این منظور 270 جوجه یک روزه نر، سویه راس 308 در نه تیمار قرار گرفتند: تیمار اول: بدون پودر رزماری و ویتامین E، تیمار دوم: بدون پودر رزماری به همراه صد میلیگرم در کیلوگرم ویتامین E، تیمار سوم: بدون پودر رزماری به همراه دویست میلیگرم در کیلوگرم ویتامین E، تیمار چهارم: نیم درصد پودر رزماری و بدون ویتامین E، تیمار پنجم: نیم درصد پودر رزماری به همراه صد میلیگرم در کیلوگرم ویتامین E، تیمار ششم: نیم درصد پودر رزماری به همراه دویست میلیگرم در کیلوگرم ویتامین E، تیمار هفتم: یک درصد پودر رزماری و بدون ویتامین E، تیمار هشتم: یک درصد پودر رزماری به همراه صد میلیگرم در کیلوگرم ویتامین E، تیمار نهم: یک درصد پودر رزماری به همراه دویست میلیگرم در کیلوگرم ویتامین E. نتایج نشان داد که پودر رزماری و ویتامین E بر عملکرد جوجههای گوشتی دوره آغازین اثری نداشتند (05/0<P)؛ اما سطح نیم درصد پودر رزماری و سطح دویست میلیگرم در کیلوگرم ویتامین E بر عملکرد جوجههای گوشتی دوره پایانی و پایان دوره موثر بودند (05/0<P). پودر رزماری بر عرض دوازدهه، وزن، وزن نسبی و طول ژژنوم، طول و عرض کولون، وزن و وزن نسبی راست روده راست تاثیر معنیداری داشت (05/0≥P). ویتامین E بر عرض دوازدهه و طول راست روده راست تاثیر معنیداری داشت (05/0≥P). پودر رزماری بر وزن یک جوجه در مقایسه با شاهد تاثیری نداشت (05/0<P)، اما سطح نیم درصد پودر رزماری وزن یک جوجه را بهطور معنیداری نسبت به سطح یک درصد پودر رزماری افزایش داد (05/0≥P). دویست میلیگرم در کیلوگرم ویتامین E بهطور معنیداری وزن یک جوجه را نسبت به شاهد افزایش داد (05/0≥P) رزماری بر پاسخ ایمنی جوجههای گوشتی تاثیری نداشت (05/0<P)؛ ولی ویتامین E بر پاسخ ایمنی جوجههای گوشتی نسبت به SRBC موثر بود (05/0≥P). نتایج نشان داد که پودر رزماری و ویتامین E بر سطح اسید اوریک و آلبومین و گلوبولین سرم خون جوجههای گوشتی تاثیر داشتند (05/0≥P)؛ اما بر سطح کلسترول، تریگلیسیرید،VLDL، HDL، LDL، LDL/HDL، SGOT، SGPT، اسید اوریک، پروتیین کل، آلبومین و گلوبولین تاثیری نداشتند (05/0<P). اگرچه ویتامین E و پودر رزماری بر میزان تولید اسید تیوباربیتوریک در هفته اول تاثیری نداشتند (05/0<P)؛ اما سطوح نیم درصد پودر رزماری و دویست میلیگرم در کیلوگرم ویتامین E توانستند مقدار اکسیداسیون گوشت و تولید TBA را در روزهای صفر، چهارم و چهاردهم بطور معنیداری کاهش دهند (05/0≥P).
جدول 3-1 دمای سالن پرورش در سنین مختلف جوجه های گوشتی ................................................................................................ 34
جدول3-2 برنامه نوری جوجه های گوشتی در سنین مختلف پرورش ..................................................................................................34
جدول 3-3 برنامه واکسیناسیون جوجههای گوشتی .......................................................................................................................... .35
جدول 3-4 برنامه تزریق و نمونهگیری محلول SRBC در جوجههای گوشتی ......................................................................................36
جدول3-5 تیمارهای مورد مطالعه....................................................................................................................................................... 37
جدول3-6 ترکیب مواد خوراکی جیرههای مورد استفاده در دوره آغازین (21-1 روزگی)..................................................................39
جدول3-7 ترکیب مواد خوراکی جیرههای مورد استفاده در دوره پایانی (42-22 روزگی)...................................................................40
جدول 3-8 ترکیب مواد مغذی جیره های مورد استفاده در دوره آغازین (21-1 روزگی).....................................................................41
جدول 3-9 ترکیب مواد مغذی جیره های مورد استفاده در دوره پایانی (42-22 روزگی).....................................................................42
جدول 4-1 مقایسه اثر سطح پودر رزماری و ویتامین E در جیرهبر میانگین (± خطای معیار) عملکرد در هفته اول ...............................57
جدول 4-2 مقایسه اثر سطح پودر رزماری و ویتامین E در جیرهبر میانگین (± خطای معیار) عملکرد در هفته دوم ...............................60
جدول 4-3 مقایسه اثر سطح پودر رزماری و ویتامین E در جیرهبر میانگین (± خطای معیار) عملکرد در هفته سوم ..............................64
جدول 4-4 مقایسه اثر سطح پودر رزماری و ویتامین E در جیرهبر میانگین (± خطای معیار) عملکرد در هفته چهارم.. .........................68
جدول 4-5 مقایسه اثر سطح پودر رزماری و ویتامین E در جیرهبر میانگین (± خطای معیار) عملکرد در هفته پنجم .............................72
جدول 4-6 مقایسه اثر سطح پودر رزماری و ویتامین E در جیرهبر میانگین (± خطای معیار) عملکرد در هفته ششم............................. 75
جدول 4-7 مقایسه اثر سطح پودر رزماری و ویتامین E در جیرهبر میانگین (± خطای معیار) عملکرد دوره آغازین ............................79
جدول 4-8 مقایسه اثر سطح پودر رزماری و ویتامین E در جیرهبر میانگین (± خطای معیار) عملکرد دوره پایانی ...............................83
جدول 4-9 مقایسه اثر سطح پودر رزماری و ویتامین E در جیرهبر میانگین (± خطای معیار) عملکرد پایان دوره ................................87
جدول 4-10 مقایسه اثر سطح پودر رزماری و ویتامین E در جیرهبر میانگین (± خطای معیار) عملکرد اقتصادی ................................89
جدول 4-11 مقایسه اثر سطح پودر رزماری و ویتامین E در جیرهبر میانگین (± خطای معیار) مشخصات لاشه ...................................105
جدول 4-12 مقایسه اثر سطح پودر رزماری و ویتامین E در جیرهبر میانگین (± خطای معیار) مشخصات لاشه.................................. 106
جدول 4-13 مقایسه اثر سطح پودر رزماری و ویتامین E در جیرهبر میانگین (± خطای معیار) مشخصات لاشه ..................................107
جدول 4-14 مقایسه اثر سطح پودر رزماری و ویتامین E در جیرهبر میانگین (± خطای معیار) مشخصات لاشه ..................................108
جدول 4-15 مقایسه اثر سطح پودر رزماری و ویتامین E در جیرهبر میانگین (± خطای معیار) مشخصات لاشه ................................. 109
جدول 4-16 مقایسه اثر سطح پودر رزماری و ویتامین E در جیرهبر میانگین (± خطای معیار) مشخصات لاشه ..................................110
جدول 4-17 مقایسه اثر سطح پودر رزماری و ویتامین E در جیرهبر میانگین (± خطای معیار) مشخصات دوازدهه ............................113
جدول 4-18 مقایسه اثر سطح پودر رزماری و ویتامین E در جیرهبر میانگین (± خطای معیار) مشخصات ژژنوم لاشه ........................ 116
جدول 4-19 مقایسه اثر سطح پودر رزماری و ویتامین E در جیرهبر میانگین (± خطای معیار) مشخصات ایلئوم لاشه ........................119
جدول 4-20 مقایسه اثر سطح پودر رزماری و ویتامین E در جیرهبر میانگین (± خطای معیار) مشخصات کولون لاشه ......................122
جدول 4-21 مقایسه اثر سطح پودر رزماری و ویتامین E در جیرهبر میانگین (± خطای معیار) مشخصات راست روده چپ لاشه.........125
جدول 4-22 مقایسه اثر سطح پودر رزماری و ویتامین E در جیرهبر میانگین (± خطای معیار) مشخصات راست روده راست لاشه......128
جدول 4-23 مقایسه اثر سطح پودر رزماری و ویتامین E در جیرهبر میانگین (± خطای معیار) پارامترهای خونی............................... 134
جدول 4-24 مقایسه اثر سطح پودر رزماری و ویتامین E در جیرهبر میانگین (± خطای معیار) سیستم ایمنی هومورال ........................141
جدول 4-25 مقایسه اثر سطح پودر رزماری و ویتامین E در جیرهبر میانگین (± خطای معیار) سیستم ایمنی سلولی ...........................142
جدول 4-26 مقایسه اثر سطح پودر رزماری و ویتامین E در جیرهبر میانگین (± خطای معیار) تیوباربیتوریک اسید گوشت ...... ......145
فصل اول
مقدمه
1-1 اهمیّت دامپروری در ایران و جهان
کشاورزی وسیله معاش غالب مردم را در مقایسه با صنایع دیگر فراهم میکند. دامهای اهلی بیش از نیمی از کل مقادیر خروجی بخش کشاورزی را تشکیل میدهد ( کمال زاده[1] و همکاران، 2008) و در بسیاری از کشورهای توسعه یافته از اهمیّت برخوردار است. حیوانات اهلی و فرآوردههای آن در کشورهای توسعه یافته بهسرعت گسترش و رشد یافته است (آپون[2]، 2004). در ایران دامهای اهلی منبع مهم ملّی بوده و بیش از نیمی از جمعیت روستایی به دامهای اهلی برای زندگی خود وابسته هستند؛ و دامها نقش مهمی در تامین زندگی روستاییان فقیر و ایجاد اشتغال دارند (کمال زاده و همکاران، 2008).
1-2 اهمیّت طیور در زندگی بشر
طیور یا پرندگان اهلی بهخاطر گوشت و تخمشان اهمّیت داشته و منبع مهمی از پروتئین حیوانی هستند. گوشت طیور از لحاظ پروتئین غنی بوده ومنبع مناسبی از فسفر و دیگر مواد معدنی، ویتامینهای گروه B است. گوشت طیور چربی کمتری (5/3-5 درصد) نسبت به گوشت گاو دارد و کبد مرغ غنی از ویتامین A است. نسبت اسیدهای چرب غیر اشباع آن نسبت به اسیدهای چرب اشباع بیشتر است و این میزان اسیدهای چرب دلالت بر سالمتر بودن گوشت طیور نسبت به گوشت قرمز دارد. در نتيجه، اين عوامل باعث توسعه تولید جوجهگوشتی شده است. همگام با رشد اقتصادی، تقاضا برای پروتئین در کشورهای توسعه یافته مخصوصاً غذای با منشاء طیور افزایش یافتهاست. تقاضا برای غذای کم کالری و تغییر در شیوه زندگی باعث صرف زمان کمتری برای تهیه غذا جهت مصرف کنندگان میشود. گوشت طيور درخواست مصرف کنندگان را در پختن آسان غذا پاسخ میدهد. پنج فاکتور که باعث افزایش محبوبیّت گوشت مرغ شده است عبارتست از: 1- قیمت مناسب آن در مقایسه با غذاهای دیگر؛ 2- محتوی مناسب تغذیه ای (پایین بودن چربی)؛ 3- راحت برای آماده سازی؛ 4- تنوع پذیری؛ 5- راحت و آسان بودن برای سرویس دهی جهت تغذیه (فائو[3]، 2010؛ اسلاومایر[4] و همکاران، 2008؛ اسپرناکووا[5] و همکاران، 2007).
1-3 اهمیّت، جایگاه و آمار صنعت طیور در ایران و جهان
پرورش طیور در ایران تاریخچه طولانی دارد و زمان آن به ایران باستان و زمانیکه مرغ توسط مردان آریایی از شبه قاره هند (حدود 2500-2000 سال قبل از میلاد مسیح) به ایران آورده شد بر میگردد. در چهار دهه گذشته سرمایهگذاری زیادی در این بخش بهعمل آمده است ( اصفهانی[6] و همکاران، 2012). بر اساس آمار منتشره سهم گوشت، شیر و تخم مرغ در تامین کل غذای مردم ایران در سال 2009 میلادی 5 و 6/4 درصد بوده و تولید سالیانه گوشت جهان 281482 هزارتن بود؛ که سهم ایران در این میان 2541 هزار تن بوده است. همچنین تولید گوشت طیور در سال 2009 میلادی در جهان 92325 هزار تن بوده است؛ که سهم ایران 1622 هزار تن بود. مصرف سرانه گوشت طیور و تخم مرغ در ایران 2/22 و 7/7 کیلوگرم است و پیشبینی میشود که سرانه مصرف گوشت در سال 2030 میلادی در جهان 3/45 کیلوگرم در سال باشد که انتظار رشدی بالغ بر 11 درصد را در مقایسه با سال 1999 میلادی خواهیم داشت (فائو، 2009؛ سازمان بهداشت جهانی[7]). دست یافتن به چنین چشم اندازی در سایه اطمینان از عملکرد مناسب حیوانات مزرعهای، کوشش و اهتمام براي حفظ سلامتی حیوانات در جهت تولید فرآوردهه
دریافت رایگان لینک دانلود
لطفا جهت دریافت لینک دانلود فایل، ایمیل خود را وارد نمائید